Marcel Ciolacu, premierul României, a fost întrebat despre un plan de creştere a bugetului apărării la 3% din PIB. Oficialul spune însă că nu este o necesitate, considerând că „prioritatea numărul 1 pentru România în acest moment este de a acoperi investiţiile în infrastructură prin fondurile europene şi prin PNRR”.
Acesta s-a aflat alături de Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, în vizită la Salonul Euronaval din Paris.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, după vizita la Salonul Euronaval din Paris, despre un plan de creştere a bugetului apărării la 3% din PIB, că încă nu este o necesitate şi că prioritatea numărul 1 pentru România în acest moment este de a acoperi investiţiile în infrastructură prin fondurile europene şi prin PNRR.
„Am venit cu domnul ministru pentru că avem mai multe proceduri de competitivitate în desfăşurare. Sunt foarte multe şi companii franceze interesate în acest proces. Totuşi, Franţa este foarte implicată în această criză de securitate şi cu trupe şi cu comandă, ca şi ţară cadru în România şi este foarte important să avem o privire cât mai aplicată la ceea ce ne dorim pentru înzestrarea României a spus premierul Ciolacu, la Paris.
Premierul a fost întrebat dacă există un plan de creştere a bugetului apărării la 3% din PIB, în perioada următoare.
„Nu este. Încă nu este o necesitate. Cred că prioritatea numărul 1 pentru România în acest moment este de a acoperi investiţiile în infrastructură prin fondurile europene şi prin PNRR„, a răspuns el.
”Sunt ferm convins că viitorul prim-ministru va vedea, va da viziunea domniei sale. Ce îmi doresc eu de la viitorul prim-ministru este să avem un buget multianual, pe toţi cei 4 ani, pe sistemul bugetului Comisiei Europene”, a mai spus şeful Executivului.
Premierul a fost întrebat despre strategia de achiziţii militare, în perioada următoare.
”Am avut discuţiile şi cu Airbus şi cu toate companiile, prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România”, a arătat el.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat luni, 4 noiembrie, ca membru al delegației conduse de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la cea de-a 29-a ediție a Salonului Internațional Euronaval, care se desfășoară la Paris.
Delegația României a vizitat standurile unor companii importante din industria de apărare, precum Naval Group, Damen, Airbus Helicopters, MBDA, Fincantieri, Thales și Kongsberg. Oficialii români au fost întâmpinați de directorul general al Salonului Euronaval, Hugues Du Plessis D’Argentré, de directorul general al Asociației Industriei Navale Franceze – GICAN, Philippe Missoffe, și de directorul general al Naval Group, Pierre Eric Pommellet.
„Aceste întâlniri subliniază angajamentul nostru pentru modernizarea capacităților de apărare și pentru dezvoltarea unei industrii naționale de apărare competitive. Prin aceste parteneriate internaționale, ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii și echipamente, capabile să răspundă mediului impredictibil de securitate”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
România continuă să investească substanțial în modernizarea capacităților de apărare. În prezent, sunt active, în diferite etape, peste 70 de programe majore de înzestrare pentru toate categoriile de forțe – terestre, aeriene, navale și pentru forțele pentru operații speciale.
Salonul Internațional Euronaval este un reper global în domeniul apărării navale și un forum pentru inovațiile tehnologice ale industriei maritime. Salonul a fost organizat pentru prima dată în 1968 și are loc din doi în doi ani.