NEWS

Mircea Geoană anunță că poate pleca mai repede de la NATO după schimbarea datei alegerilor: „Dacă voi candida, voi candida independent”

Mircea Geoană anunță că poate pleca mai repede de la NATO după schimbarea datei alegerilor Dacă voi candida voi candida independent
sursa foto: Europa FM

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a anunțat, în direct la Antena 3 CNN, în emisiunea lui Mihai Gâdea, că ar putea să își încheie mandatul la NATO înainte de 1 octombrie. Decizia vine în contextul în care data alegerilor prezidențiale a fost mutată de coaliția de guvernare în septembrie, lucru anunțat de premierul Marcel Ciolacu și de liderul PNL Nicolae Ciucă.

Mandatul lui Mircea Geoană la NATO expiră în octombrie 2024.

Mircea Geoană anunță că poate pleca mai repede de la NATO după schimbarea datei alegerilor

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat marți, 27 septembrie, la Antena 3, că atât timp cât va fi în funcţie nu va anunţa o eventuală candidatură la Președinția României, dar a menționat că nu va pleca împreună cu secretarul general Jens Stoltenberg la 1 octombrie, ci o poate face chiar mai devreme.

„Chestiunea care nu se poate întâmpla în această toamnă este ca Jens Stoltenberg şi eu, adjunctul domniei sale, să plecăm în acelaşi timp. El pleacă la 1 octombrie. Deci eu, pentru a putea să asigurăm continuitate şi succesiune la vârful Alianţei, va trebui să plec fie mai devreme, fie mai târziu. Ambele variante sunt astăzi pe masă”, a spus Geoană la Antena 3 CNN marți seară.

El nu a precizat cu cât timp înainte sau după plecarea lui Stoltenberg va părăsi şi funcţia deţinută la NATO.

„Nu voi pleca odată cu secretarul general, voi pleca mai devreme, la momentul oportun, sau mai târziu, la momentul în care, cu noul secretar general, vom conveni că este momentul să recrutăm un al doilea om doi. Dacă aceasta este şi utilă din punct de vedere politic şi eventual electoral, asta e o chestiune pe care doar opinia publică o poate judeca”, a mai spus Mircea Geoană.

Cu referire la anunțarea candidaturii pentru Președinția României, el a afirmat că nu poate face un anunț oficial.

„Atâta vreme cât sunt la NATO, nu am cum să fac un astfel de anunţ şi nu este corect faţă de meseria şi jobul meu să fac un astfel de lucru”, a completat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că încă mai există un dubiu în privința deciziei sale de a candida la președinție și că atât timp cât este la NATO nu este corect să facă un astfel de anunț.

„Dacă voi candida, voi candida independent”

Mircea Geoană a declarat, însă, că, în clipa de față, un candidat independent are mai multe șanse să câștige, decât un candidat al unui partid.

„Românii își vor alege președintele, nu combinațiile dintre partide. Pentru președinte, într-un moment complicat, românii așteaptă un alt profil de lider”, a spus secretarul general adjunct al NATO, într-un interviu la Antena 3.

Geoană a afirmat că este prima dată în istoria alegerilor românești când nu se știu candidații, iar acest lucru demonstrează că partidele nu au candidați de calibru.

„Anul acesta va fi anul independenților în politica românească”, a declarat Mircea Geoană.

„Dacă voi candida, voi candida independent”, a mai spus el.

Alegerile prezidențiale s-au mutat în septembrie

Alegerile prezidențiale au fost stabilite de coaliția PSD-PNL pentru luna septembrie, renunțând la tradiționala lună noiembrie care le-a caracterizat în ultimii zeci de ani. Astfel, pe 15 septembrie va avea loc primul tur, iar al doilea pe 29 septembrie asta după ce varianta inițială era 8 și 22 septembrie, dar nu mai este de actualitate.

Calendarul alegerilor din acest an anunță 9 iunie – alegeri europarlamentare și locale, 15 și 29 septembrie – alegeri prezidențiale prezidențiale și 8 decembrie parlamentarele. Pentru asta, va fi nevoie să se modifice ma multe legi în Româna, dar acest lucru va fi unul faci pentru majoratea PSD – PNL.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri