BUSINESS

Miliardarii din domeniul tehnologiei se pregătesc să invadeze Pentagonul

Miliardarii din domeniul tehnologiei se pregătesc să invadeze Pentagonul
sursa foto: NBC News

O mână de directori din Silicon Valley ar putea contribui la transformarea celei mai mari birocrații din țară – și ar putea profita ei înșiși în timp ce încearcă, arată o analiză Politico.

Elon Musk este unul dintre o mână de miliardari din domeniul tehnologiei care vor juca un rol în următoarea administrație a lui Donald Trump.

O adevărată ciocnire culturală se îndreaptă spre Washington, care va opune natura de prim-plan a Silicon Valley, care își asumă riscuri, birocrației greoaie a celei mai mari agenții federale a țării.

Miliardarii din domeniul tehnologiei se pregătesc să invadeze Pentagonul

Donald Trump a numit deja directori financiari miliardari în funcțiile de secretar al Marinei și de nr. 2 al Pentagonului, iar succesele din lumea startup-urilor sunt în cursă pentru alte posturi la Pentagon. Dacă vor reuși cu toții, regii din Valley, frustrați de mult timp de ritmul anevoios al procesului decizional al Pentagonului, ar putea forța o schimbare reală în clădire – și ar putea beneficia în același timp, arată Politico.

Ei vor fi însărcinați să construiască arme mai rapid, să repare un sistem defectuos de construcție navală și să se ridice la nivelul performanțelor tehnologice ale Chinei. Și în timp ce fiecare nouă administrație încearcă să facă curățenie la Pentagon, această echipă de străini a animat sectorul tehnologic.

„Mulți dintre noi sperăm că va urma o revoluție”, a declarat Joe Lonsdale, fondatorul companiei de software Palantir și investitor în startup-uri, la un forum recent privind apărarea, «în care vom trage la răspundere birocrația, în care vom șoca birocrația».

Echipa Trump s-a străduit să umple Pentagonul cu nume precum Stephen Feinberg, un investitor bogat fără experiență în interiorul clădirii, în calitate de secretar adjunct al apărării. Shyam Sankar, directorul tehnologic al Palantir, este luat în considerare pentru postul de conducere al Pentagonului în domeniul cercetării și ingineriei, după cum a relatat pentru prima dată POLITICO. Trae Stephens, co-fondator și președinte al Anduril Industries, este, de asemenea, în cărți pentru un post de rang înalt la Pentagon.

Toți directorii au investiții și participații în mai multe companii care colaborează cu Pentagonul și vor trebui să stabilească modul în care vor descâlci o rețea de potențiale conflicte de interese – cum ar fi dezvoltarea dronelor Anduril sau platformele software Palantir pe care Pentagonul contribuie la finanțare.

Elon Musk și Marc Andreessen, pe listă

Mai mulți alți investitori în serie cu interese profunde în companiile de apărare – precum Elon Musk de la SpaceX și capitalistul de risc Marc Andreessen – sunt apropiați de Trump și joacă un rol în alcătuirea noii administrații.

Mulți din Valley au aplaudat alegerile lui Trump, în special cei frustrați de faptul că Pentagonul nu a adoptat pe deplin tehnologia lor, în ciuda anilor de conversații și promisiuni de cooperare sporită.

„Sper ca noua administrație să realizeze că are o tablă albă și că ne aflăm într-o criză”, a declarat Steve Blank, un antreprenor care a fost unul dintre pionierii exploziei tehnologice din Silicon Valley în anii 1980. „Dacă vrei să răspunzi la o criză, nu poți continua să numești aceiași oameni pe care i-ai numit acum 10 ani, nu poți avea aceleași organizații pe care le aveai acum 10 ani și nu poți avea aceleași procese”.

Dar orice schimbări semnificative ale modului în care Pentagonul își desfășoară activitatea nu vor avea loc în ritmul amețitor al industriei tehnologice comerciale. Acest lucru este valabil mai ales pentru o birocrație întinsă, construită pe practici instituționale.

„Va trebui să învețe să vorbească aceeași limbă și chiar și acest lucru va dura ceva timp”, a declarat un antreprenor care a avut succes în obținerea de contracte mici cu Pentagonul și care, la fel ca alții, și-a păstrat anonimatul pentru a evita represaliile din partea viitoarei administrații.

Tensiunea dintre întreprinderile nou-înființate și instituție a fost prezentată recent la Forumul național de apărare Reagan din Simi Valley, California. Evenimentul anual, odinioară o reuniune a legislatorilor republicani și a executivilor din industria de apărare, a fost dominat în ultimii doi ani de investitori de tip start-up care doresc să își croiască drum în contractele de apărare cu drone, lasere, soluții software și alte arme noi dezvoltate în afara procesului tradițional controlat de guvern.

Senatorul Deb Fischer, (R-Neb.), unul dintre principalii republicani din Comisia pentru servicii armate a Senatului, a oferit un avertisment noilor veniți.

