BUSINESS

Meta Platforms creează o familie de cipuri personalizate pentru Inteligență Artificială. Mark Zuckerberg a anunțat

Meta Platforms creează o familie de cipuri personalizate pentru Inteligență Artificială. Mark Zuckerberg a anunțat
sursa foto: Facebook Mark Zuckerberg

Meta Platforms, compania din care fac parte giganții Facebook și Instagram, a publicat joi noi detalii despre proiectele sale de centre de date pentru a sprijini mai bine activitatea de inteligenţă artificială, inclusiv ”o familie” de cipuri personalizată. Ulterior, directorul companiei, Mark Zuckerberg, a venit cu detalii suplimentare.

Meta Platforms creează o familie de cipuri personalizate pentru Inteligență Artificială

Meta Platforms a publicat joi noi detalii despre proiectele sale de centre de date pentru a sprijini mai bine activitatea de inteligenţă artificială, inclusiv ”o familie” de cipuri personalizată, dezvoltată în interiorul companiei. Proprietarul Facebook şi Instagram a spus într-o serie de postări pe blog că a proiectat un cip de prima generaţie în 2020, ca parte a programului Meta Training and Inference Accelerator (MTIA).

Scopul a fost de a îmbunătăţi eficienţa modelelor de recomandări pe care le foloseşte pentru a difuza reclame şi alt conţinut în fluxurile de ştiri. Reuters a relatat anterior că Meta nu plănuia să implementeze pe scară largă primul său cip AI intern şi că lucrează deja la un succesor, transmite Reuters.

Mark Zuckerberg a anunțat

„Împărtășind o actualizare a unora dintre infrastructurile de ultimă generație ale Meta pentru a alimenta noi experiențe AI. În primul rând, un nou design al centrului de date optimizat pentru AI – echipat pentru a susține hardware-ul de răcire cu lichid pentru a face față instruirii și inferenței la scară largă, precum și o rețea proiectată pentru a susține superclusterele la scară mare.

În al doilea rând, o actualizare a SuperClusterului nostru de cercetare – cu 16.000 de GPU și interconectare de mare viteză, RSC este unul dintre cele mai rapide supercomputere din lume. Îl folosim pentru a antrena modelele noastre lingvistice de mari dimensiuni, precum și pentru primul sistem de traducere cu inteligență artificială din lume pentru limbile orale. Construirea acestui cluster de către noi înșine ne permite să îl reglăm pentru a antrena modelele noastre de fundație de generație următoare.

În al treilea rând, MTIA (Meta Training and Inference Accelerator) este prima noastră generație de cipuri de siliciu personalizat pe care l-am proiectat pentru a ne alimenta sistemele de recomandare AI pentru a ne ajuta să ne dăm seama de cel mai bun conținut pe care să vi-l arătăm și mai repede. În cele din urmă, CodeCompose este asistentul nostru generativ de codificare AI pe care l-am construit pentru a-i ajuta pe inginerii noștri în timp ce scriu coduri. Obiectivul nostru pe termen mai lung este de a construi mai multe instrumente de inteligență artificială pentru a sprijini echipele noastre pe parcursul întregului proces de dezvoltare de software și, sperăm, de a deschide și mai multe dintre aceste instrumente”, a explicat Mark Zuckerberg într-o postare pe Facebook.

Primul cip MTIA ca o oportunitate de învăţare

Postările de pe blog au prezentat primul cip MTIA ca o oportunitate de învăţare. Primul cip MTIA a fost axat exclusiv pe un proces AI numit inferenţă, în care algoritmii antrenaţi pe cantităţi uriaşe de date evaluează dacă să arate, să zicem, un videoclip de dans sau o meme cu pisici ca următoarea postare din feedul unui utilizator.

Joel Coburn, inginer software la Meta, a spus în timpul unei prezentări despre noul cip că Meta a apelat iniţial la unităţi de procesare grafică sau GPU-uri pentru sarcini de inferenţă, dar a constatat că nu sunt potrivite pentru munca de inferenţă.

”Eficienţa lor este scăzută pentru modelele reale, în ciuda optimizărilor software semnificative. Acest lucru le face dificile şi costisitoare de implementat în practică”, a spus Coburn.

”De aceea avem nevoie de MTIA”, a subliniat el.

