Luptă acerbă pentru Casa Albă. Avansul Kamalei Harris față de Donald Trump s-a diminuat în ultima parte a competiției prezidențiale din SUA, democrata având un singur punct procentual avans față de republican, 44% la 43%, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat marți.
Sondajul arată o egalitate efectivă înaintea alegerilor din 5 noiembrie și a avut o marjă de eroare de aproximativ trei puncte procentuale în ambele direcții.
Deși Harris l-a devansat pe Trump în fiecare sondaj Reuters/Ipsos cu alegători înregistrați de când a intrat în cursă, în iulie, avansul său s-a redus constant de la sfârșitul lunii septembrie.
Un sondaj Reuters/Ipsos anterior, realizat între 16 și 21 octombrie, arăta că Harris, actualul vicepreședinte al SUA, avea un avans de două puncte față de fostul președinte Trump.
Noul sondaj, care a intervievat 1.150 de adulți americani la nivel național, inclusiv 975 de alegători înregistrați, a arătat că Trump are un avantaj semnificativ față de Harris în ceea ce privește câteva dintre problemele pe care alegătorii le consideră cele mai presante.
Întrebați care dintre cei doi candidați are o abordare mai bună a economiei, șomajului și locurilor de muncă, alegătorii din sondaj l-au ales pe Trump cu 47% la 37%. Trump a avut un avantaj în ceea ce privește economia pe parcursul campaniei, iar 26% dintre alegătorii din ultimul sondaj au menționat locurile de muncă și economia drept cea mai presantă problemă a țării, comparativ cu 24% care au menționat extremismul politic și 18% care au indicat imigrația.
Cel mai mare avantaj al lui Trump în ceea ce privește politica ar putea fi în materie de imigrație, unde a prezentat propuneri dure care includ deportări în masă ale migranților aflați ilegal în țară. Aproximativ 48% dintre alegători au declarat în ultimul sondaj că abordarea lui Trump în materie de imigrație este cea mai bună, mai mult decât cei 33% care l-au ales pe Harris.
Sondajele naționale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, însă rezultatele Colegiului Electoral, stat cu stat, determină câștigătorul, șapte dintre acestea urmând să fie decisive.
Trump a învins-o pe democrata Hillary Clinton în alegerile din 2016, triumfând în Colegiul Electoral chiar dacă ea a câștigat votul popular național cu două puncte.
Sondajele au arătat că Harris și Trump sunt la egalitate și în aceste state. Având în vedere concurența strânsă, eforturile candidaților de a se asigura că susținătorii lor votează efectiv vor fi, probabil, esențiale în stabilirea câștigătorului.
Doar două treimi dintre adulții americani au votat în alegerile din 2020, ceea ce a reprezentat cea mai mare prezență la vot din ultimul secol, conform estimărilor Biroului de recensământ al SUA și Centrului de cercetare Pew.
Aproximativ 89% dintre democrații și 93% dintre republicanii înregistrați în cadrul sondajului au declarat că sunt absolut siguri că vor vota. Acest lucru indică un entuziasm potențial mai mare față de vot în prezent, comparativ cu acum patru ani, când un sondaj Reuters/Ipsos realizat la sfârșitul lunii octombrie a anului 2020 arăta că 74% dintre democrați și 79% dintre republicani se declarau siguri că vor vota.