NEWS

Veste uriașă pentru românii din Diaspora. Ce se întâmplă cu pensiile celor care au lucrat în Italia

Veste uriașă pentru românii din Diaspora. Ce se întâmplă cu pensiile celor care au lucrat în Italia
Sursă foto: Pixabay/colaj Mediaflux

Aflat într-o vizită oficială în Italia, Marcel Ciolacu a explicat ce se va întâmpa cu dosarele de pensii ale românilor care au muncit în Italia. Premierul a ținut o conferiță de presă cu omologul său italian, Giorgia Meloni.

Șeful executivului i-a mulțumit prim-ministrului italian pentru eforturile depuse de statul italian pentru soluționarea inadvertențelor privind dosarele de pensii pentru românii care au lucrat în Peninsulă.

Dosarele de pensii se vor calcula mult mai repede

Președintele PSD a precizat că odată cu creșterea funcționarilor, durata de calculare a pensiilor pentru românii care au muncit în Peninsulă va dura cel mult patru luni spre deosebire de 2-3 de ani cât dura înainte.

„Vom face tot ce se poate pentru ca legăturile lor cu țara să fie tot mai puternice. De altfel, chiar ieri am avut o întâlnire cu reprezentanții diasporei românești din Italia și pot să vă spun, doamnă Președinte, că apreciază eforturile dumneavoastră și sprijinul oferit.

De aceea, un aspect discutat intens, prevăzut și în documentele semnate, prevede intensificarea cooperării pentru protejarea lucrătorilor români din Italia, combaterea criminalității și mobilitatea forței de muncă în condiții sigure.

Vreau să vă mulțumesc în mod special, atât dumneavoastră cât și Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Italia, pentru deblocarea situației în ceea ce privește soluționarea dosarelor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia.

Dacă până acum durata de așteptare pentru soluționarea unui dosar ajungea la 2-3 ani, acum, prin suplimentarea funcționarilor italieni care se ocupă de acest lucru, acest termen s-a redus la 3-4 luni. Este extrem de important pentru un premier de stânga să aibă grijă de românii care se află în pragul pensionării, indiferent că trăiesc în țară sau în Diaspora. Și vă mulțumesc încă o dată pentru acest lucru!”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul și-ar dori ca românii din Diaspora să revină în țară

Prim-ministrul a mai precizat că accesarea fondurilor europene și îndeplinirea jaloanelor asumate prin PNRR reprezintă o oportunitate pentru România și trebuie tratată ca atare, dacă ne dorim ca sistemul administrativ să se alinieze la standardele europene. În aceste condiții, Marcel Ciolacu speră ca românii din Diaspora să revină în țară.

„Sunt ferm convins că în anumite domenii, dacă vă întoarceți în România, veți câștiga la fel sau poate mai mult decât câștigați în Italia. Dar sunt, de asemenea, conștient de faptul că suntem încă restanți în ceea ce privește serviciile publice ale României, în ceea ce privește sănătatea, în ceea ce privește sistemul de învățământ”, a spus premierul.

Recalcularea dosarelor de pensii se va finaliza în maxim trei luni

Marcel Ciolacu a fost primit de Giorgia Meloni la Villa Doria Pamphili din Roma în cazul unei vizite de lucru organizată în marja celei de-a treia ședințe comună a guvernelor României și Italiei, organizată la 13 ani față de precedentul summit interguvernamental.

În cadrul ședinței comune, Marcel Ciolacu va participa la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale sectoriale. Aspectele economice reprezintă o componentă importantă a vizitei oficiale, în acest sens, parte din delegația română va participa la Forumul Economic româno-italian, potrivit EvZ.

Forum la care vor participa Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor și infrastructurii, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe precum și Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei Antreprenoriatului și Turismului.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele