NEWS

Modificări privind pensiile și vârsta de pensionare! Tăieri de până la 20% la pensiile de serviciu, în noua formă trimisă la Bruxelles

Modificări privind pensiile și vârsta de pensionare Tăieri de până la 20 la pensiile de serviciu în noua formă trimisă la Bruxelles
Sursă foto Antena 3 CNN

Se anunță o serie de schimbări importante pentru pensiile și vârsta de pensionare a magistraților din România. Recent, Guvernul a trimis specialiștilor Comisiei Europene mai multe propuneri de modificare a legii pensiilor de serviciu, cunoscute drept ‘pensii speciale’. Este vorba despre actul normativ adoptat de Parlament și întors de judecătorii CCR. Acesta trebuie reanalizat.

Dacă toate pensiile sub 2.000 de lei vor fi scutite de impozit, celelalte vor fi impozitate cu diferite praguri care ajung până la 20% din partea necontributivă, arată propunerilor obținute de Știripesurse.ro.

Mai mult, se propune schimbarea modului de calcul a pensiei magistraților, dar și eșalonarea vârstei de pensionare pentru aceștia.

Schimbări privind pensiile și vârsta de pensionare

Astfel, noua formă a legii pensiilor de serviciu prevede următoarele modificări:

1. Potrivit Deciziei CCR nr. 467/2023, baza de calcul trebuie modificată astfel încât să fie cât mai aproape de ultima remuneraţie în plată a magistratului, făcându-se referire expresă în decizie la funcţia avută la momentul pensionării.

Textul propus, astfel este:

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de pensionare de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute din ultimele 48 luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.

2. Prin propunerea instituţiilor din sistemul justiţiei, se reglementează o dispoziţie tranzitorie pentru vechimile asimilate, doar pentru persoanele care sunt în funcţie la data intrării în vigoare a legii, în sensul luării în calcul a cel mult 5 ani din vechimile asimilate. Pentru persoanele încadrate după acaastă dată, se va lua în considerare doar vechimea efectivă.

Textul propus:

„Pentru personalul prevăzut la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 aflat în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru care condiţia de vechime pentru acordarea pensiei de serviciu se determina, potrivit legii anterioare, prin luarea în considerare și a vechimii în funcțiile de judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi, avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult, în calculul vechimii de cel puțin 25 de ani se ia în considerare și o perioadă de cel mult 5 ani de vechime în acele funcţii, eșalonat, după cum urmează:

a) în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2031, poate fi valorificată o vechime de cel mult 5 ani în aceste funcții;

b) în perioada 1 ianuarie 2032-31 decembrie 2039 poate fi valorificată o vechime de cel mult 4 ani în aceste funcții;

c) în perioada 1 ianuarie 2040-31 decembrie 2047 poate fi valorificată o vechime de cel mult 3 ani în aceste funcții;

d) în perioada 1 ianuarie 2048-31 decembrie 2054 poate fi valorificată o vechime de cel mult 2 ani în aceste funcții;

e) în perioada 1 ianuarie 2055-31 decembrie 2061 poate fi valorificată o vechime de cel mult 1 an în aceste funcții.

Eșalonarea vârstei de pensionare trebuie să fie una efectivă și reală

3. Din decizia CCR  rezultă că eșalonarea vârstei de pensionare trebuie să fie una efectivă și reală pentru tot personalul în activitate la data intrării în vigoare a legii. Decizia CCR menţionează şi că o perioadă de graţie ar putea constitui o opţiune de reglementare care să asigură o tranziţie raţională la noua vârstă de pensionare.

Textul propus:

„Începând cu 1 ianuarie 2024, prin excepţie de la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) se pot pensiona şi beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum și condiția de vârstă de minimum 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzută la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2004”.

4. Pentru corelarea cu propunerea privind baza de calcul a pensiei de serviciu a magistraţilor, se propune:

„Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea prevăzut la art. 3 alin. (2), personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică prevăzut la art.31, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 48 luni consecutive de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare”

5. Se propune modificarea Codului Fiscal pentru supraimpozitarea cu până la 20% a parții necontributive din pensia specială încasată:

Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuarii platii pensiei, de a-l reţine şi de a-l plăti la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final.

Cum se va calcula impozitul lunar

Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:

a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;

b) pentru venitul lunar din pensiile care au atât componentă contributivă, cât și componentă necontributivă, pentru întreaga parte contributivă, cât și pentru partea necontributivă care este mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu net, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;

c) pentru venitul lunar din pensiile care au atât componentă contributivă, cât și componentă necontributivă, pentru partea necontributivă mai mare decât nivelul câștigului salarial mediu net și mai mică sau egală cu nivelul câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică o cotă de impunere de 15 %;

d) pentru venitul lunar din pensiile care au atât componentă contributivă, cât și componentă necontributivă, pentru partea necontributivă mai mare decât nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică o cotă de impunere de 20 %;

e) pentru venitul lunar din pensiile care au doar componentă necontributivă, pentru partea care este mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu net, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;

f) pentru venitul lunar din pensiile care au doar componentă necontributivă, pentru partea care este mai mare decât nivelul câștigului salarial mediu net și mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică o cotă de impunere de 15 % .

g) pentru venitul lunar din pensiile care au doar componentă necontributivă, pentru partea care este mai mare decât nivelul nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică o cotă de impunere de 20 % .

(3)În situația în care, cuantumul componentei din venitul lunar din pensii, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câștigul salarial mediu net sau după caz, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% și 20% se aplică pentru partea necontributivă din venitul lunar din pensii care depășește cuantumul componentei contributive.

(4)Prin excepție de la prevederile alin. (3), în situația în care cuantumul componentei din venitul lunar din pensie nu poate fi determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității, cota de impunere de 15% și 20% se aplică pentru partea din venitul lunar din pensii care depășește câștigul salarial mediu net și după caz, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(5)Determinarea câștigului salarial mediu net prevăzut în prezentul articol se stabilește prin deducerea din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat a contribuțiilor sociale obligatorii prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. a) și b) și a impozitului pe venit.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul american a fost în alertă tot timpul
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul...
Ce a provocat
Ce a provocat "cea mai mare pană IT din istorie" şi cât va dura repararea...
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe cu piscină și etaj. Dai și de două ori mai puțin decât pe apartamentele din Militari, Veteranilor sau Berceni
Cât de ieftine sunt, de fapt, casele în Spania. Mulți români și-au cumpărat deja locuințe...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Sfatul zilei pentru duminică, 21 iulie 2024. Lei, lăsați-vă duși de val
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire...
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa şi SUA vor avea probleme cu Rusia
Avertismentul comandantului suprem al forţelor NATO din Europa: Chiar şi după războiul din Ucraina, Europa...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape 6.000 de verificări. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale?
ANAF scoate tunurile grele şi face controalele masive, după ce luna trecută a realizat aproape...
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...