„Atunci când vă uitați la orice fel de eficiență sau reducere a oricărui program guvernamental sau a oricărei cheltuieli guvernamentale, fiecare dintre noi, fiecare dintre voi, trebuie să propună un program de care beneficiază personal și pe care ar fi dispus să îl reducă”.

Alții s-au întrebat, de asemenea, dacă mentalitatea „sparge lucrurile” din Silicon Valley poate funcționa într-o organizație cu 3 milioane de angajați și straturi de procese.

„Atunci când vă uitați la orice fel de eficiență sau reduceri la orice program guvernamental sau orice cheltuieli guvernamentale, fiecare dintre noi, fiecare dintre voi, trebuie să propună un program de care beneficiați personal și pe care ați fi dispuși să îl reduceți”, a declarat senatorul Deb Fischer.

„Cea mai grea problemă va fi, de departe, dacă pot redirecționa suficienți bani, cu suficientă flexibilitate, către programele din generația următoare, pentru a mișca acul”, a declarat un executiv din domeniul tehnologiei. „Acesta este numărul unu”.

Viitorul este al dronelor

Mai mulți miliardari pe placul lui Trump au cerut deja ca avioanele de luptă F-35 și tancurile Abrams să fie eliminate în favoarea dronelor. O astfel de mișcare ar da peste cap contracte de zeci de miliarde de dolari nu numai în SUA, ci și cu zeci de aliați apropiați.

Mai mulți alți investitori în serie cu interese profunde în companiile de apărare – precum Elon Musk de la SpaceX și capitalistul de risc Marc Andreessen – sunt apropiați de Trump și joacă un rol în alcătuirea noii administrații. Mulți din Valley au aplaudat alegerile lui Trump, în special cei frustrați de faptul că Pentagonul nu a adoptat pe deplin tehnologia lor, în ciuda anilor de conversații și promisiuni de cooperare sporită.

„Dacă vrei să răspunzi la o criză, nu poți continua să numești aceiași oameni pe care i-ai numit acum 10 ani, nu poți avea aceleași organizații pe care le aveai acum 10 ani și nu poți avea aceleași procese”. Dar orice schimbări semnificative ale modului în care Pentagonul își desfășoară activitatea nu vor avea loc în ritmul amețitor al industriei tehnologice comerciale.

Acest lucru este valabil mai ales pentru o birocrație întinsă, construită pe practici instituționale.

„Va trebui să învețe să vorbească aceeași limbă și chiar și acest lucru va dura ceva timp”, a declarat un antreprenor care a avut succes în obținerea de contracte mici cu Pentagonul și care, la fel ca alții, și-a păstrat anonimatul pentru a evita represaliile din partea viitoarei administrații.

Tensiunea dintre întreprinderile nou-înființate și instituție a fost prezentată recent la Forumul național de apărare Reagan din Simi Valley, California.

Evenimentul anual, odinioară o reuniune a legislatorilor republicani și a executivilor din industria de apărare, a fost dominat în ultimii doi ani de investitori de tip start-up care doresc să își croiască drum în contractele de apărare cu drone, lasere, soluții software și alte arme noi dezvoltate în afara procesului tradițional controlat de guvern.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Scandal și anchetă în Rusia după ce pe fundul lacului Baikal a apărut statuia unui cavaler în armură: Un gunoi
Scandal și anchetă în Rusia după ce pe fundul lacului Baikal a apărut statuia unui...
Se pregătește drumul care ar trebui să rezolve problema traficului de pe Valea Prahovei. Când ar urma să fie gata șoseaua
Se pregătește drumul care ar trebui să rezolve problema traficului de pe Valea Prahovei. Când...
Bancnotă dedicată regelui Carol I, desemnată cea mai bună bancnotă comemorativă din 2024
Bancnotă dedicată regelui Carol I, desemnată cea mai bună bancnotă comemorativă din 2024
Horoscop zilnic pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Cinci zodii renasc din propria cenușă, tot ce ating se transformă în aur
Horoscop zilnic pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Cinci zodii renasc din propria cenușă, tot ce...
Gabriela Prisăcariu a făcut anunțul despre divorțul de Dani Oțil: Atât de gravă este situația
Gabriela Prisăcariu a făcut anunțul despre divorțul de Dani Oțil: Atât de gravă este situația
Zodiac chinezesc pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Singura zodie favorizată, noroc, bogății, relații noi și multe oportunități pentru ea
Zodiac chinezesc pentru miercuri, 15 ianuarie 2025. Singura zodie favorizată, noroc, bogății, relații noi și...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Cât costă taxele de pod și de autostradă în Turcia în 2025. Prețurile au fost majorate
Cât costă taxele de pod și de autostradă în Turcia în 2025. Prețurile au fost...
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
Vehiculele care vor fi interzise: pericol la adresa securității naționale
Vehiculele care vor fi interzise: pericol la adresa securității naționale
Australian Open. Două românce s-au calificat în turul doi al turneului de tenis
Australian Open. Două românce s-au calificat în turul doi al turneului de tenis
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
WhatsApp are o mare problemă. Telefoanele afectate
WhatsApp are o mare problemă. Telefoanele afectate
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce...
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani