Este sezonul perfect pentru murături de toamnă! În această perioadă, gospodinele de pretutindeni pregătesc borcanele pline de bunătăți care acompaniază perfect mesele de iarnă. Dacă și tu îți dorești să obți murături gustoase, care să reziste pe tot parcursul sezonului rece, urmează aceste sfaturi și nu vei fi dezamăgit!
Toamna este anotimpul în care gospodinele se pregătesc pentru iarnă, cu murături care mai de care mai gustoase. Printre cele mai cunoscute murături de toamnă se numără gogonelele, conopida, morcovii sau castraveții, care nu doar că aduc un gust perfect mesei de iarnă, ci conțin și vitamine și probiotice naturale.
Cu toate acestea, multe femei s-au plâns de faptul că, deși murăturile au fost gustoase, nu au rezistat pe tot parcursul iernii. Iată câteva sfaturi pentru a nu te confrunta cu această situație!
Lunile ideale în care poți să pui murături de toamnă sunt septembrie și octombrie, deoarece în acest interval, legumele sunt încă proaspete, ferme și se găsesc la orice colț. Mai mult decât atât, temperaturile moderate din această perioadă ajută la fermentația corectă și controlată a murăturilor.
1. Alege legume de calitate
Primul pas pentru a avea murături de toamnă perfecte este alegerea legumelor. Acestea trebuie să fie tari, fără pete sau lovituri, pentru a dura cât mai mult timp. De exemplu, dacă un castravete pe care îl pui la murat este trecut, în procesul de fermentație acesta se va descompune.
2. Pregătește borcanele
Deși nu pare a fi un pas important, alegerea și pregătirea borcanelor influențează foarte mult rezistența murăturilor. Folosește borcane noi sau sterilizate foarte bine. Dacă nu știi cum să sterilizezi corect un recipient, noi îți dăm soluția! Pune-l la fiert pentru mai multe ore, apoi așteaptă să se răcească complet înainte de a fi folosit.
3. Saramura perfectă
Atunci când alegi să pui murăturile de toamnă, trebuie să știi cum se pregătește saramura. Astfel, rețeta noastră spune în felul următor: pune apă, sare grunjoasă neiodată, oțet cu aciditate 5%, zahăr, usturoi și condimente precum frunze de dafin, mărar uscat, boabe de piper, muștar sau țelină în funcție de gust.
Acesta este lichidul care te va ajuta să obți cele mai bune murături de toamnă!
4. Așezarea murăturilor și sigilarea borcanelor
Pune legumele în borcane, adaugă condimentele și toarnă saramura fierbinte peste ele. Curăță marginile borcanului, lasă un mic spațiu liber până la capac și închide ermetic.
5. Depozitarea corectă
După ce s-au răcit, borcanele trebuie păstrate într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină, precum o pivnița, cămara sau un beci.