NEWS

Mircea Geoană, al doilea om în NATO, liniștește România privind tensiunile dintre Serbia și Kosovo: Rămâne pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol

Mircea Geoană al doilea om în NATO liniștește România privind tensiunile dintre Serbia și Kosovo Rămâne pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol
sursa: Inquam Photos / George Calin

Mircea Geoană, al doilea om în NATO, a anunțat că forțele Alianței Nord Atlantice sunt pregătite să intervină oricând este nevoie în conflictul dintre Serbia și Kosovo. Mesajul a fost transmis pe Twitter.

Mircea Geoană, al doilea om în NATO, liniștește România privind tensiunile dintre Serbia și Kosovo: Rămâne pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol

Mircea Geoană a anunțat că trupele KFOR sunt pregătite pentru a interveni în conflictul din Kosovo, în situația în care este necesară intervenția acestora. Secretarul general adjunct al NATO a anunțat, prin intermediul unui mesaj pe pagina de Twitter, că a vorbit cu comandatul NATO Ferenc Kajári pe această temă.

„KFOR monitorizează îndeaproape și rămâne pregătită să intervină dacă stabilitatea este pusă în pericol în nordul Kosovo, pe baza mandatului său ONU”, anunță Mircea Geoană.

În acest timp, secretarul de presă al Kremlinului anunță că Moscova susține Serbia, subliniind „susținem poziţia paşnică şi constructivă a Belgradului în această situaţie”.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au luat amploare

Presa germană anunță că noile reglementări, care au intrat în vigoare weekendul trecut, au dus la creșterea tensiunilor între Kosovo și Serbia. Noile reglementări nu mai recunosc pașapoartele sârbe la granița dintre cele două state, ceea e a dus la o nouă creștere a tensiunilor.

Sârbii din Kosovo trebuie să ceară un document provizoriu, în timp ce autoritățile din acest stat spun că autoritățile sârbe îi tratează la fel pe cetățenii kosovari care trăiesc în Serbia.

Kosovo a anunțat că măsurile nu vor intra încă în vigoare, asta după ce au avut loc mai multe proteste violente în care ar fi fost trase focuri de armă în direcția polițiștilor kosovari.

Următoarea perioadă va fi provocatoare și problematică

În acest context, premierul din Kosovo, Albin Kurti, a anunțat că următoarea perioadă va fi provocatoare și problematică, subliniind că Pristina s confruntă cu național-șovinismul sârb.

Mai mult decât atât, el a povestit că drumurile din nordul Kosovo au fost blocate înaintea de aplicării hotărârii privind înlocuirea documentelor de identitate emise de Serbia cu adeverința de intrare-ieșire.

De cealaltă parte, președintele Serbiei, Aleksandr Vucic, a declarat că situația poporului sârb din Kosovo nu a fost niciodată atât de complicată.

„Marele Putin îi ordonă micului Putin (Vucic n.r), aşa că noul Zelenski în persoana lui Albin Kurti (premierul Kosovo – n.r.) luptă contra hegemoniei sârbe. Ştiu că de mulţi ani, chiar de decenii, mulţi nu doresc să audă de problemele reale cu care se confruntă ţara noastră şi oamenii noştri. Niciodată nu am fost într-o situaţie atât de complicată”, spune acesta.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele