Fostul secretar general adjunct NATO, Mircea Geoană, a transmis un mesaj cu ocazia deschiderii anului școlar. Diplomatul a rezumat succint stare Educației din România.
Înainte de toate, Mircea Geoană a adresat un îndemn școlarilor prin care le-a cerut să se bucure de școală și să nu o abandoneze. „Început de an școlar, emoții, pregătiri pentru cei mici, pentru adolescenți, pentru părinți.
Ceea ce vă doresc, e ceea ce mi-am dorit și eu când eram elev și student, ceea ce mi-am dorit copiilor mei, vă urez și vouă să vă bucurați de școală, să mergeți la școală, să nu abandonați școala și să aveți încredere că dacă înveți o meserie, poți să ai o viață împlinită”, a transmis Mircea Geoană.
Diplomat de carieră, Mircea Geoană s-a adresat părinților și clasei politice deopotrivă. Celor dintâi le-a spus că este de datoria lor să se implice în procesul educațional, iar politicienilor le-a sugerat să facă din Educație o prioritate națională, indiferent de apartenența politică.
Mircea Geoană a fost succint. Discursul și l-a început cu slogan care încă are aplicabailitate. „Meseria e brățară de aur” rămâne un slogan la modă și astăzi”. După care, fostul ambasador în Statele Unite i-a îndemnat pe elevi să învețe o meserie pentru a fi independenți financiari și pentru a avea „o viață împlinită”.
„Și vă îndemn să mergeți cu drag la școală, să nu abandonați școala și să aveți încredere că dacă învățați o meserie, puteți avea o viață împlinită”.
Mai departe, fostul secretar general adjunct NATO a trecut la lucruri mai serioase. Atenția a fost îndreptată asupra politicienilor, pe care i-a sfătuit să nu mai neglijeze sistemul de învățământ din România. În caz contrar, noi, ca societate vom da socoteală în timp pentru neglijența clasei politice.
„Îmi doresc ca educația să redevină o adevărată prioritate națională, o șansă și pentru copiii din mediile defavorizate, prea mult timp lăsați în urmă”, a adăugat Mircea Geoană. În finalul interviului, Geoană a trecut la lucruri ceva mai serioase. Diplomatul a scos în evidență o altă parte a României Educate. O parte pe care o regăsim și în statisticile INS privind accesul la Educație a elevilor din mediile vulnerabile.
„Prea mulți dintre copiii noștri, mai ales din mediile mai sărace, de la țară, copiii de rromi, din cartierele mai sărace ale marilor orașe, n-au acces la o școală de bună calitate. Este mare păcat! Este un preț pe care îl vom plăti și acum, și în viitor. De aceea, sper din toată inima ca educația să redevină o adevărată prioritate națională.
Investind în dascălii noștri, sunt atât de importanți și de multe nu vorbim suficient de mult, și suficient de mult respect față de munca fantastică pe care o au pentru ne educa copiii.”, a conchis Mircea Geoană, în postarea de pe Facebook.