Nimeni nu scapă de ANAF. Se dau amenzi și la cinci ani de la faptă. Avertismentul zilei

spot_img

Nimeni nu scapă de ANAF. Se dau amenzi și la cinci ani de la faptă, anunță autoritățile, care lansează avertismentul zilei pentru mulți români, mai ales că de astăzi, 1 iulie, au început controalele la persoanele fizice.

Nimeni nu scapă de ANAF. Se dau amenzi și la cinci ani de la faptă. Avertismentul zilei

Dreptul inspectorilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală se prescrie, mai nou, după cinci ani de la data săvârșirii faptei, prevede o ordonanță oficializată aseară, nu după doar șase luni, cum era înainte. Modificarea legitimează o practică deja folosită de ANAF, prin care instituția aplică amenzi chiar dacă au trecut ani întregi de la săvârșirea unei contravenții fiscale. Noua regulă se aplică, însă, începând cu faptele săvârșite din data de 30 iunie 2022.

OUG 102/2022 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 654/2022. Deși documentul este, în esență, pentru transpunerea unei directive europene privind schimbul de informații fiscale în UE, acesta conține și o prevedere suplimentară referitoare la prescrierea amenzilor fiscale (vezi articolul I, punctul 9), aplicabilă din 30 iunie 2022.

Practic, autoritățile au stabilit ca dreptul ANAF de a aplica amenzile contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală să se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei. Până acum, acest drept se prescria după șase luni de la data săvârșirii faptei, conform regulilor generale privind amenzile contravenționale din OG 2/2001.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, aplicarea sancțiunii amenzii pentru contravențiile prevăzute în prezentul titlu se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei”, scrie în prevederea nou-introdusă la articolul 339 din Cod.

Judecătorii au decis

Din moment ce actele normative se aplică, de principiu, numai pentru viitor, rezultă că noua regulă este valabilă pentru faptele săvârșite începând cu data intrării în vigoare a prevederii – 30 iunie 2022. Cu alte cuvinte, o faptă de la 1 iulie 2022 poate fi amendată de Fisc și peste cinci ani, de exemplu. Însă o faptă de la 29 iunie 2022, de exemplu, poate fi amendată de Fisc doar în maximum șase luni.

În esență, judecătorii au stabilit recent, într-o speță soluționată definitiv, că neîndeplinirea obligației de declarare și plată a unui impozit se prescrie în șase luni de la termenul-limită, fiind vorba de o contravenție instantanee, astfel că, după expirarea celor șase luni, amenda nu se mai poate aplica.

Asta în condițiile în care ANAF consideră că este o contravenție continuă pentru care poate aplica amenzi chiar și după mai mulți ani. Interpretarea instanțelor a fost valabilă, pentru contravențiile din Codul de procedură fiscală, numai pentru faptele săvârșite până la 29 iunie 2022.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.