Un purtător de cuvânt al Meta a refuzat să comenteze termenele de implementare pentru noul cip sau să detalieze planurile de dezvoltare a cipurilor care ar putea antrena şi modelele.

Proiect important în AI

Meta a fost implicată într-un proiect masiv de modernizare a infrastructurii AI în ultimul an, după ce directorii şi-au dat seama că nu are hardware şi software pentru a susţine cererea din partea echipelor de produse care construiesc funcţii bazate pe AI.

Drept urmare, compania a abandonat planurile pentru o lansare la scară largă a unui cip de inferenţă intern şi a început să lucreze la un cip mai ambiţios, capabil să efectueze antrenament şi inferenţă, a relatat Reuters.

Postările de blog ale Meta au recunoscut că primul său cip MTIA s-a împiedicat de modele AI de complexitate ridicată, dar au remarcat că a gestionat modele de complexitate scăzută şi medie mai eficient decât cipurile concurenţei.

Cipul MTIA a folosit, de asemenea, doar 25 de waţi de putere – o fracţiune din ceea ce consumă cipurile lider pe piaţă de la furnizori precum Nvidia – şi a folosit o arhitectură open-source numită RISC-V, a spus Meta.

Meta a oferit, de asemenea, o actualizare a planurilor de a-şi reproiecta centrele de date în jurul unor sisteme de reţea şi de răcire mai moderne, orientate spre inteligenţă artificială, spunând că va deschide prima instalaţie de acest fel în acest an.

Noul design ar fi cu 31% mai ieftin şi ar putea fi construit de două ori mai repede decât centrele de date actuale ale companiei, a spus un angajat într-un videoclip care explică schimbările.

Meta a spus că are un sistem bazat pe inteligenţă artificială pentru a-şi ajuta inginerii să creeze cod de computer, similar instrumentelor oferite de Microsoft, Amazon.com şi Alphabet.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Orașul din România în care se construiește o fabrică nouă de pavele. Este lângă București și se va deschide în această toamnă
Orașul din România în care se construiește o fabrică nouă de pavele. Este lângă București...
România intră în Air Schengen de la 31 martie. Ce schimbări apar şi ce trebuie să ştiţi
România intră în Air Schengen de la 31 martie. Ce schimbări apar şi ce trebuie...
Christina Verchere, directorul general al Petrom, a avut un salariu de bază de 634.500 de euro în anul 2023, adică 53.000 de euro lunar, iar în 2023 bonusurile şi acordarea de acţiuni au adăugat circa 1,2 mil. euro
Christina Verchere, directorul general al Petrom, a avut un salariu de bază de 634.500 de...
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care face aproape 100 de milioane de euro în timp ce alţii se chinuie să facă una singură şi nu reuşesc
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care...
ȘOC! Trăiește! A reapărut în Familia Regală Britanică. Sigur NU o recunoști acum
ȘOC! Trăiește! A reapărut în Familia Regală Britanică. Sigur NU o recunoști acum
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar astăzi, 28 martie
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Gabriela Cristea, scandal - monstru ca să-și apere relația cu soțul: „Mi-a spus: «Ai putea să-i fii mamă»”
Gabriela Cristea, scandal - monstru ca să-și apere relația cu soțul: „Mi-a spus: «Ai putea...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Atacul de la Moscova: Rusia susţine că deţine dovezi despre implicarea Ucrainei în masacru
Atacul de la Moscova: Rusia susţine că deţine dovezi despre implicarea Ucrainei în masacru
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cum puteţi lua peste 10.000 de euro de la stat să vă schimbaţi maşina
Cum a reuşit o tânără de doar 21 de ani să construiască o super afacere care acum este prezentă în peste 170 de pieţe
Cum a reuşit o tânără de doar 21 de ani să construiască o super afacere...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi majorările anuale
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Cât vor plăti românii pe facturile la energie! Se pregătesc noi schimbări!
Cât vor plăti românii pe facturile la energie! Se pregătesc noi schimbări!
ȘOCANT! Actrița adorată de milioane de români a ajuns să vândă lumânări la biserică. Era de o frumusețe uimitoare
ȘOCANT! Actrița adorată de milioane de români a ajuns să vândă lumânări la biserică. Era...