NEWS

Marcel Boloș, primele concluzii după deplasarea delegației MF la Washington: „România va avea parte de sprijin”

Marcel Boloș primele concluzii după deplasarea delegației MF la Washington România va avea parte de sprijin
sursa foto: Facebook Marcel Boloș

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a condus, în perioada 16-21 aprilie 2024, delegația MF la reuniunile de primãvarã ale Grupului Bãncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional, de la Washington. În marja reuniunilor, delegația MF a avut întâlniri cu înalți reprezentanți ai Bãncii Mondiale (BM), Fondului Monetar Internațional (FMI), Corporației Financiare Internaționale (IFC), precum și cu agențiile de rating S&P și Moody’s.

Marcel Boloș, primele concluzii după deplasarea delegației MF la Washington

Delegația MF a avut întâlniri cu domnul Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al Constituentei Olandeze din care face parte și România și cu doamna Antonella Bassani, Vicepreședinte pentru Europa și Asia Centralã, din cadrul Bãncii Mondiale.

Discuțiile au vizat investițiile Bãncii Mondiale în domeniile cheie precum educație, sãnãtate, politici de dezvoltare care vizeazã creștere verde și incluzivã precum și managementul riscurilor în caz de catastrofe.

Ministrul Finanțelor a declarat cã România are nevoie de sprijinul partenerilor internaționali pentru ca toate oportunitãțile pe care le avem prin PNRR (29 miliarde euro) și Politica de coeziune (46 miliarde euro) sã fie valorificate.

De asemenea, au fost trecute în revistã împrumuturile contractate de România de la Banca Mondialã, aflate în implementare, precum și portofoliul de împrumuturi aflate în pregãrire.

În acest sens, reprezentanții Bãncii Mondiale au dat asigurãri cã vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ un miliard de euro pentru:

– politici de dezvoltare care vizeazã creștere verde și incluzivã (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL);
– managementul riscurilor în caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option- CAT-DDO).

Ministrul român de Finanțe a transmis oficialilor Bãncii Mondiale cã se bazeazã în continuare pe sprijinul IFC pentru investițiile private în România, prin identificarea de noi oportunitãți de finanțare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructurã la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deșeurilor și tratãrii apei. În acest sens, a invitat echipele tehnice ale Bãncii Mondiale în România sã colaboreze cu echipa MF.

România este prima țarã ca portofoliu IFC, cu 2,1 miliarde de dolari, având a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiți în diverse sectoare, încã din anul 1991.

Întâlnire cu echipa Departamentului pentru Afaceri Fiscale (FAD) din cadrul Fondului Monetar Internațional

Discuțiile s-au axat pe mãsurile de modernizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscalã, care trebuie sã ducã la îmbunãtãțirea colectãrii cu 2,5% din PIB a veniturilor fiscale, precum și cele de combatere a evaziunii fiscale.

„Ne menținem angajamentul sã promovãm stabilitatea macroeconomicã și suntem ferm angajați într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creșterea economiei românești și susținerea unui nou cadru de dezvoltare durabilã, justã și incluzivã”, a subliniat ministrul Boloș.

Totdatã, ministrul Finanțelor a mulțumit FMI pentru sprijinul constant în domeniul administrației fiscale, prin seria sa de asistențe tehnice.

Întâlnire cu reprezentanții Corporației Financiare Internaționale (IFC)

În cadrul discuțiilor, reprezentanții IFC au dat asigurãri cã vor continua sã sprijine investițiile private în România, prin identificarea de noi oportunitãți de finanțare și prin rãspunsul la noi nevoi de mobilizare a investițiilor private, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructurã din România, energiei regenerabile, deșeurilor și tratãrii apei. De asemenea, IFC dorește sã se implice activ în sprijinirea implementãrii proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sãnãtãții, transportului sau managementul deșeurilor.

