NEWS

Mircea Geoană, întrebat dacă va candida la alegerile prezidențiale din 2024: „Este un coridor pentru o candidatură independentă anul acesta”

Mircea Geoană întrebat dacă va candida la alegerile prezidențiale din 2024 Este un coridor pentru o candidatură independentă anul acesta
sursa foto: colaj foto

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a evitat aseară, în cadrul unui interviu la Digi 24, să spună dacă va candida la alegerile prezidențiale din 2024, cu toate că a recunoscut că liderii PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, i-au cerut acest lucru.

Mircea Geoană spune că, în opinia sa, România nu a avut ”niciodată, în 35 de ani aproape, o alegere pentru preşedintele României mai importantă decât cea din anul acesta”.

”Mă gândesc şi la interesul meu şi al familiei mele – este normal să ne gândim fiecare dintre noi la noi – , mă gândesc şi la interesul ţării, mă preocupă ce se întâmplă în România, sunt pasionat de ţara mea”, a explicat Mircea Geoană la Digi 24.

Mircea Geoană, întrebat dacă va candida la alegerile prezidențiale din 2024

El adaugă că, pentru prima dată în ultimele decenii, există posibilitatea alegerii unui preşedinte care să fie independent de partidele politice, arată Digi  24.

”Am, la NATO, de terminat un job important şi sunt hotărât să îmi duc misiunea în condiţii, cred eu, foarte bune, cum am făcut-o şi până acum. Se apropie un moment care pentru mine este un moment politic, sentimental şi personal, foarte important, summit-ul de la Washington, 75 de ani, acum mulţi ani de zile, ca tânăr ambasador al României, alergam pe toate coridoarele puterii americane şi pe tot teritoriul ca să aducem România în NATO, acum reprezint la nivelul cel mai înalt, pentru mine este foarte importat să termin în condiţii bune acest lucru.

Voi vedea, pentru că există opţiune politică, există şi opţiune în viaţa privată, în viaţa neguvernamentală. După un astfel de job nu duc lipsă de oferte, dar mă gândesc şi la interesul meu şi al familiei mele – este normal să ne gândim fiecare dintre noi la noi -, mă gândesc şi la interesul ţării, mă preocupă ce se întâmplă în România, sunt pasionat de ţara mea, am slujit ţara asta toată viaţa şi dacă va fi vreodată vreo şansă să o fac, direct sau indirect, voi ajuta ţara asta din orice poziţie, cu tot ce ştiu eu mai bun”, a explicat Mircea Geoană, întrebat, la Digi 24, dacă va candida la alegerile interne din România.

Ce spune oficialul NATO despre sondajele care îl duc pe primul loc

Oficialul NATO a vorbit şi despre sondajele de opinie care îl indică drept o persoană publică în care românii au încredere, el arătându-se ”măgulit”.

”Cred că lumea vede în mine un om perseverent, un om care nu se dă bătut uşor, un om care, chiar dacă crezi că a murit, precum pasărea Phoenix găseşte din nou energie să meargă mai departe şi bănuiesc că acestea sunt lucrurile pe care românii le apreciază la mine”, a adăugat Geoană.

„Este un coridor pentru o candidatură independentă anul acesta”

El este de părere că România nu a avut ”niciodată în 35 de ani aproape, o alegere pentru preşedintele României mai importantă decât cea din anul acesta”.

”Eu cred că după ce am avut preşedinţi din diverse culori şi familii politice, cred că pentru prima dată – şi asta indică sondajele de opinie – există un culoar clar pentru un preşedinte independent în sensul să nu fie dependent de partide, asta vor oamenii. Evident că trebuie să lucrezi cu partidele, dar oamenii au încercat şi au văzut: un preşedinte îmbracă haina unui partid politic, câştigă, eventual, fotoliul de la Cotroceni şi a doua zi, brusc, se dă peste cap de trei ori şi este automat independent.

