NEWS

Mircea Geoană dezminte declarațiile alarmiste de la Kremlin: „Amenințarea nucleară a lui Putin este o încercare de intimidare psihologică, nu un plan real”

Mircea Geoană dezminte declarațiile alarmiste de la Kremlin Amenințarea nucleară a lui Putin este o încercare de intimidare psihologică nu un plan real
Sursă foto: Facebook

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței Atlantice, reamintește fostului președinte american Donald Trump, care a atacat principiul protecției reciproce pe care se bazează organizația, că SUA au nevoie și de aliații săi europeni.

Mircea Geoană și-a petrecut ultimii patru ani și jumătate în calitate de secretar general adjunct al NATO, urmărind cu atenție amenințările tot mai mari din partea Rusiei lui Vladimir Putin. Cu puțin timp înainte de interviul de joi, dat de Geoană publicației El Pais, șeful Kremlinului a lansat cea mai explicită amenințare nucleară de la începutul invaziei din 2022 în Ucraina.

Mircea Geoană: „Europa a intrta într-o competiție reînnoită între puteri”

Politicianul social-democrat răspunde ferm discursului Moscovei, dar ferm. Mircea Geoanaă își centrează discursul în jurul unei idei puternice: aliații din Alianța Atlantică au făcut multe pentru a ajuta țara invadată și ar trebui să continue să facă acest lucru. Dar, mai presus de toate, ei nu trebuie să cedeze disperării în fața dificultăților.

În timpul unei întâlniri de o jumătate de oră la sediul din Madrid al IE University, Mircea Geoană a rezumat diferitele provocări pe care le înfruntă societățile occidentale într-o epocă definită ca fiind una de „competiție reînnoită între puteri”.

Ca răspuns la atacurile lui Donald Trump la adresa principiului securității colective, Geoană a declarat că SUA au nevoie de Europa la fel de mult cum Europa are nevoie de SUA. În fața Chinei, el a făcut apel la Europa să nu fie „naivă” și să accepte că ascensiunea puterii asiatice reprezintă „o amenințare la adresa securității”.

Mircea Geoană, lansare de carte în Timișoara
sursa foto: INQUAM PHOTOS/Virgil Simonescu

Cât de reale sunt amenințările Moscovei

Și în fața situației catastrofale din Gaza, cea mai gravă din Orientul Mijlociu de la războiul de Yom Kippur din 1973, diplomatul român face apel la o soluție politică. În cele ce urmează regăsiți interviului secretarului genral adjunt din publicația iberică El Pais.

Întrebat de reporter cam cât de adevărate sunt amenințările Moscovei în privința folosirii armelor de distrugere în masă, Mircea Geoană a replicat în felul următor:

„Am văzut amenințări nucleare din partea liderilor ruși cel puțin de la începutul războiului de acum doi ani. Este extrem de iresponsabil pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligația de a da dovadă de reținere. Face parte din arsenalul său de intimidare și presiune psihologică.

Este un discurs care se adâncește în logica intimidării psihologice mai degrabă decât în cea a intențiilor reale. Nu vedem nicio amenințare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme. Dar aceste declarații sunt în sine foarte periculoase, pentru că erodează încrederea.

Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas. Este modul său grandilocvent de a ataca Occidentul, ca atunci când descrie războiul pe care l-a început în Ucraina drept un război al civilizațiilor sau când susține că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, ceea ce este total absurd”, a declarat secretarul general adunct NATO.

Mircea Geoană spune că traversăm o perioadă extrem de complicată
sursa foto: AFP

Mircea Geoană, despre declarațiile liderului francez, Emmanuel Macron

Interviul a continuat cu o altă întrebare care a făcut referire la declarația nefericită a președintelui francez. Liderul de la Paris a afirmat săptămâna trecută că nu este exclus să trimtă trupe în Ucraina. O afirmație pe care Mircea Geoană a catalagat-o ușor hazardată.

„Respectăm pe deplin dreptul aliaților noștri de a veni cu idei noi. Dar noi, în cadrul NATO, nu avem nicio intenție sau planuri de a desfășura trupe în Ucraina. Ceea ce suntem hotărâți să facem este să continuăm să sprijinim Ucraina și să evităm escaladarea cu Rusia, lucru pe care l-am făcut până acum în mod satisfăcător de bine.

Acest lucru este deosebit de important după ce Ucraina a început negocierile pentru aderarea la UE și pentru a se apropia de NATO. Nu putem spune când, dar într-o zi o Ucraină suverană va face parte atât din NATO, cât și din UE. Este probabil ca acest război să continue pentru o perioadă de timp. Așadar, NATO va continua să se asigure că vom sprijini Ucraina și că vom evita o escaladare cu Rusia”, a adăugat Mircea Geoană.

Macron s-a făcut de râs
Foto MediaFlux

„Trebuie să evităm tentația de a fi prea optimiști”

Cât despre recentele succese militare obținute de Armata Rusă și chestiunea blocării pachetului american de asistență financiară pentru Ucraina, social-democratul Geoană a precizat că este nevoie ca întreaga situație să fie calcuată în termeni cât se poate de realiști.

