LIFESTYLE

Moșii de iarnă 2025. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților. Tradiții și obiceiuri

Moșii de iarnă 2025. Ce se dă de pomană de Sâmbăta Morților. Tradiții și obiceiuri
Moșii de iarnă 2025 Foto: Colaj MediaFlux

Moșii de iarnă, cunoscuți sub denumirea de Sâmbăta Morților, reprezintă o tradiție importantă în calendarul ortodox, fiind dedicată pomenirii celor adormiți. Această zi specială este celebrată anual în sâmbăta de dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne, care marchează începutul Postului Paștelui. În 2025, sărbătoarea cade pe data de 22 februarie.

Moșii de iarnă deschid seria pomenirilor din 2025

Ziua Moșilor de iarnă, importantă în credința ortodoxă, este un moment dedicat pomenirii sufletelor celor adormiți. Aceasta are loc înaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, fiind un prilej de rugăciune și comuniune spirituală. Anul acesta, ea va fi celebrată pe 22 februarie.

Credincioșii iau parte la slujba Sfintei Liturghii și la Parastas, aducând ofrande precum colivă, colaci, vin sau alte alimente. Aceste daruri, binecuvântate de preot, sunt împărțite celor prezenți sau celor nevoiași, păstrând vie legătura spirituală cu cei răposați. Este o zi de rugăciune și reflecție asupra celor plecați din această viață.

Semnificația Moșilor de iarnă

În tradiția ținută ani la rând de ortodocși, credincioșii aduc rugăciuni pentru sufletele adormiților, în speranța iertării păcatelor acestora. Această tradiție evidențiază conexiunea dintre cei vii și cei răposați, fiind un moment de solidaritate spirituală.

Se organizează:

Slujbe religioase: Dimineața se săvârșește Sfânta Liturghie, urmată de Parastas, unde sunt pomenite numele celor adormiți.
Ofrande și pomeniri: Se aduc colivă, colaci, vin și alte alimente, care sunt binecuvântate și împărțite în amintirea celor răposați.
Rugăciuni în familie: După slujbă, multe familii continuă tradiția la mesele de pomenire, vorbind despre cei plecați cu dragoste și respect.

Ce trebuie pregătit pentru Moșii de iarnă?

Colivă: Simbolizează trupul care se întoarce în pământ și speranța în Înviere.
Colaci: Reprezintă unitatea dintre cei vii și cei adormiți.
Vin: Este folosit la sfințire și simbolizează sacrificiul lui Hristos.
Pachete cu alimente: Fructe, dulciuri sau alte preparate de post ori de dulce, care se oferă celor prezenți sau celor nevoiași.
Tradiții și obiceiuri

În mai multe zone ale țării noastre, credincioșii aprind lumânări la mormintele celor dragi și lasă pachete cu alimente în cimitir. Lumina lumânărilor simbolizează drumul spre lumină al sufletelor. Pomenile oferite reprezintă un gest de milostenie, aducând binecuvântare celor care le oferă.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele