Ninge în România până sâmbătă anunță ANM, fiind în vigoare un cod galben de precipitații moderate cantitativ, izolat polei, ninsori la munte și strat de zăpadă și intensificări ale vântului în zonele montane din 11 județe. Află cum va fi vremea în weekend în România și în București.
Zonele din munte din 11 judeţe se vor afla sub Cod galben de ninsoare şi strat de zăpadă consistent în următoarele 24 de ore, potrivit unei atenţionări publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie. Conform meteorologilor, primele ninsori vor cădea începând de vineri, 29 noiembrie, și vor continua și de sâmbătă, 30 noiembrie, în zonele montane, aducând un strat consistent de zăpadă.
În intervalul menționat, temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, în extindere dinspre vest și nord-vest. Vor fi mai ales ploi, iar în Transilvania și Moldova, în seara zilei de vineri (29 noiembrie) și pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă (29/30 noiembrie), local și ninsori sau lapoviță. Izolat se va depune polei. La munte treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, arată ANM.
Astfel, se vor acumula cantități de precipitații în general de 10…20 l/mp, iar cu precădere la munte și în sud, pe arii restrânse, peste 25…30 l/mp. Mai mult, local și temporar vor fi intensificări ale vântului în zona montană înaltă, cu viteze de până la 40…60 km/h. Sâmbătă (30 noiembrie), vântul se va intensifica în sud-vest și sud, unde vor fi viteze de 45…55 km/h, iar la altitudini mari în Carpații Meridionali și în Munții Banatului rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.
În Carpații Meridionali și în Carpații Orientali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare. Cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp și se va depune strat de zăpadă local consistent, în general de 15…20 cm.
În intervalul 29 noiembrie, ora 10:00 – 30 noiembrie, ora 10:00, în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii Orientali, temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Cantităţile de apă vor fi de 15…20 l/mp şi se va depune strat de zăpadă local consistent, în general de 15…20 cm.
Judeţele marcate cu Cod galben sunt Argeş, Dâmboviţa, Vrancea, Bacău, Harghita, Braşov, Prahova, Buzău, Sibiu, Covasna şi Vâlcea.
Vineri, vremea se va menține în general închisă, iar valorile termice vor fi în scădere față de ziua precedentă și apropiate de normele perioadei în cea mai mai mare parte a țării, exceptând extremitatea de sud-est unde va fi mai cald decât în mod obișnuit.
Vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie în Banat, Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei, mixte (ploaie, lapoviță și pe alocuri ninsoare) în Transilvania, Moldova și local în Maramureș și Crișana și doar ploi sau burniță, pe arii restrânse în Dobrogea. În zona de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, pe arii restrânse consistent (peste 10…15 cm). Pe suprafețe mici se va depune polei. Izolat cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp, cu o probabilitate mai ridicată în sud-vest, sud și la munte.
Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona montană înaltă și temporar în extremitatea de sud-vest a țării și local în regiunile sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 9 grade, ușor mai ridicate, spre 12…13 grade, în Dobrogea și sud-estul Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse în general între -3 și 6 grade. Se va semnala ceață -dimineața pe alocuri în jumătatea de sud-est a teritoriului, iar noaptea izolat în vest și centru.
Și în București vremea va fi în general închisă, iar valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei. Dimineața va fi ceață, iar mai ales spre seară și noaptea temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade, iar cea minimă se va situa în jurul a 4 grade.
La început de weekend vremea va fi în continuare în general închisă, iar valorile termice se vor situa ușor peste cele normale la sfârșitul lunii noiembrie în nord-vestul țării și în regiunile sud-estice și în jurul acestora în celelalte zone. Cerul va deveni variabil în nord-vestul teritoriului, însă în rest va avea înnorări, mai persistente în sud și în est.
Va ploua în Banat și Oltenia și local în vestul și nordul Munteniei și în sudul Crișanei, iar în Carpații Meridionali și în Munții Banatului vor fi ninsori pe creste și precipitații mixte la altitudini mai joase unde vor fi posibile depuneri de polei. Pe alocuri în sud-vest precipitațiile vor fi moderate cantitativ (10…15 l/mp).
Precipitații slabe, mai ales sub formă de ploaie și burniță se vor semnala pe arii restrânse și în Moldova, Dobrogea, estul și centrul Munteniei, iar în rest probabilitatea pentru precipitații va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în regiunile sudice și la munte, cu viteze mai mari (în general de 55…65 km/h) în sudul Banatului și vestul Olteniei, precum și zona montană aferentă unde vor fi rafale de 80…100 km/h.
Temperaturile maxime se vor încadra între 2 și 10 grade, posibil ușor mai ridicate în extremitatea de sud-est; minimele termice vor fi cuprinse în general între -2 și 6 grade. Se va semnala ceață, local persistentă, în Moldova, iar în cursul nopții pe arii restrânse în regiunile intracarpatice și izolat în restul teritoriului.
În Capitală vremea se va menține predominant închisă și trecător vor fi ploi slabe sau burniță. Vântul va avea intensificări, cu rafale de 40…45 km/h. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade, iar cea minimă de 3…4 grade, potrivit ANM.
Duminică, vremea se va menține în general închisă în sudul și în estul țării unde nebulozitatea joasă va persista, izolat vor fi ploi slabe sau burniță și trecător ceață. În vestul Carpaților Meridionali se vor semnala precipitații mixte. În celelalte regiuni, la începutul zilei și noaptea local vor fi nori joși și ceață cu vizibilitate redusă (posibil persistentă pe areale restrânse în Câmpia de Vest și în depresiuni), iar în restul timpului cerul va fi variabil.
Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în regiunile sudice și la altitudini mari la munte, cu viteze în general de 40…50 km/h, iar în sudul Banatului și zona montană aferentă de peste 60…70 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 și 9 grade, ușor mai ridicate în zonele deluroase din vest și nord-vest, până la 12 grade; minimele termice vor fi cuprinse între -4 și 4 grade, mai scăzute în depresiunile intramontane și mai ridicate pe litoral.
În Capitală vremea va fi închisă, cu nebulozitate persistentă și trecător burniță. Vântul va avea intensificări cu rafale de 40…50 km/h și va accentua senzația de rece. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă din noaptea de duminică spre luni se va situa în jurul valorii de 2 grade.