Vizita FMI nu va afecta creșterea pensiilor din acest an. O spune clar și răspicat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, care consideră că, în ciuda criticilor aduse de experții Fondului Monetar la noua Lege a Pensiilor, nu există motive de îngrijorare.
O delegație a Fondului Monetar Internațional vine în țara noastră pe 29 ianuarie pentru a analiza evoluțiile economice și financiare recente și a actualiza perspective macroeconomice. Asta după ce, în octombrie 2023, reprezentanții instituției îndemnau la cumpătare pentru ca țara noastră să se încadreze în ținta de deficit.
Deși, odată cu adoptarea noii Legi a Pensiilor, experții de la Fondul Monetar și-au exprimat îngrijorarea că se pune presiune suplimentară pe bugetul de stat, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi susține că nu sunt motive de îngrijorare.
”Vreau să spun foarte clar și răspicat că situația este decisă. Discuțiile au fost purtate împreună cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, tripartit Guvernul României reprezentat de Ministerul Muncii și în final toate discuțiile au fost încheiate. Legea este aprobată, sustenabilitatea legii este clar declarată și întărită de către experții Comisiei Europene și a băncii Mondiale, de aici nu avem nicio problemă”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.
Fostul ministru a mai spus că discuțiile cu delegația FMI sunt normale, dar nu pot influența deciziile finale ale guvernanților.
”Se poartă discuții, așa cum este absolut normal, dar până la urmă decidentul este Guvernul României și o spun cu tărie, pentru că am fost și am avut onoarea să depun de trei ori jurământul în Guvernul României și știu discuțiile cum se poartă atât la Comisia Europeană cât și la Fondul Monetar Internațional și la Banca Mondială.
Noi suntem extrem de determinați să implementăm Legea Pensiilor”, a precizat Marius Budăi.
Pe 29 ianuarie, delegația are primele întâlniri, iar pe 1 februarie, FMI stă față în față cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, guvernatorul Mugur Isărescu și premierul Marcel Ciolacu.
”Aceste misiuni ale Fondului Monetar Internațional în România și în oricare țară din lume nu sunt misiuni țintite, de data aceasta nu este o misiune țintită, este o misiune care are loc în fiecare an.
Fondul Monetar Internațional vine atât la Guvern cât și la Parlament.”, a mai ținut să clarifice fostul ministru PSD al Muncii.
La ultima vizită din octombrie 2023, delegația FMI a recomandat introducerea unor noi taxe și eliminarea facilitaților fiscale pentru a ține sub control deficitul și a consolida economia românească. Totodată, a recomandat scăderea pragului la microîntreprinderi la 60.000 de euro și reforma impozitului pe proprietate.
Acum, Guvernul va trebui să explice experților de la Fondul Monetar de unde va lua banii pentru a acoperi promisiunile făcute fermierilor, transportatorilor și medicilor (granturi pentru a suporta creșterea costului de producție, plafonarea RCA, creșteri salariale în sănătate).
Fondul a revizuit recent în scădere estimarea sa privind creșterea economică a României din 2024 la numai 2,2% din PIB. Prin comparație, Banca Mondială estimează o creștere de 3,3%, iar guvernul României se bazeaza pe o creștere PIB de 3,4%.