NEWS

Marius Budăi, vestea cea mare despre reforma pensiilor. Zile de foc în România

Marius Budăi vestea cea mare despre reforma pensiilor. Zile de foc în România
Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Marius Budăi, ministrul Muncii, a dat vestea cea mare despre reforma pensiilor. Zilele următoare vor fi critice pentru România. Oficialul a anunțat că o echipă a Băncii Mondiale va reveni săptămâna viitoare în România pentru a discuta cu autoritățile despre raportul de impact final al proiectului de reformă a pensiilor și pentru a analiza îndeplinirea cerințelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Marius Budăi, vestea cea mare despre reforma pensiilor. Zile de foc în România

Marius Budăi a precizat că specialiștii consideră că proiectul este constituțional și și-a exprimat convingerea că atât reforma pensiilor, cât și legislația privind salarizarea vor fi finalizate la timp.

„Ca să rezolvăm aceste inechități și din sistemul de pensii şi din sistemul de salarizare, avem nevoie de doi pași. Primul pas este actul normativ, după care avem nevoie de impactul bugetar. Trebuie să vedem în condițiile actuale, în condițiile de economie globală actuală și studiind foarte bine macroeconomic cifrele la nivel de țară, care este perioada în care România își permite să rezolve și să suporte acest impact. Cu siguranță sunt trecute și în PNRR și aceste reforme vor fi realizate la timp, așa cum Ministerul Muncii până acum și-a realizat toate reformele”, a explicat Marius Budăi, potrivit RADOR.

Ministrul Muncii, promisiuni pentru angajații din sănătate după proteste

Sindicaliştii Sanitas s-au întâlnit, miercuri, cu ministrul Muncii în urma protestelor. Marius Budăi s-a angajat să consulte partenerii sociali la elaborarea noii legi a salarizării, dar şi să nu existe scăderi de venituri pentru cei din domeniu.

”În urma protestelor Federaţiei Sanitas la sediile PNL şi PSD, partide aflate la guvernare, astăzi, 8 Februarie 2023, membrii Biroului Operativ al Federaţiei Sanitas s-au întâlnit cu reprezentanţii PSD, Marius Budăi-Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Cristian Vasilcoiu-Secretar de Stat, la sediul PSD. La întâlnire au fost analizate revendicările Federaţiei Sanitas pentru susţinerea cărora peste 5.000 de membri au demonstrat pe străzile Bucureştiului în perioada 6-8 februarie”, au transmis, miercuri, sindicaliştii Sanitas.

Potrivit acestora, ministrul Muncii s-a angajat să susţină următoarele principii:

  • Întregul parcurs de redactare şi aprobare a noii legi a salarizării se va face cu consultarea partenerilor sociali.

„În acest sens, Ministrul Muncii, Marius Budăi, ne-a asigurat că a transmis deja către Ministerul Sănătăţii adresa prin care solicită consultarea partenerilor sociali pentru redactarea proiectului legii salarizării pe segmentul sănătate”, au precizat sindicaliştii.

  • Niciun salariat din sănătate şi asistenţă socială nu va avea pierderi de venituri odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării.
  • Legea va avea în vedere corectarea inechităţilor apărute ca urmare a nepunerii în aplicare, în totalitate, a legii 153/2017.
  • Noua lege a salarizării personalului bugetar va fi construită în aşa fel încât toţi salariaţii din sănătate şi asistenţă socială vor avea creşteri de venituri.

”În ceea ce priveşte revendicarea privind creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială părţile au convenit ca în perioada imediat următoare să aibă loc întâlniri şi consultări pentru identificarea de soluţii tehnice privind rezolvarea acestei revendicări. În acest sens Federaţia Sanitas va înainta propuneri care să permită creşterea veniturilor membrilor săi de sindicat ţinând cont. atât de constrângerile din PNRR. cât şi de impactul bugetar pe care creşterea economică a României l-ar putea suporta”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia precizează că, pentru asigurarea finanţării corecte şi suficiente a unităţilor sanitare şi celor de asistenţă socială pentru întregul an, vor urma întâlniri şi discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate având din partea reprezentanţilor PSD aflaţi la întâlnire promisiunea că vor găsi soluţii pentru continuarea optimă a activităţii în aceste unităţi.