Mark Rutte, secretarul general adjunct al NATO, a avertizat joi că alianţa nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani şi că este timpul să treacă la o mentalitate de război, inclusiv sporind cheltuielile pentru apărare, relatează canalul de știri SkyNews.
Mark Rutte, secretarul general al NATO, le-a spus membrilor alianţei că trebuie să ia în considerare cheltuieli de apărare mult mai mari, care ar trebui să fie cu mult peste 2% din PIB.
„Rusia se pregăteşte pentru o confruntare pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”, a declarat Rutte într-un discurs susţinut la Bruxelles.
„Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în patru-cinci ani”, a spus secretarul general al NATO, adăugând: „Este timpul să trecem la o mentalitate de război şi să accelerăm producţia noastră de apărare şi cheltuielile de apărare”, a subliniat şeful NATO, potrivit Skynews.
El a mai spus că alianţa trebuie să fie lucidă în ceea ce priveşte ambiţiile Chinei şi a avertizat Beijingul că îşi consolidează substanţial forţele şi intimidează Taiwanul.
Potrivit MApN, în cadrul întrevederii bilaterale, cei doi miniştri au discutat despre aprofundarea cooperării între cele două ţări în domeniul apărării, precum şi despre coordonarea eforturilor în cadrul NATO şi al Uniunii Europene pentru consolidarea securităţii.
Un subiect prioritar pe agenda discuţiilor l-a reprezentat pregătirea Summitului NATO de la Haga, programat pentru 2025, cei doi miniştri analizând modalităţile de implementare a deciziilor adoptate pentru întărirea flancului estic al Alianţei. De asemenea, au discutat despre măsurile concrete de sprijin pentru Ucraina, în contextul agresiunii ruse, şi despre rolul esenţial al cooperării NATO – UE, se arată într-un comunicat.
În cadrul întâlnirii, miniştrii au abordat şi provocările generate de ameninţările hibride la adresa securităţii europene, fiind subliniată importanţa consolidării rezilienţei naţionale şi a coordonării internaţionale pentru a face faţă acestora. În context, a fost afirmată importanţa susţinerii Republicii Moldova în eforturile de integrare europeană.
Cooperarea industrială în domeniul apărării a fost un alt punct important al întrevederii, fiind evidenţiate oportunităţile de dezvoltare a proiectelor comune, în special iniţiativele Uniunii Europene, precum Programul pentru Industria Europeană de Apărare (European Defence Industry Programme – EDIP), pentru a răspunde cerinţelor de modernizare a forţelor armate şi pentru a sprijini iniţiativele strategice ale NATO, arată Ministerul român al Apărării.
Angel Tîlvăr a mulţumit omologului său pentru contribuţia semnificativă a Ţărilor de Jos la postura de descurajare şi apărare a Alianţei în zona Mării Negre şi a reiterat angajamentul ferm al României faţă de sprijinirea Ucrainei, prin intermediul iniţiativelor aliate şi europene.