Neuralink, companie deținută de Elon Musk, a realizat primul său implant cerebral pe un pacient. Anterior, start-up-ul reușise cu succes să plaseze cipul de mărimea unei monede în creierul unui macac. Astfel, primata a reușit să îndeplinească task-uri specifice oamenilor. A reușit să joace jocul video ”Pong” fără controler sau tastatură.
„Primele rezultate arată o activitate neuronală promiţătoare”, a scris Elon Musk pe X (ex-Twitter). Proprietarul Tesla are planuri mari cu Neuralink. Elon Musk a precizat că prin implantarea cipurilor în creierul uman va reuși să trateze maladii precum obezitatea și autismul.
Neuralink a mai precizat că urmărește să-i ajute pe pacienții care suferă de dizabilități locomotorii să meargă din nou sau să redea vederea orbilor ori să vindece boli psihiatrice ca depresia. Potrivit celor spuse de Musk, implantul va fi disponibil tuturor, astfel speră miliardarul să obțină o comunicare mai eficientă și un mai bun control asupra riscului reprezentat de inteligența artificială.
Concret, Elon Musk și-a propus să îmbunătățească comunicarea între computere și creierul uman. Pe termen mediu, Neuralink și-a propus să ajute persoanele imobilizate care suferă de leziuni ale măduvei spinării sau care sunt afectate de boli neurologice precum boala Parkinson.
Pe termen lung, Musk își propune să creeze o relație simbiotică între inteligența artificială și cea umană pentru ridica barierele între gândirea umană și computer.
„Primul produs Neuralink va permite unei persoane paralizate să folosească un telefon mobil cu ajutorul minţii sale mult mai repede decât o face o persoană care îşi foloseşte degetele pe ecranul telefonului”, afirma Elon Musk în aprilie 2021, potrivit stiripesurse.ro.
Neuralink a fost înființată în 2016 și este prima companie care a pus bazele un implant cerebral asupra ființei umane. În luna septembrie 2023, compania olandeză Onward a anunțat că testează sincronizarea a două implanturi cerebrale care stimulează măduva spinării cu scopul de a permite pacienților tetraplegici să își recapete mobilitatea.
În 2019, institutul Grenoble Clinatec a prezentat un implant care permite persoanelor tetraplegice să anime un exoschelet și să-și miște membrele superioare sau corpul.