NEWS

Ninge puternic în multe zone din țară, cu drumuri îngreunate din cauza zăpezii! Când se termină valul de aer polar din România VIDEO

Ninge puternic în multe zone din țară cu drumuri îngreunate din cauza zăpezii Când se termină valul de aer polar din România VIDEO
sursa foto: colaj foto Facebook Darius Mihai Buse

În mai multe zone din țară este iarnă în toată regula, mai ales în diferite regiuni din centrul ţării, acolo unde ninge, e viscol și s-a depus strat consistent de zăpadă, printre județele în care iarna a revenit numărându-se Brașov, Vâlcea, Gorj și Hunedoara.

Ninge puternic în multe zone din țară, cu drumuri blocate din cauza zăpezii! Când se termină valul de aer polar din România

La Braşov, pe drumul care leagă Predeal de Râşnov viscolul a îngreunat circulaţia, iar în zona înaltă a judeţului Hunedoara drumarii acţionează constant pentru a curăţa zăpada care se depune constant pe carosabil.

Probleme sunt şi la Rânca, unde ninge viscolit. Spre finalul săptămânii vremea revine însă la temperaturi normale pentru luna martie, spun meterologii.

În Gorj ninge abundent încă de noaptea trecută, astfel că oamenii și-au găsit mașinile înzăpezite. Stratul de zăpadă măsoară aproape 10 cm. Pe drum s-a acționat cu materiale antiderapante, însă se circulă în condiții de iarnă, iar vizibilitatea este redusă. Și în județul Vâlcea zăpada a cauzat probleme, mai ales șoferilor.

Ninge abundent în centrul țării, pe Drumul Național 1 la Brașov, pe DN73 la Predeal, la Râșnov, dar și pe Moeciu-Bran, acolo unde drumarii intervin pentru a de zăpezi. Se circulă în condiții de iarnă, într-o sesiune de ninsoare, așa cum rar se întâmplă în această perioadă.

Și pe autostrada A3 se circulă în condiții de iarnă, cu vizibilitate redusă.

„În zona stațiunii montane Rânca, se înregistrează precipitații sub formă de lapoviță, predomină ninsoarea, avem un vânt destul de puternic la rafală, depășește 60 – 70 km/h la rafală. Avem și atenționarea cod galben pentru aceste fenomene. Utilajele din Baza Rânca patrulează și intervin de câte ori este nevoie pentru a ne asigura că nu vor fi probleme pentru participanții la trafic”, a explicat Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova.

Codul de ninsori, prelungit

Meteorologii au prelungit și extins luni avertizările cod galben de ninsori, viscol și vreme rece, cu temperaturi care vor scădea până spre minus 13 grade Celsius. În zonele înalte, stratul de zăpadă va ajunge la 15 centimetri.

Până marți la prânz, în Banat, Crișana, sudul și estul Transilvaniei, centrul și sudul Moldovei, estul, centrul și sudul Munteniei și Dobrogea, va fi cod galben de vânt, vor fi intensificări cu viteze de 50…70 km/h. De asemenea, până la marți la ora 12.00, este valabil un cod galben de ninsori moderate cantitativ, local se va depune un strat de zăpadă.

În județele Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj și Olt, treptat vor predomina ninsorile, iar în județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita va ninge viscolit. Se va depune strat de zăpadă în general de 8…15 cm.

Toată ziua de marți va fi în vigoare un cod galben de vânt pentru Dobrogea, Bărăgan și jumătatea sudică a Moldovei, unde vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h și izolat de 70 km/h. În Carpații de Curbură și în estul Carpaților Meridionali temporar vor fi rafale de 70…80 km/h, iar în zona înaltă de peste 90 km/h, viscolind zăpada.

Recomandările Poliției pentru șoferi

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la această oră (07:00), nu sunt înregistrate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită în urma atenționărilor meteorologice ori ca urmare a producerii vreunui accident rutier.

„La nivel național, traficul rutier se desfășoară preponderent pe un carosabil umed, fiind semnalate precipitații sub formă de ninsoare (ușoară) pe raza județelor Constanța, Dolj, Gorj, Ilfov (inclusiv Capitala), Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea, însă fără depuneri pe carosabil, cu excepția tronsonului kilometric 16-34 al DN 67C (zona turistică de pe Transalpina), unde este prezentă zăpadă frământată pe partea carosabilă.

