Nebunie pe rețelele social. Tensiunea de după votul de duminica trecută, de la alegerile prezidențiale, continuă și se amplifică tot mai mult.
De când s-au aflat rezultatele de la primul tur, România pare să se fi împărțit în două. Internetul a luat practic foc, iar susținătorii lui Călin Georgescu și cei care nu sunt de acord cu ideile promovate candidatul independent la prezidențiale au pornit un adevărat război.
În scena virtuală au intrat influenceri, reprezentanți din domeniul muzical și din sectorul de film, dar și români din toate păturile sociale, care își revendică unul sau altul dintre candidați.
Înainte de primul tur al scrutinului pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, Poliția Română a fost acuzată în spațiul public de reprezentanții USR că ‘vânează babe’ pentru a le amenda, în contextul în care propaganda electorală coninua în spațiul virtual.
Unul dintre cei care a continuat să propage mesaje politice a fost Albert Mihail Cosmin, care a comis o contravenție, chiar în ziua votului, și a fost amendat.
La acel moment, USR a ieșit în spațiul public și a acuzat polițiștii că ‘vânează babe’. În realitate era vorba despre fiul acestei femei, care distribuia mesaje deși campania se terminase.
Acum, cu doar câteva zile înainte de parlamentare, individul recidivează. De aceasta dată, cel care se proclamă a fi susținător și al lui Călin Georgescu, dar și al Elenei Lasconi, instigă la revolte în stradă și la revoluție, proferând amenințări la anumiți lideri politici.
De această dată este vorba despre infracțiune, ceea ce înseamnă că bărbatul ar putea fi cercetat penal. „De pe contul lui Albert Mihail Cosmin se propagă mesaje care induc ideea de rasturnare a guvernului țării printr-o mișcare de revoluție/protest.”
Potrivit reprezentanților MAI, la primul tur al alegerilor prezidențiale au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care 33 nu s-au confirmat, iar alte 87 erau în curs de verificare.
Polițiștii au deschis trei dosare penale, au dat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei și 110 avertismente pentru contravenții referitoare la procesul electoral.
„Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale. Reamintim că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Aproximativ 70% din sancțiunile aplicate ieri au fost însă sub formă de avertisment, scopul fiind de a descuraja încălcarea cadrului legal. Printre persoanele sancționate se numără reprezentanți și simpatizanți ai mai multor formațiuni politice”, au transmis reprezentanții MAI.