NEWS

Mihai Pascu, tatăl lui Vlad Pascu, a contestat măsura controlului judiciar

Mihai Pascu tatăl lui Vlad Pascu a contestat măsura controlului judiciar
SURSĂ FOTO: ȘTIRILE PRO TV

Mihai Pascu, tatăl lui Vlad Pascu, tânărul care a ucis doi adolescenți la 2 Mai, după ce a condus drogat, a contestat măsura controlului judiciar. În această dimineață, controversatul cetățean a ajuns în fața judecătorilor.

După descinderile de joi, Mihai Pascu a fost plasat sub control judiciar după ce, în casa lui, au fost găsite mai multe cartușe depozitate necorespunzător. Mai mult decât atât, în aceeași zi, la ieșirea din sediul DIICOT, Mihai Pascu a intrat cu scuterul într-un grup de jurnaliști. În această situație, polițiștii au deschis o anchetă în acest caz.

tatal lui vlad pascu
Foto MediaFlux

Tatăl lui Vlad Pascu, cunoscut de judecătorii din România

Mihai Pascu, tatăl lui Vlad Pascu, nu este străin de sălile de judecată. O fostă judecătoare la Curtea de Apel București a dat mai multe detalii despre tatăl tânărului, Mihai Pascu. Ea spune că acesta obișnuia să le ia casele oamenilor care se împrumutau de bani de la el.

Într-un mesaj pe Facebook, Mihaela Lămâița Ciocea spune că Mihai Pascu era prezent mereu în ședințele instanței. Acest lucru se întâmpla în perioada anilor 2000.

„Prin anul 2000, pe când eram judecător începător la Judecătoria Sectorului 3 din București, acest „investitor imobiliar”, Mihai Pascu, era nelipsit din ședințele instanței . Avea zeci de litigii cu români cărora le imprumutase bani cu camătă și le luase apoi apartamentele cu care aceștia garantasera împrumutul. Nu pentru că oamenii nu își platisera datoriile, ci pentru că, în momentul când aceștia restituiau împrumutul sau ratele la împrumuturi, nu le mai dădea chitanță. Apoi, îi și executa silit”, spune ea, citată de capital.ro.

Judecătoarea Mihaela Lămâița Ciocea mai povestește că vechiul Cod Civil nu le permitea să îi ajute pe oameni. Ei încercau să dovedească plata banilor pe care îi împrumutaseră.

„Din nefericire, poziția noastră de magistrați era foarte delicată, vechiul Cod Civil interzicandu-ne să acceptăm proba cu martori pentru plăți care depășeau 250 de lei. Eram deci legați de mâini și de picioare în a îi ajuta pe acești oameni, care încercau să probeze că își platisera datoria la cămătari, dar nu își dăduseră seama cât de important era să ceară chitanță liberatorie”, continuă ea pe Facebook.

De altfel, ea mai spune că românii nu știu regulile din Codul Civil. Judecătoarea se referă la cele cu privire la împrumuturi.

„Vă reamintesc și faptul că românii nu cunoșteau regulile Codului Civil referitoare la împrumuturi, contractele de împrumut private fiind căzute în desuetudine în toată perioada comunistă.

De fapt, întregul mecanism de spoliere nu era decât o inginerie gândită de cămătari și avocați lipsiți de scrupule, prevalandu-se de naivitatea românilor, de lipsa de cultura juridică în domeniul dreptului privat, după 50 de ani de comunism, de limitările probatoriului impuse în materia restituirii împrumuturilor de Codul civil și de complicitatea celor care ar fi trebuit să impună măsuri corective în fața avalanșei de înșelătorii : Procurorul general, ministrul Justiției, avocații importanți și profesorii de drept”, mai spune ea.

Totuși, aceasta spune că a ajutat la soluționarea în favoare împrumutaților. Unii dintre ei i-au spus că era bun prieten cu Mihai Pascu și îi era jenă să ceară chitanță.

Mihai Pascu, acuzat de trafic de influență

Ea a mai spus că Mihai Pascu era mereu prezent în instanță, arătând mereu ca un om serios. Amintim că Mihai Pascu este tatăl lui Matei Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai.

„În aceste condiții, credeți ca a avut vreo reținere să plătească la DIICOT sau să recurgă la traficul de influență, pentru ca aceasta structură să renunțe la urmarirea penală a fiului său: Cine își mai amintește că înșelarea oamenilor de către cămătari a fost în anii 90 și la începutul anilor 2000 un fenomen de masă, căruia i-au căzut victime sute de mii de oameni?”, spune judecătoarea Mihaela Lămâița Ciocea.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele