WORLD

Lupte violente în nordul Fâșiei Gaza. Tancurile israeliene dărâmă totul în drumul lor

Lupte violente în nordul Fâșiei Gaza. Tancurile israeliene dărâmă totul în drumul lor
Foto: lindaikejisblog.com

Lupte violente în nordul Fâșiei Gaza. Forțele israeliene s-au luptat vineri cu luptătorii Hamas pe străduțele înguste din Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, în unele dintre cele mai aprige confruntări de când au revenit în zonă, în urmă cu o săptămână, în timp ce în sud militanții au atacat tancurile care se aflau în jurul Rafah.

Tancurile israeliene demolează totul în drumul lor

Rezidenții au declarat că blindatele israeliene au înaintat până la piața din inima Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere istorice de refugiați din Gaza, și că buldozerele demolau case și magazine în calea avansării, potrivit Reuters.

„Tancurile și avioanele nimicesc cartierele rezidențiale și piețele, magazinele, restaurantele, totul. Totul se întâmplă în fața lumii cu un singur ochi”, a declarat Ayman Rajab, un locuitor din vestul Jabaliei, prin intermediul unei aplicații de chat.

Israelul declarase că forțele sale au evacuat Jabalia cu câteva luni mai devreme în războiul din Gaza, declanșat de atacurile ucigașe conduse de Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie, dar a declarat săptămâna trecută că se întoarce pentru a împiedica militanții islamiști să se regrupeze acolo.

Sute de mii de oameni fug din puținele locuri de refugiu rămase

În sudul Fâșiei Gaza, la granița cu Egiptul, un fum gros s-a ridicat deasupra Rafah, unde un atac israelian din ce în ce mai intens a făcut ca sute de mii de oameni să fugă din ceea ce era unul dintre puținele locuri de refugiu rămase.

„Oamenii sunt îngroziți și încearcă să scape”, a declarat la Geneva Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al biroului umanitar al ONU, adăugând că majoritatea urmau ordinele de a se deplasa spre nord, spre coastă, dar că nu existau rute sau destinații sigure.

În timp ce luptele făceau ravagii, armata americană a declarat că camioanele au început să transporte ajutoare de pe un debarcader temporar, primul care ajunge pe mare în enclava asediată în ultimele săptămâni.

Programul Alimentar Mondial, care se așteaptă ca alimentele, apa, adăposturile și proviziile medicale să sosească prin intermediul docului plutitor, a declarat că ajutoarele au fost transportate la depozitele sale din Deir Al Balah, în centrul Gaza, și a anunțat partenerii că sunt gata de distribuție.

blindatele israeliene au înaintat până la piața din inima Jabalia,
sursa foto: colaj foto

Națiunile Unite au reiterat anterior că convoaiele de camioane pe uscat – întrerupte în această lună de atacul asupra Rafah – sunt în continuare cea mai eficientă modalitate de a face să ajungă ajutoarele.

„Pentru a evita ororile foametei, trebuie să folosim cea mai rapidă și mai evidentă cale pentru a ajunge la populația din Gaza – și pentru asta, avem nevoie de acces pe uscat acum”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.

Ajutorul american a sosit în Cipru pentru a fi livrat în Gaza prin noul debarcader, a declarat Washingtonul.

Lupte violente în nordul Fâșiei Gaza

Hamas a cerut încetarea asediului israelian și a acuzat Washingtonul de complicitate cu o politică israeliană de „înfometare și blocadă”.
Casa Albă a declarat că consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, va vizita Israelul duminică și va sublinia necesitatea unei ofensive țintite împotriva militanților Hamas, mai degrabă decât a unui asalt pe scară largă asupra Rafah.

Tancuri și avioane de luptă israeliene au bombardat vineri părți din Rafah, în timp ce aripi armate ale Hamas și Jihadului Islamic au declarat că au tras cu rachete antitanc și mortiere asupra forțelor care se concentrează la est, sud-est și în interiorul punctului de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul.
UNRWA, principala agenție ONU de ajutorare a palestinienilor, a declarat că peste 630.000 de persoane au fugit din Rafah de la începutul ofensivei, la 6 mai.
Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 19 iunie 2024. Racii aplanează certurile cu partenerul, Leii primesc o veste bună
Horoscop 19 iunie 2024. Racii aplanează certurile cu partenerul, Leii primesc o veste bună
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară: “Nu am văzut niciodată așa ceva”
Locul din România care i-a fascinat pe toți turiștii. Este unic la noi în țară:...
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Premierul Netanyahu şi-a dizolvat cabinetul de război
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a stat sub el pentru a garanta că întreaga construcție e sigură
Podul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Inginerul a...
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin sau Andrei Burcă. Nu s-au uitat la oricine. Una e avocată, alta e arhitectă ❤️💛💙
⚽IMAGINI BOMBĂ cu iubitele jucătorilor de la Națională! Cu cine se iubesc Dennis Man, Drăgușin...
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile,...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din televiziune
Cum arată Mircea Solcanu la mai bine de 10 ani de când s-a retras din...
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Românii își IAU BANII ÎNAPOI. Noua regulă din 2024. Plata e imediată
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Taylor Swift, detronată. Ed Sheeran a depășit-o net
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde se află adăpostul preşedintelui rus
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat pe bandă pentru că angajaţii simulau că scriau la tastatură când lucrau hibrid
Atenţie ce faceţi în timpul programului, companiile urmăresc fiecare mişcare: O mare bancă a concediat...
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Fără vize în SUA. Știrea momentului despre Visa Waiver vine de la Washington
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Alertă de COD ROȘU!
Alertă de COD ROȘU!
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO
INCREDIBIL! Cum arată Andreea Bănică fără strop de machiaj FOTO