„Trebuie să evităm tentația de a fi prea optimiști, așa cum am fost cu câteva luni înainte de contraofensivă, sau prea pesimiști, așa cum părem a fi astăzi. Acest război este foarte dinamic. Dacă privesc jumătatea plină a paharului, văd Ucraina împingând flota rusă din Marea Neagră, departe de Crimeea, spre Marea Azov. Acesta este un mare succes.

Cu ajutorul nostru, Ucraina a reușit să restabilească ruta de export de cereale din Marea Neagră. Văd unele dificultăți tehnice pentru Ucraina, dar nu și dificultăți strategice. Să avem încredere. În timp ce Rusia devine o economie de război și primește sprijin din partea Coreei de Nord și a Iranului, noi, de asemenea, ne creștem producția pentru a ajuta Ucraina și pentru a ne acoperi propriile nevoi de securitate, apărare și descurajare în Europa”, mai spune Mircea Geoană.

Mircea Geoană, discurs în cadrul Conferinței Anuale a Asociației Proiectul România 2030
sursa foto: captură video

Mircea Geoană: Atât republicanii, cât și democrații înțeleg foarte bine competiția foarte dificilă cu China

În ceea ce-l privește pe Donald Trump și afirmațiile recente potrivit cărora Rusia poate ataca orice stat al blocului politico-militar, care nu-și cheltuie suficient pentru înzestrare, diplomatul român  a precizat că nu este pentru prima dată când fostul președinte american face asemenea declarații. Dar, ulterior, Donald Trump și-a temperat retorica și a înțeles, de fapt, care sunt liniile directoare care construiesc politica Alianței.

„Am văzut deja declarații puternice din partea președintelui Trump la începutul mandatului său și apoi a colaborat cu NATO. El a înțeles apoi necesitatea acestei alianțe și interesul SUA de a o menține puternică, schimbând opiniile și exprimând abordări mult mai constructive.

Nu pot să mă pronunț asupra modului în care vor vota americanii. Dar sondajele de opinie arată un sprijin public imens pentru NATO. Într-un sondaj recent YouGov, peste 60% dintre oameni s-au declarat dispuși să își apere aliații. Atât republicanii, cât și democrații înțeleg foarte bine competiția foarte dificilă cu China, Rusia, Iranul și Coreea de Nord. SUA vor avea nevoie de toți aliații săi din Europa și din restul lumii.

China nu va avea niciodată atât de mulți aliați. De aceea, NATO este valoros pentru noi în Europa, dar și foarte important pentru America. Haideți să ne asigurăm că nu erodăm încrederea în sfințenia articolului 5 al NATO. Avem nevoie unii de alții mai mult ca niciodată. A rămâne împreună servește intereselor ambelor părți ale Atlanticului”, a declarat numărul doi din NATO, pentru publicația El Pais.

Mircea Geoană, pe primul loc în topul încrederii
Sursă foto: Facebook/Mircea Geoană

Provocări viitoare

Dar chiar și în aceste condiții, jurnalistul spaniol a întrebat care ar fi posibilele repercusiuni asupra UE în cazul în care Donald Trump va câștiga un nou mandat la Casa Albă.

„Aceasta este o conversație recurentă de peste 20 de ani. În cadrul NATO, statele UE contribuie cu doar 20% din totalul cheltuielilor pentru apărare. Sunt un susținător puternic al proiectului european, dar acest lucru este contraproductiv, poate deveni un fel de profeție care se autoîmplinește. America are nevoie de noi. Și noi avem nevoie de America. Cu toții avem nevoie unii de alții.

UE este relativ slabă în domeniul apărării din cauza lipsei de investiții de-a lungul deceniilor, dar și din cauza fragmentării pieței de apărare. NATO este cel mai bun partener al UE pentru a preveni fragmentarea”, a răspuns Mircea Geoană.

UE a intrat într-un proces de reorganizare a politicii de securitate

În perspectiva unui război UE-Rusia, un scenariu înaintat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Mircea Geoană a explicat că statele Uniunii au intrat într-un proces de reorganizare a politicii de securitate, odată ce Rusia a anexat ilegal în 2014 Peninsula Crimeea.

„UE se adaptează la o nouă realitate de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014. Atunci, țările au început să investească mai mult în apărare. Anul trecut, la summitul NATO de la Madrid, am adoptat cele mai importante planuri de descurajare și apărare de la sfârșitul Războiului Rece încoace. Aliații, inclusiv Spania, fac o treabă excelentă pentru această Alianță. Contribuie foarte mult”, a adăugat Mircea Geoană.

Nu în ultimul rând, secretarul general adjunct a evidențiat și erorile pe care le-a făcut liderul de la Kremlin. Vladimir Putin a subestimat puterea statelor occiddentale, drept urmare, NATO cel puțin până acum a ieșit mai puternică, în sensul că flancul estic este mai bine securizat.

„Putin a făcut o serie de greșeli strategice: a judecat greșit rezistența poporului ucrainean și a crezut că NATO va reveni la granițele de dinainte de 1997. Acum avem în componența noastră două țări care au fost neutre, în cazul Suediei de peste 200 de ani. NATO are acum un flanc estic care acoperă Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră. Aceasta este o dificultate strategică uriașă pentru Putin. El credea că Occidentul va ieși slab și divizat, dar s-a constatat contrariul”, a conchis Mircea Geoană.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri