NEWS

Mircea Geoană, replică dură pentru Vladimir Putin după amenințarea sa nucleară: „Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas”

Mircea Geoană replică dură pentru Vladimir Putin după amenințarea sa nucleară Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas
sursa foto: colaj foto

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, califică drept ”o încercare de intimidare psihologică” ameninţările nuclare ale preşedintelui rus Vladimir Putin într-un interviu pentru publicația spaniolă El Pais.

Mircea Geoană, replică dură pentru Vladimir Putin după amenințarea sa nucleară: „Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas”

Întrebat într-un interviu pentru El Pais cât de serios este Vladimir Putin, care a vorbit joi despre un atac nuclear care ar distruge „întreaga civilizaţie”, Mircea Geoană a venit cu o replică dură pentru liderul de la Kremlin.

”Am văzut ameninţări nucleare din partea liderilor ruşi cel puţin de la începutul războiului de acum doi ani. Este extrem de iresponsabil pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligaţia de a da dovadă de reţinere. Face parte din arsenalul său de intimidare şi presiune psihologică”, spune al doilea om în NATO.

Solicicitat să precizeze dacă interpretează declaraţiile liderului de la Kremlin mai degrabă ca pe o cacealma decât ca pe o ameninţare reală, secretarul general adjunct al NATO  aprfeciat că ”este un discurs care ţine mai mult de logica intimidării psihologice decât de intenţii reale”, arată El Pais.

”Nu vedem nicio ameninţare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme. Dar aceste declaraţii sunt, în sine, foarte periculoase, pentru că erodează încrederea. Rusia cunoaşte consecinţele unui astfel de pas. Este modul său grandilocvent de a ataca Occidentul, ca atunci când descrie războiul pe care l-a început în Ucraina drept un război al civilizaţiilor sau când susţine că Occidentul încearcă să distrugă Rusia, ceea ce este total absurd”, menţionează el.

Anunțul lui Macron, comentat și el

Oficialul NATO a comentat şi afirmaţiile preşedintelui Franţei Emmanuel Macron referitoare la trimiterea de trupe în Ucraina.

”Respectăm pe deplin dreptul Aliaţilor noştri de a aduce idei noi la masa discuţiilor. Dar noi, cei din NATO, nu avem nicio intenţie sau plan de a desfăşura trupe în Ucraina. Ceea ce suntem hotărâţi să facem este să continuăm să sprijinim Ucraina şi să evităm escaladarea cu Rusia, lucru pe care l-am făcut până acum în mod satisfăcător. Acest lucru este deosebit de important după ce Ucraina a început negocierile pentru aderarea la UE şi pentru a se apropia de NATO.

Nu putem spune când, dar într-o zi o Ucraină suverană va face parte atât din NATO, cât şi din UE. Este probabil ca acest război să continue pentru o perioadă de timp. Aşadar, NATO va continua să se asigure că vom sprijini Ucraina şi că vom evita o escaladare cu Rusia”, a precizat Geoană.

Putin s-a plâns în discursul de peste două ore rostit joi că ruşii sunt victimele aşa-numitei „rusofobii”. El a numit-o „iraţională” şi a spus că retorica occidentală ameninţă cu un „conflict cu utilizarea armelor nucleare şi, în consecinţă, cu distrugerea civilizaţiei”.

Forţele nucleare strategice ale Rusiei sunt „într-o stare de pregătire deplină pentru o utilizare garantată”, a menţionat Putin.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri