După ce Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement la adresa României, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja și-a plăcut planul. Oficialii de la București consideră că întreaga procedură față de anularea plafonării prețurilor la energie și gaze este în fază incipientă.
Bruxelles-ul cere României să modifice schema de plafonare și să lase producătorii de gaze și energie să-și stabilească singuri prețurile, fără a le mai impune la ce tarife să vândă. Comisia Europeană a trimis o scrisoare în acest sens autorităților de la București la care așteaptă răspuns în următoarele două luni.
”Așa cum știți, în legislația actuală schema de compensare/plafonare este valabilă până la 1 aprilie anul viitor. Nu se vor declanșa alte acțiuni împotriva României în acest orizont de timp. Nu preconizăm acest lucru. Până atunci, așa cum știți, noi, deja pregătim perioada de după 1 aprilie, ceea ce înseamnă protejarea consumatorilor vulnerabili, cei aflați în sărăcie energetică, românii care pur și simplu nu își permit să plătească facturile la energie electrică, la gaze naturale.
Tot acest set de măsuri, bineînțeles că va fi discutat în amănunt și cu Comisia Europeană, ca să prindem doi iepuri deodată. Adică, pe de o parte, să răspundem unei așteptări în societate și să continuăm să-i protejăm pe români, pe de altă parte, să închidem acest caz cu această dispută, această cauză pe care Uniunea Europeană ne-a adus-o în atenție și să respectăm și reglementările europene.”, a reacționat Sebastian Burduja pentru Digi24.
Comisia Europeană a decis să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere, pentru restricţionarea libertăţii participanţilor la piaţă de a-şi stabili preţurile angro ale energiei electrice şi gazelor, precum şi exportul de gaze.
Potrivit anunţului Comisiei Europene, „România a introdus măsuri naţionale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile care depăşesc un anumit prag de preţ la un fond de tranziţie energetică şi obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producţia lor la preţuri fixe anumitor clienţi”.
„Aceste măsuri naţionale sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 şi cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă a energiei electrice, precum şi cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piaţa internă a gazelor naturale”.
„Măsurile în cauză limitează libertatea producătorilor de energie electrică şi gaze naturale de a-şi stabili preţurile angro în România. Prin urmare, Comisia consideră că aceste măsuri restrâng principiile fundamentale ale liberei formări a preţurilor, precum şi libertatea comerţului transfrontalier pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale.
România are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie. În lipsa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat”, precizează Comisia.