O prioritate va rãmâne și consolidarea sustenabilitãții financiare a sectorului bancar (de ex. participarea prin subscrierea la emisiunile de obligațiuni de rang superior neprivilegiate lansate de cãtre bãnci) și acordarea de linii de finanțare instituțiilor financiare în România pentru finanțarea mãsurilor de reducere a impactului schimbãrilor climatice. Totodatã, IFC va rãmâne activã în domeniul asistenței tehnice (de ex. Green Banking Academy) oferite sectorului financiar pentru sprijinirea tranziției la economia verde și reducerea riscurilor generate de schimbãrile climatice pentru aceste instituții.

Întâlniri cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional

Ultima zi a programului de lucru de la Washington a cuprins discuții cu înalți reprezentanți ai conducerii Fondului Monetar Internațional, Paul Hilbers, director executiv pentru Constituenta FMI din care face parte România, Kenji Okamura, director adjunct al instituției, și Alfred Kammer, director pentru Europa.

Alãturi de Viceguvernatorul Bãncii Naționale a României, dl. Leonardo Badea, ministrul Finanțelor a prezentat eforturile susținute de România pentru menținerea stabilitãții macroeconomice în România, salutate de echipa FMI.

Privitã de peste ocean, în ciuda riscurilor care persistã la porțile NATO, România continuã sã reprezinte un factor regional de echilibru, în condițiile tensiunilor geopolitice existente și a perturbãrilor economice.

În cadrul discuțiilor, le-a fost prezentat planul de acțiuni pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat de stat pentru 2024, pachet ce cuprinde mãsurile de digitalizare pentru creșterea colectãrii și combaterea evaziunii fiscale.

„Le-am povestit despre investițiile în valoare cumulatã de peste 8% din PIB pânã în 2026, pe care le pregãtim în urmãtorii ani, cu accent pe implementarea PNRR. În marea lor majoritate sunt proiecte de infrastructurã care vor contribui la reducerea costurilor de transport atât din punct de vedere al timpului, cât și al costurilor, îmbunãtãțind profitabilitatea companiilor, care vor genera fluxuri suplimentare de investiții strãine directe”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Întâlniri cu agențiile de rating S&P și Moody’s

Partea românã a prezentat agențiilor de rating particularitãțile economice ale României, precum și strategiile, reformele structurale, politicile fiscale responsabile avute în vedere pentru asigurarea stabilitãții macroeconomice pe termen lung.

Ministrul Finanțelor a precizat cã suntem angajați într-un proces de modernizare a României prin intermediul fondurilor europene, a fondurilor naționale și a reformelor pe care le avem cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliențã și cã așteptãrile noastre sunt ca aceste reforme sã genereze modernizarea statului român și a administrației publice, sustenabilitatea anumitor categorii de cheltuieli publice pe care le avem în prezent, care vor conduce la o creștere economicã menținutã într-un ritm pe care l-am avut pânã acum.

„Mizãm pe aceastã creștere economicã ca fiind unul din pilonii noștri de bazã pentru o dezvoltare sustenabilã. De asemenea, avem în vedere consolidarea fiscalã care sã conducã la modernizarea sistemului nostru fiscal, prin mãsurile pentru combaterea evaziunii fiscale sau implementarea proiectelor de digitalizare. România este angajatã pe drumul acesta ireversibil al modernizãrii și al implementãrii proiectelor de investiții și de asemenea, este angajatã în a realiza reforme care sã conducã la sustenabilitatea cheltuielilor publice pe care România le are”, a concluzionat ministrul Marcel Boloș.

Din delegația Ministerului Finanțelor au fãcut parte secretarii de stat, doamna Carmen Moraru și domnul Alin Andrieș, domnul Petronel Munteanu, secretar general adjunct și echipa tehnicã din cadrul Direcției Generale Relații Financiare Internaționale.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii, Balanţele renasc şi cer libertate
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii,...
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant loc”. Ce se întâmplă, de fapt, acolo
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant...
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al...
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai bine în locuri întunecoase
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de...
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
SIMONA HALEP a aflat adevărul. NIMENI nu i-a spus asta până astăzi: Știi că vei dezamăgi
SIMONA HALEP a aflat adevărul. NIMENI nu i-a spus asta până astăzi: Știi că vei...
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje de aproape 100 de miloane de euro
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje...
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau...
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO