NEWS

Nicușor Dan a pierdut al 15-lea proces din seria „Anulare autorizații de construire S2”. Avocata Adriana Dobre: „Invocă un articol din Legea Construcțiilor”

Nicușor Dan a pierdut al 15-lea proces din seria Anulare autorizații de construire S2. Avocata Adriana Dobre Invocă un articol din Legea Construcțiilor
Sursă foto: INQUAM Photos/Malina Norocea

Judecătorii de la Tribunalul București îl plasează, din nou, pe Nicușor Dan în postura de învins în instanță, în aceeași speță juridică – „Anulare autorizații de construire Sector 2” – în care a mai pierdut deja alte 14 procese. Primarul general al Capitalei nu are calitate procesuală activă, dar continuă să ceară anularea autorizațiilor de construire emise de primarul Sectorului 2 și să vină personal la procese, arată Gândul.

În data de 8 aprilie 2024, magistrații de la Tribunalul București i-au administrat primarului general cea de-a 15-a înfrângere și au decis, încă o dată, că Nicușor Dan nu are calitate procesuală activă în dosar, motiv pentru care cererea de chemare în judecată, formulată de Minicipiul București și de primarul general al Capitalei a fost respinsă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Lupta declanșată de Nicușor Dan pare complicată doar la o primă vedere, pentru că, în esență, totul este foarte simplu, așa cum explică specialiștii în Drept. Fișa de post a primarului general al Capitalei nu precizează că acesta ar putea cere, în instanță, anularea/suspendarea unor autorizații de construire emise de primarii de sector, iar edilul ar căuta, practic, „variante ocolitoare”.

Conform legii, doar Prefectul Capitalei poate cere anularea sau suspendarea unei autorizații de construire emisă de primarii de sector, la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC). Paradoxal, Nicușor Dan pare a fi luat inițiativa de a se substitui Prefectului Capitalei, insistând în a ataca în instanță autorizații de construire emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei, transmite Gândul.

Avocata Adriana Dobre – partener la Casa de Avocatură Stratulat Albulescu
Avocata Adriana Dobre – partener la Casa de Avocatură Stratulat Albulescu

„Nicușor Dan invocă un articol din Legea Construcțiilor, pe care l-a interpretat într-o manieră proprie și gramaticală”

Vorbind pentru Gândul, avocata Adriana Dobre – partener la Casa de Avocatură Stratulat Albulescu – a explicat că primarul general Nicușor Dan încearcă, în ultima perioadă, să își schimbe tactica în fața instanței de judecată, acolo se prezintă personal la termene și dorește să îi convingă pe magistrați că toate cererile sale de anulare a unor autorizații emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, ar fi întemeiate.

„Nicușor Dan vine personal la termene și vorbește chiar înaintea avocaților. El susține că ar avea un interes general, dar nu este în măsură să puncteze cu vreun text de lege. Nu precizează care este articolul de lege care îi oferă această posibilitate, să vină să atace actele unui primar de sector, în condițiile în care există autonomie, nu o relație de subordonare.

Atunci când nu ești un subiect de drept direct lezat de actul administrativ individual contestat, suntem în zona contenciosului obiectiv. Într-un astfel de caz trebuie să fii o autoritate publică căreia legea trebuie să îi recunoască în mod expres posibilitatea de atacare a respectivului act administrativ, individual. Contenciosul obiectiv are ca principal scop asigurarea legalităţii şi promovarea intereselor generale, astfel că – prin acţiunea formulată – reclamantul urmăreşte să apere un interes legitim public.

Textul de lege din Codul Administrativ și din Legea Contenciosului Administrativ este foarte clar. Prefectul are această calitate (n.red. – de a ataca în instanță autorizații de construire emise de primarii de sectoare). Nicușor Dan invocă un articol din Legea Construcțiilor, pe care l-a interpretat într-o manieră proprie și gramaticală, spunând că primarul are dreptul să atace autorizațiile. Dar este vorba despre primarul care le-a emis, în ipoteza în care se execută lucrări care nu respectă acea autorizație. Nu este vorba despre un alt primar, care nu are nicio treabă cu autorizația.

Acum, se pare că Nicușor Dan a abandonat teza asta…”, a explicat avocata Adriana Dobre, în exclusivitate pentru Gândul.

Avocata Adriana Dobre – partener la Casa de Avocatură Stratulat Albulescu
Avocata Adriana Dobre – partener la Casa de Avocatură Stratulat Albulescu

„Vorbește cumva convingător, dar numai pentru cineva care nu are cunoștințe de Drept”

Avocata Adriana Dobre a mai arătat că Nicușor Dan ar încerca să facă, acum, o mutare-surpriză și să mute aceste cereri de anulare a unor autorizații de construire emise de primarii de sector în sfera „interesului general”. Totuși, Nicușor Dan nu reușește să indice foarte clar beneficiarii acestor autorizații de construire, motiv pentru care cheamă în judecată mai multe părți, etichetându-le drept „beneficiar prezumtiv”.

„Nicușor Dan a văzut motivările de până acum și încearcă să ducă totul în sfera interesului general. Încearcă să schimbe temeiul juridic și o duce în zona interesului general, spunând că vine el și acționează.

Dar vine și spune povești în fața instanței, efectiv povești, cu exemple, fără să se raporteze în vreun fel la lege. Vorbește cumva convingător, dar numai pentru cineva care nu are cunoștințe de Drept. Vine la fiecare termen, am avut și o ședință cu el, săptămâna trecută, nu ne-am judecat pentru că nu a fost în stare să arate cine este beneficiarul autorizației respective. A chemat în judecată mai multe părți sub motivul că sunt prezumtivi beneficiari. Am ajuns să o aud și pe asta, a chemat și un mandatar în judecată. Deci una dintre părți, efectiv, a fost mandatarul care s-a dus la primărie să obțină autorizația. A chemat în judecată fostul proprietar – beneficiarul inițial al autorizației – al terenului, deși acesta înstrăinase deja terenul, autorizația și toate avizele.

Pur și simplu, Nicușor Dan nu reușește să stabilească cine sunt pârâții și nu ne putem judeca într-un dosar. Am cerut și amendarea lui Nicușor Dan și nu înțeleg ce caută, zi de zi, la instanță, pierde ore bune”, a mai declarat avocata Adriana Dobre, în exclusivitate pentru Gândul.

Parteneri
Vinul unic în România care foloseşte un ingredient de bere
Vinul unic în România care foloseşte un ingredient de bere
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația e foarte simplă, așa plătesc locatarii mai puțini bani pe lună la întreținere
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația...
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi cod galben în alte 11 judeţe
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine, toți turiștii pleacă mulțumiți de aici
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine,...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure de plaje
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
Fiica lui Virgil Ianțu, foto de INFARCT! S-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! S-a văzut TOT!
Fiica lui Virgil Ianțu, foto de INFARCT! S-a pozat aproape DEZBRĂCATĂ! S-a văzut TOT!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Se schimbă vremea brusc. Mare parte din țară va fi afectată
Se schimbă vremea brusc. Mare parte din țară va fi afectată
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Apar noi bani în România! BNR lansează moneda chiar marți!
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL