WORLD

Reacție violentă după ce Macron a forțat adoptarea legii privind creșterea vârstei de pensionare. „Vom da foc la țară”

Reacție violentă după ce Macron a forțat adoptarea legii privind creșterea vârstei de pensionare. Vom da foc la țară

Reacție violentă după ce Macron a forțat adoptarea legii privind creșterea vârstei de pensionare. Mii de oameni au ieșit în Place de la Concorde din Paris, vizavi de Parlamentul Franței. după decizia președintelui de a utiliza procedura constituțională pentru a forța adoptarea proiectului de majorare a vârstei de pensionare, scrie BBC. 

Vârsta de pensionare ar urma să fie majorată de la 62 la 64 de ani începând din 2030. În plus, lucrătorii vor trebui, de asemenea, să plătească contribuții suplimentare la sistemul național de pensii.

Astfel, din 2027, ar trebui să lucreze 43 de ani, nu 42, pentru a beneficia de o pensie completă. Vârsta de pensionare va fi majorată treptat cu trei luni pe an, începând cu luna septembrie a acestui an, până când va fi ridicată la 64 de ani.

Macron a forțat adoptarea legii privind creșterea vârstei de pensionare. Ce este articolul 49:3

Articolul din Constituție permite guvernului să adopte legi fără un vot în Adunare, fiind denumit de unii observatori politici „o portiță de scăpare”.

Prin invocarea acestuia, președintele francez Emmanuel Macron urmărește să se asigure că guvernul său poate impune reformele fără a avea nevoie de sprijinul majorității deputaților.

Problema cu clauza 49:3 este că aceasta ar permite, de asemenea, opoziției să solicite o moțiune de cenzură împotriva guvernului.

De asemenea, guvernul știe că se va confrunta cu furia protestatarilor din stradă, care consideră clauza 49:3 ca fiind antidemocratică.

Se anunță greve în toată țara

Potrivit prefecturii poliţiei din Paris, forţele de ordine au acţionat, în special cu tunuri cu apă, după o încercare de apropiere de situl Obeliscului Luxor, din centrul Place de la Concorde.

Intersindicatul care luptă împotriva reformei pensiilor din Franţa a lansat apel la „mitinguri” în acest weekend şi la greve şi demonstraţii pentru joi, 23 martie, după decizia guvernului de a adopta reforma fără a recurge la votul deputaţilor.