NEWS

Marcel Ciolacu, vizită oficială la Bruxelles! Premierul negociază situația României cu Ursula Von der Leyen, Charles Michel şi Roberta Metsola | VIDEO UPDATE

Marcel Ciolacu vizită oficială la Bruxelles Premierul negociază situația României cu Ursula Von der Leyen Charles Michel şi Roberta Metsola | VIDEO UPDATE
sursa foto: captură video Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu are vineri, 1 septembrie, prima vizită la Bruxelles de la preluarea mandatului. Acesta se întâlnește cu mai mulți lideri europeni, printre care Ursula Von der Leyen, Charles Michel şi Roberta Metsola și cu directorul general pe PNRR, dar a vizitat și răniţii din incendiul de la Crevedia.

UPDATE: Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Charles Michel, președintele Consiliului European

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul vizitei pe care şeful Executivului o efectuează în capitala Europei. Pe agenda discuţiilor s-au aflat situaţia din Marea Neagră, provocările cu care se confruntă România, integrarea în Schengen, Republica Moldova şi Ucraina, a precizat premierul.

”Schimb de opinii constructiv cu preşedintele Consiliului European, Charles MIchel, cu privire la situaţia din Marea Neagră, provocările cu care se confruntă România, integrarea în Schengen, Republica Moldova şi Ucraina. România susţine extinderea UE şi nevoia de mai multă solidaritate a Uniunii cu ţările din prima linie”, a transmis premierul pe X.

Premierul Marcel Ciolacu i-a vizitat, joi dimineaţă, pe cei doi pompieri răniţi în exploziile de la Crevedia şi aflaţi pentru tratament la Spitalului militar Regina Astrid din Bruxelles.

Marcel Ciolacu, vizită oficială la Bruxelles! Premierul negociază situația României

Şeful Executivului se va întâlni cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi preşedinta PE, Roberta Metsola dar şi cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

„România este stabilă politic şi economic, are a doua cea mai mare creştere economică între statele membre ale Uniunii Europene, puternic susţinută de investiţiile străine directe. Vom menţine dinamica economiei româneşti şi încrederea investitorilor prin reformele pe care le facem în domeniile esenţiale. Aceste reforme sunt asumate atât prin Programul de Guvernare, cât şi prin PNRR, ceea ce arată determinarea fermă a Guvernului României de a le implementa cu sprijinul partenerilor europeni şi în beneficiul României şi al românilor”, declara premierul Marcel Ciolacu, înainte de sosirea sa la Bruxelles.

Vizită la răniții din tragedia de la Crevedia din Bruxelles

Premierul i-a vizitat şi pe cei doi răniţi din explozia de la Crevedia transferaţi în capitala Belgiei pentru tratament la Spitalului militar Regina Astrid din Bruxelles.

„M-am bucurat să văd că starea de sănătate a unuia dintre pompierii noştri, un tânăr de 22 de ani, evoluează bine. A fost detubat şi urmează să iasă de la secţia ATI. Am vorbit cu el şi l-am îmbărbătat să treacă cu bine peste această tragedie. Aşteptăm veşti bune şi despre starea de sănătate a celui de-al doilea pompier român îngrijit la Spitalul militar din Bruxelles. Am vorbit cu soţia lui, am încurajat-o şi am asigurat-o de tot sprijinul nostru. Le doresc sănătate multă pompierilor noştri răniţi şi îi aşteptăm cu bine acasă”, a afirmat prim-ministrul.

Şeful Executivului a vorbit şi cu membrii familiilor care îi însoţesc pe cei doi pacienţi români şi i-a asigurat de susţinerea Guvernului pentru ca pompierii răniţi să primească cele mai bune îngrijiri medicale, iar familiile, susţinere, inclusiv financiară, pentru a le fi alături pe perioada tratamentului.

La ora 10:30, şeful Executivului a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Sediul Consiliului European iar la ora 12:00  o întrevedere cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer, la Sediul Comisiei Europene, transmite Guvernul.

Discuție cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

La ora 14:00, Marcel Ciolacu are o întrevedere cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la sediul Parlamentului European.

Premierul se va întâlni, la ora 15:30, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen iar la ora 17:00 va susţine o conferinţă de presă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că joi va pleca la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficiali europeni şi a precizat că este decis să nu renunţe la vreo reformă şi să livreze ceea ce şi-a asumat. El consideră că eforturile financiare deosebite făcute de România în acest an pentru susţinerea Ucrainei şi Republicii Moldova vor fi recunoscute de către Comisia Europeană.

“Trebuie să depăşim însă toate aceste situaţii complicate şi să ducem România înainte, iar drumul ţării înseamnă astăzi calea reformelor prevăzute în PNRR cu care modernizăm administraţia şi investim miliarde de euro în transport, energie, educaţie, sănătate, agricultură, digitalizare. După amiază voi pleca la Bruxelles unde mă voi întâlni cu oficialii europeni ca să discut câteva decizii esenţiale pe care trebuie să le luăm împreună pentru ca planul României să meargă cu succes mai departe. Sunt decis să nu renunţ la vreo reformă şi să livrăm tot ce ne-am asumat. Încheiem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului REPowerEU, vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul trei şi vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României. Aşa că astăzi vreau, împreună cu tot cabinetul să trecem în revistă toate jaloanele care trebuie închise pentru a putea depune cererea de plată numărul trei”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.