Ai nevoie, cred, de cineva care să poată să unească ţara şi să poată să lucreze cu partidele fără să aibă neapărat o preferinţă intrinsecă, încep cu partidul meu. Nu. Încep cu partidul pe care românii îl votează, deci cred că este un coridor pentru o candidatură independentă anul acesta”, a susţinut Geoană.

El crede că va exista, în cursa prezidenţială din acest an, un candidat al partidelor şi un candidat independent, despre care spune că va fi ”al poporului”.

Geoană a precizat că nu doreşte să ”amestece” subiectul mandatului său la NATO cu politica din România şi că îşi doreşte ca un cetăţean din România să reprezinte ţara la nivelul NATO.

Reacția lui Marcel Ciolacu după anunțul făcut de Mircea Geoană

Mircea Geoană a dezvăluit luni seara la Jurnalul de Seară, la Digi24, că Marcel Ciolacu și liderii social-democrați s-au dus la el „în birou” să îi propună să candideze la Președinția României susținut de PSD.

Marți, premierul Marcel Ciolacu a venit cu o reacție și a ironizat afirmațiile secretarului general adjunct al NATO.

„După ce i-am cerut lui domnu’ Mircea Geoană (să candideze la președinție din partea PSD n.r.), am plecat și am sunat-o pe doamna Șoșoacă și i-am propus să fie premier.”, le-a răspuns Ciolacu jurnaliștilor.

Marcel Ciolacu a mai spus și că în acest moment nu știe dacă va fi candidatul PSD la funcția supremă în stat:

„În acest moment, vă spun cu toată sinceritatea că nici măcar nu m-am gândit să fiu candidat. Ce vă pot spune cu certitudine, cu inimă de pesedist de această dată, de membru fondator de peste 30 de ani, este că niciodată PSD-ul și eu personal nu o să propun, dar nici măcar nu o să-mi treacă prin cap, să susțin un independent din partea partidului.”, a explicat Ciolacu.

Mihai Tudose, săgeți către Mircea Geoană

Reacția dură a lui Mircea Geoană vine și după ce în weekend, europarlamentarul PSD Mihai Tudose, spunea că Mircea Geoană nu va reuşi nici măcar să strângă semnăturile de susţinere pentru a candida la alegerile prezidenţiale. Ulterior, fostul lider PSD a transmis că liderii din Partidul Social Democrat au venit să îi ceară să candideze independent cu sprijinul lor.

„Am citit cu foarte mare interes un sondaj de opinie făcut de o casă de sondare din Brazilia. În aceste sondaje, poţi să obţii un rezultat din baie, poţi să obţii un rezultat din cum pui întrebările şi să-l scoţi pe Tudose cu 110% dacă vrei, ca cel mai scund dintre scunzi, cu toate că eu am 1.98 metri. Dacă te pricepi un pic, îţi iese. Eu sunt ancorat în viaţa reală şi zic că nu strânge nici semnăturile ca să candideze, cum o face el pe independentul”, a spus Mihai Tudose la Prima TV.

Mihai Tudose a fost întrebat dacă PSD şi PNL ar putea să-l susţină pe Mircea Geoană pentru prezidenţiale.

„PSD şi PNL ar putea să-l susţină şi pe Superman, dacă începem iar cu teoria. Practic, nu. Dacă vrea neapărat, să vină în partid, să vedem, să discutăm. Aşa cum o joacă domnul Geoană acum, `Eu sunt un asset, sunt o chestie din spumă şi vă fac o favoare că aş putea să accept să candidez pentru voi`, vine răspunsul ăla românesc: Mai du-te, mă, … candidează!”, l-a îndemnat Tudose.

Ce spun sondajele

Un sondaj INSCOP publicat recent a arătat că secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană şi primarul Clujului Emil Boc au peste 30% cotă de încredere în rândul românilor.

Mai mult, Geoană este prima opțiune a românilor la prezidențiale, din postura de candidat independent, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu – 18,9% și Diana Şoşoacă – 14%, George Simion şi Nicolae Ciucă, conform unui sondaj publicat de INSCOP pe 31 ianuarie.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele