WORLD

NATO adoptă un plan menit să apere alianța de atacul Rusiei

NATO adoptă un plan menit să apere alianța de atacul Rusiei
NATO adoptă un plan menit să apere alianța de atacul Rusiei

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO vor aproba joi, la Bruxelles, un nou master plan de apărare împotriva oricărui potenţial atac din partea Rusiei. Astfel, deși ei par focusați pe China, reafirmă voinţa Alianţei de descurajare a Moscovei, potrivit Reuters.

Strategia, care este secretă și depășește planurile de apărare existente, vizează să asigure pregătirea împotriva unui atac simultan în regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, care ar putea include arme nucleare, piratarea reţelelor informatice sau atacuri din spaţiu.

Totuși, o serie de diplomați și de oficialităţi NATO susțin că un astfel de atac nu este iminent. De asemenea, Rusia dezminte orice astfel de intenţii şi afirmă că Alianţa este cea care riscă să destabilizeze Europa, prin astfel de pregătiri.

Oficialitățile susțin că acest concept este necesar

Însă, oficialităţi americane, diplomaţi NATO şi foşti responsabili susțin că acest „Concept pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică“ – împreună cu planul său strategic de implementare – este necesar, deoarece Rusia continuă să dezvoltă sisteme avansate de rachete şi desfăşoară trupe şi echipamente tot mai aproape de graniţele Aliaţilor.

În mai, Rusia a masat circa  100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, iar în septembrie a folosit noi roboţi de luptă în exerciţii militare de amploare, cu aliatul său Belarus, iar toate aceste demersuri au alarmat statele baltice din NATO.

Rusia își modernizează sistemele militare spațiale

De asemenea, Rusia îşi modernizează sau înlocuieşte sistemele militare spaţiale pentru potenţiale atacuri asupra sateliţilor pe orbită și dezvoltă tehnologii bazate pe inteligenţă artificială, pentru a perturba sisteme de comandă aliate. De asemenea, Rusia dezvoltă arme noi. Potrivit unei dezvăluiri din 2018, acestea includ rachete hipersonice de croazieră cu capacitate nucleară ce s-ar putea sustrage sistemelor de avertizare timpurie.

Generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa între 2014-2017, a declarat, potrivit Reuters, că speră ca planul strategic să aducă mai multă coerenţă pentru apărarea colectivă a NATO, respectiv, mai multe resurse pentru zona Mării Negre.

„În opinia mea, aceasta este un punct fierbinte mai probabil decât Baltica“, a afirmat Hodges.

De asemenea, generalul Hodges a amintit că mai puţine state mari din Alianţă, cum sunt Marea Britanie sau Franţa, au o prezenţă puternică în Marea Neagră şi că Turcia se concentrează mai mult pe conflictul din Siria.

La rândul său, Jamie Shea, fost responsabil al NATO, în prezent membru al think-tank-ului „Prietenii Europei” de la Bruxelles, spune că planul ar putea ajuta şi la o consolidare a atenţiei asupra Rusiei într-o perioadă în care SUA, Marea Britanie şi Franţa dezvoltă strategii pentru zona indo-pacifică.

Aliaţii caută să-şi consolideze prezenţa în regiunea indo-pacifică şi să contracareze ascensiunea militară a Chinei, desfăşurând mai multe nave pentru a ţine deschise rutele maritime.

„Premisa de până acum a fost aceea că Rusia este o bătaie de cap, dar nu este o ameninţare iminentă. Dar ruşii fac unele lucruri îngrijorătoare, fac antrenamente cu roboţi şi rachete de croazieră hipersonice care ar putea fi, într-adevăr, foarte disruptive“, a adăugat Jamie Shea, citat de Reuters.

 

Parteneri
Vacanța de Paște 2024: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară de anul acesta
Vacanța de Paște 2024: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară de...
Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune la europarlamentare. PSD vrea alegerile prezidenţiale în septembrie, Ciucă spune că nu a primit mandat de la partid
Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune...
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Una dintre cele mai scumpe pieţe imobiliare din lume se topeşte total. Magnaţii îşi vând palatele pe bandă rulantă ca să scape de datoriile către bănci şi să îşi salveze imperiile
Una dintre cele mai scumpe pieţe imobiliare din lume se topeşte total. Magnaţii îşi vând...
Anunţul trist momentului despre Traian Băsescu! Boala cruntă care a lovit, din păcate. Situaţia e gravă
Anunţul trist momentului despre Traian Băsescu! Boala cruntă care a lovit, din păcate. Situaţia e...
HALEP SE AFUNDĂ și mai rău! Răsturnare totală de situație DUPĂ AUDIERI
HALEP SE AFUNDĂ și mai rău! Răsturnare totală de situație DUPĂ AUDIERI
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Creșterea pensiilor. Motivul pentru care 1,6 milioane de români nu vor primi bani în plus
Creșterea pensiilor. Motivul pentru care 1,6 milioane de români nu vor primi bani în plus
Trei greşeli frecvente la locul de muncă, conform unui profesionist HR cu 10 ani de experienţă
Trei greşeli frecvente la locul de muncă, conform unui profesionist HR cu 10 ani de...
Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Sunt recipientele reutilizabile standardul viitorului în HoReCa şi la evenimente?
Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Sunt recipientele reutilizabile standardul viitorului în HoReCa şi...
Una dintre cele mai mari ţări europene rămâne fără case pentru locuitorii săi. Cum s-a ajuns aici şi cum au ajuns politicienii să câştige din asta
Una dintre cele mai mari ţări europene rămâne fără case pentru locuitorii săi. Cum s-a...
Situația punctelor de penalizare disponibilă online. Șoferii își pot afla istoricul imediat
Situația punctelor de penalizare disponibilă online. Șoferii își pot afla istoricul imediat
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Cum se numește familia de români care a dat lumii 5 genii?
Noi locuri de muncă pentru români. O companie face angajări masive
Noi locuri de muncă pentru români. O companie face angajări masive
IMAGINEA bombă care a scăpat pe net cu Antonia! Fără sutien și ... Fanii sunt în delir
IMAGINEA bombă care a scăpat pe net cu Antonia! Fără sutien și ... Fanii sunt...