Nicolae Ciucă, anunț la două decenii de apartenenţă a țării noastre la NATO. La Ministerul Apărării Naţionale s-a organizat miercuri evenimentul „ROMÂNIA – NATO, 20 de ani”, care marchează cele două decenii de apartenenţă a țării noastre la Alianţa Nord-Atlantică. Președintele Senatului, Nicolae Ciucă a spus cu această ocazie că ”România are nevoie de un nou proiect de ţară, care să răspundă provocărilor prezentului şi să definească viitorul”.
„România este o ţară sigură. Da, asta spunem astăzi datorită armatei României şi datorită Alianţei la care am aderat în urmă cu 20 de ani. Aceasta este una dintre cele mai mari realizări pe care România le-a făcut în ultimele decenii. România a arătat lumii întregi cum o ţară trecută prin decenii de comunism şi de tranziţie dificilă a reuşit să se transforme într-o democraţie consolidată şi într-un aliat de încredere al NATO”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a povestit că, în urmă cu 20 de ani, se afla în Irak, la comanda unui batalion de infanterie ca parte a coaliţiei internaţionale, iar aderarea la NATO a reprezentat pentru ţara noastră „începutul transformării şi al efortului întregii societăţi de a deveni mai bună şi mai dreaptă”.
„Ţara noastră a pornit pe drumul integrării euroatlantice imediat după 1990, cu neobosită determinare. Am fost primii care am semnat în 1994 Parteneriatul pentru pace, iar atunci când a fost nevoie nu am ezitat să participăm cu trupe în teatrele de operaţii alături de aliaţi”, a afirmat el.
Conform declarațiilor sale, România a fost printre primele state ale Alianţei care s-a angajat să aloce 2% din PIB pentru Apărare şi să respecte promisiunea făcută la Summitul din Ţara Galilor din 2014.
Nicolae Ciucă a arătat că, odată cu aniversarea a 20 de ani de NATO, România încheie o etapă şi are nevoie de „un nou proiect de ţară care să răspundă provocărilor prezentului şi să definească viitorul”.
„Trebuie să ne întrebăm cum vrem să arate România peste 10 sau peste 20 de ani. În interiorul acestui proiect de ţară putem să ne gândim la următorii 10 ani ca la un deceniu al siguranţei pentru România şi pentru români. Nu includ aici doar creşterea capacităţii de apărare şi investiţia în industria de apărare, ci toate elementele care fac o societate puternică. Cred că România viitorului este una cu instituţii democratice solide, capabile să ofere siguranţă la nivelul întregii societăţi. România viitorului este un pol de independenţă energetică, excelează în inovaţie şi tehnologie, pune accentul pe educaţie şi pe combaterea dezinformării şi, mai ales, investeşte în oameni şi în potenţialul lor”, a mai menţionat Nicolae Ciucă.
El a subliniat că ţara noastră este, în prezent, în prima linie a sprijinului pentru Ucraina și că este mândru pentru această solidaritate.
La evenimentul de la sediul MApN au mai participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, personalităţi politice şi militare din ţară şi din state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.