NEWS

Noi concluzii după explozia de la Călimănești. Transgaz, reacții după tragedia de pe șantierul Autostrăzii A7

Noi concluzii după explozia de la Călimănești. Transgaz reacții după tragedia de pe șantierul Autostrăzii A7
sursa foto: colaj

Apar noi informații din ancheta deschisă de autorități în urma exploziei de la Călimăneşti, care a lăsat în urmă patru persoane decedate, iar alte cinci grav rănite. Compania Transgaz a venit cu noi explicaţii în cazul tragediei.

Compania a reacţionat după explozia magistralei de pe Autostrada A7 și acuză constructorul că nu a respectat prevederile avizului de amplasament pentru lucrare.

Transgaz a venit cu reacții după explozia de la Călimănești

Reprezentanții Transgaz s-au deplasat imediat după incident la fața locului și au întreprins măsuri tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viața umană și mediul înconjurător.

Potrivit companiei de transport gaze, nu au fost afectați furnizori sau consumatori de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a zonei.

Transgaz transmite că incidentul de pe șantierul Autostrăzii A7 s-a petrecut din cauză că nu a fost respectat, de către constructor, avizul de amplasament emis de compania de transport gaze.

„În noaptea de 21 septembrie 2023, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Șendreni-Onești, în zona localității Călimănești, la kilometrul 93+328 față de SCV Șendreni, respectiv kilometrul 52+174 față de NT Onești s-a produs un incident tehnic major cu foc, în timpul execuției lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focșani -Bacău).

Menționăm faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea , acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, se arată într-un comunicat transmis joi de Transgaz.

Purtătorul de cuvânt al Transgaz, Alexandru Macoveiciuc, a explicat joi seară, la Antena 3 CNN, cronologia care trebuie parcursă în cazul unui proiect tehnic de relocare/înlocuire a unei conducte de gaz.

„Avem o conductă de gaz care trebuie relocată ca să treacă autostrada, intersectează autostrada, avem nevoie de un proiect tehnic despre relocarea acestei conducte de gaz care proiect tehnic trebuie să fie avizat de către CTE Transgaz.

Nu s-a întâmplat ipoteza asta, nu suntem în ipoteza asta. El a fost respins de trei ori de către CTE Transgaz, în data de astăzi trebuia să fie ședința pentru reanalizarea acestui proiect tehnic (…), apoi relocarea efectivă a conductei și abia după aceea aveau voie construcția autostrăzii”, a explicat purtătorul de cuvânt Transgaz.

Criminaliștii au început să facă măsurători

Autorităţile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere și neluarea măsurilor de securitate în muncă.

Aseară, la faţa locului au rămas criminaliștii de la Institutul Național de Criminalistică care fac ultimele măsurători, la lumina farurilor de la maşini. Astăzi vor ajunge şi specialiștii de la Insemex, specialiștii care au făcut rapoarte după cele mai mari tragedii de la noi din țară, precum explozia de la Crevedia și inclusiv după incendiul de la Colectiv, să vadă exact cum s-a produs această explozie.

Potrivit surselor din anchetă, conducta de gaz se afla la o adâncime de aproximativ 70 de cm şi amplasată  paralel cu traseul viitoarei autostrăzi a Moldovei. Mai mult, potrivit celor de Transgaz conducta trebuia să fie relocată tocmai pentru a nu se ajunge la o tragedie.

Aceleași surse din anchetă spun că muncitorii nu ar fi trebuit să folosească niciun utilaj în acea zonă, extrem de periculoasă. De aceea, una din ipotezele pe care merge ancheta este aceea că cel mai probabil acel utilaj a atins conducta. Utilajul este foarte greu, presiunea în conductă foarte, foarte mare și că o astfel de atingere ar fi putut să spargă conducta.

Măsurătorile, expertiza tehnică și expertiza specialiștilor însă trebuie să spună cu exactitate ce s-a întâmplat. Până atunci, lucrările pe autostrada Moldovei au fost sistate.

Doi dintre răniți sunt în continuare în stare foarte gravă la spitalele din Bucureşti. De asemenea, au fost ridicate probe de acasă, de la cei patru bărbați găsiți carbonizați, probe ADN, astfel încât să li se poată confirma și în mod oficial identitatea.

Mulțumim că ne citiți! Puteți să ne urmăriți și pe Google News.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun tratament care să o vindece
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun...
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii...
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață,...
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Armata devine obligatorie în România!
Armata devine obligatorie în România!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...