După discuțiile aprinse și acuzațiile lansate în campania electorală, premierul Marcel Ciolacu face publice documentele despre George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale. Este vorba, mai exact, despre motivele pentru care Ucraina și Republica Moldova i-au interzis accesul pe teritoriul lor.
”Având în vedere interesul opiniei publice din România cu privire la corespondenţa dintre Guvernul României şi autorităţile ucrainene în ceea ce priveşte motivele pentru care domnul George Simion are interdicţie să intre pe teritoriul Ucrainei, prim-ministrul Marcel Ciolacu a cerut şi a primit, prin intermediul instituţiilor abilitate ale statului român, acordul autorităţilor ucrainene de a pune la dispoziţia publicului răspunsul primit şi de a face publice informaţii despre acest subiect. Răspunsul autorităţilor ucrainene şi informaţii despre acest subiect sunt disponibile în documentul ataşat”, au transmis reprezentanţii Guvernului.
DOCUMENT UCRAINA GEORGE SIMION
Traducem conținutul documentului din Ucraina:
„În conformitate cu ordinul prim-ministrului Ucrainei Denys Shmyhal ca răspuns la scrisoarea prim-ministrului României, domnul Marcel Ciolacu dorim să vă informăm că Serviciul de Securitate al Ucrainei a decis să aplice o măsură administrativă restrictivă sub forma unei interdicții de călătorie în Ucraina împotriva lui Simion George.
Decizia a fost luată pe baza informațiilor disponibile privind activitățile sistematice ale politicianului care sunt contrare intereselor naționale ale Ucrainei și încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia.
Declarațiile lui Simion George au ca scop discreditarea Ucrainei pe arena internațională și promovarea ideologiei unioniste care neagă legitimitatea frontierei de stat a Ucrainei.
În plus, a răspândit povești despre presupusele încălcări ale drepturilor minorității românești din țara noastră”, se arată în document.
Pentru a pune capăt speculațiilor din spațiul public, premierul PSD și candidat la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu a anunțat că toți cei interesați pot cere Guvernului actul primit din Ucraina despre George Simion.
Șeful Guvernul a oferit câteva informații și despre legătura lui George Simion cu Republica Moldova.
”Am văzut de câteva zile această presiune de a se afla ce am primit eu în funcţie de prim-ministru, direct sau prin serviciile de intelligence din România, cu privire la interdicţiile din Republica Moldova şi din Ucraina ale lui George Simion. Şi atunci am început demersurile.
În Republica Moldova, răspunsul a fost unul foarte simplu, s-au menţinut lucrurile şi măsurile luate acum câţiva ani, parcă era Dodon sau cine era preşedinte, nu cunosc toată istoria, deci nu au dat lucruri suplimentare şi, cu adevărat, din Ucraina mi-a venit un răspuns scris”, a spus premierul.
Click to display the embedded YouTube video
Marcel Ciolacu spune că a primit acceptul părţii ucrainiene să facă public acest document şi cine face o solicitare pe 544, imediat va primi răspunsul.
”Am vorbit colegii mei, am vorbit şi eu direct şi mă bucur să vă anunţ că, din acest moment – pentru că totuşi consider că nu e un document care trebuie pus pe site-ul Guvernului României – Din acest moment, cine va face solicitare pe 544, imediat va primi răspunsul cu documentul în copie primit de la autorităţile din Ucraina”, a precizat premierul.
”În acest moment, am acceptul părţii ucrainiene să fac public acest document, explicând contextul şi presiunea publică. Aţi făcut solicitare pe 544, nu mie, la Cancelaria primului ministru, la Guvernul României, nu cunosc procedurile exacte, imediat veţi primi răspunsul”, a mai spus Ciolacu.
Candidatul PSD la alegerile prezidențiale a venit și cu o replică la atacurile liberalilor:
”Suntem în campanie, nu vreau să-i răspund domnului Ciucă. Presupun că aici este miezul, să aflăm adevărul din Ucraina. Răspunsul. Vreţi să ştiţi adevărul? Faceţi solicitare pe 544 şi eu vă dau scrisoarea venită din Ucraina, în ceea ce îl priveşte pe domnul Simion”, a completat şeful Executivului.
Liderul AUR George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani.
De asemenea, în 2024, Inspectoratul General pentru Migrație „a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de încă 5 ani”.
„Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată. (…) Actualmente Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român care a contestat în instanță măsura impusă”, a precizat Inspectoratul.
Inspectoratul General pentru Migrație a transmis că, de la începutul războiului din proximitate, a luat măsura asiguratorie de declarare ca indezirabili în cazul a 98 de străini.
„În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul, conform Publika.