În celelalte județe vizate de Codul Galben de ninsori moderate, emis în cursul zilei de ieri de către Administrația Națională de Meteorologie, precipitațiile au încetat, carosabilul fiind umed și pe alocuri se circulă în condiții de iarnă, acționând mai multe utilaje pentru deszăpezire.

Pe arterele rutiere principalele, adiacente Capitalei, respectiv autostrăzile A0, A1, A2 și A3, traficul rutier se desfășoară pe un carosabil umed, fără probleme de vizibilitate, fiind prezente precipitații sub formă de ninsoare ușoară doar pe autostrada A1 București-Pitești.

În ceea ce privește fluența traficului, la această oră este semnalată aglomerație pe sensul de intrare în Capitală al autostrăzii A1 București-Pitești, începând de la kilometrul 14, din zona localității Ciorogârla, județul Ilfov, iar pe DNCB (Centura Mun. București)) se circulă în condiții de aglomerație, în special pe raza localităților Bragadiru, Domnești și Pantelimon, județul Ilfov, traficul fiind intens și pe DN7 Chitila și DN 1A Mogoșoaia, pe sensul către Capitală'”, transmite Poliția Română.

Cum va fi vremea

Miercuri, vremea se va menţine rece, deosebit de rece noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil în jumãtatea de est a ţãrii, iar în rest va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare ziua în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei şi la munte, cu rafale în general de 40…50 km/h în zonele joase şi în jurul a 60 km/h la altitudini mari viscolind zãpadã.

Temperaturile maxime, mai ridicate faţã de ziua anterioarã, se vor situa între 2 şi 12 grade, iar cele minime între -9 şi 4 grade, mai scãzute în depresiunile din estul Transilvaniei şi dealurile subcarpatice spre -12 grade, unde va fi ger. Noaptea şi dimineaţa, local se va forma brumã şi va fi îngheţ la sol, anunță ANM.

În București, vremea se va menţine rece, deosebit de rece noaptea şi dimineaţa când se va produce brumã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 10 grade, iar cea minimã va fi de -4…-1 grad.

De joi se încălzește

De joi, valorile termice vor creşte în cea mai mare parte a ţãrii, astfel cã temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 7 şi 14 grade, iar cele minime între -5 şi 5 grade, mai scãzute în depresiuni, spre -10 grade, unde va fi ger. Cerul va fi variabil în regiunile sud-estice şi mai mult senin în rest, iar vântul va sufla slab şi moderat. Noaptea şi dimineaţa, local va fi brumã şi îngheţ la sol şi izolat ceaţã.

Și în Capitală valorile termice vor creşte faţã de ziua anterioarã. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 13…15 grade, iar cea minimã de 0…2 grade, cu valori mai mici în zona periurbanã, spre -2 grade. Noaptea şi dimineaţa se va produce brumã.

Recomandări pentru conducătorii auto în condiții specifice sezonului rece

– informarea prealabilă cu privire la condițiile meteorologice și starea drumurilor de pe traseul care urmează a fi parcurs, precum și posibilitatea utilizării unor rute alternative;

– echiparea autovehiculului cu anvelope de iarnă (acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile ,,M+S”, ,,M.S.”, ,,MS” sau ,,M&S”), în cazul deplasării pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei;

– verificarea anterioară deplasării a nivelului combustibilului/bateriei;

– verificarea nivelului lichidului de parbriz, care să fie rezistent la îngheț;

– îndepărtarea zăpezii/gheții de pe parbriz, oglinzi, faruri și plafon, înaintea deplasării pe drumurile publice;

– utilizarea, pe cât posibil, a frânei de motor;

– evitarea bruscării comenzilor autovehiculului și efectuarea oricărei manevre numai după o temeinică asigurare;

– adaptarea vitezei la condițiile de drum, cu precizarea că deplasarea trebuie să se realizeze cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă sau mâzgă,  piatră cubică umedă, dar și când vizibilitatea este redusă sub 100 m, în condiții de ceață sau ninsoare abundentă;

– mărirea distanței de siguranță între autovehicule;

– evitarea manevrelor riscante;

– punerea în funcțiune a luminilor de semnalizare a avariilor și utilizarea triunghiului reflectorizant în cazul în care autovehiculul rămâne imobilizat (pană, defecțiuni, etc);

– adoptarea unei conduite prudente pe toată durata deplasării.

 

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele