Poliţia olandeză a anunțat recent că recuperat un baros, luni după-amiază, dintr-un canal aflat în apropierea Muzeului Drents folosit de autorii jafului de sâmbătă, care au furat din muzeu obiecte din aur din tezaurul dacic aparţinând României, relatează De Telegraaf.
Barosul a fost găsit într-un canal de pe strada Oostersingel, nu departe de Muzeul Drents. Canalul se află de-a lungul presupusului traseu folosit de hoţi pentru a fugi după jaf.
Barosul a fost scos din apă şi securizat de o echipă de specialişti criminalişti, arată De Telegraaf.
Poliţia a declarat pentru De Telegraaf că efectuează investigaţii amănunţite şi consideră că există o legătură între acest obiect şi furtul aurului de la Muzeul Drents.
Capodoperele fuseseră împrumutate de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Nimeni nu a fost încă arestat pentru furtul obiectelor de artă, precizează De Telegraaf.
În noaptea de vineri, 24 ianuarie, spre sâmbătă, 25 ianuarie, Muzeul Drents din Assen a fost spart la ora locală 3.45 dimineaţa. Un dispozitiv exploziv a fost folosit pentru a forţa uşa şi trei bărbaţi au spart vitrinele şi au furat mai multe capodopere arheologice.
Muzeul îşi va redeschide porţile vineri, pentru prima dată după furt. Până atunci, ancheta continuă la faţa locului. De asemenea, au loc lucrări de reparaţii şi se lucrează la construirea unei noi expoziţii, a precizat muzeul într-un comunicat.
Poliţia caută imagini de pe camerele de supraveghere care ar putea arăta suspecţii sau maşinile folosite, inclusiv un Volkswagen Golf gri care a fost furat în Alkmaar şi a fost găsit incendiat sub un pod. Poliţia a făcut apel la populaţie să-i furnizeze imagini sau orice fel de informaţii ar avea. Până luni seară primise peste 100 de ponturi.
Echipa de anchetă a decis, de asemenea, să implice şi Interpolul.
Ministrul Culturii Natalia Intotero a prezentat oficialilor olandezi măsurile luate de partea română, printre care înfiinţarea unui grup operativ de criză la nivel guvernamental, care coordonează eforturile de identificare şi recuperare a obiectelor de patrimoniu de la Muzeul Drents.
Prim-ministrul Olandei Dick Schoof a asigurat sprijinul ferm al autorităţilor din ţara sa în identificarea autorilor acestui furt şi în recuperarea artefactelor. De asemenea, acesta a subliniat importanţa unei cooperări europene consolidate pentru protejarea patrimoniului cultural comun şi combaterea traficului ilegal de bunuri culturale.
Natalia-Elena Intotero, a participat, în 27 ianuarie, la ceremoniile de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare Auschwitz-Birkenau, desfăşurate sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Poloniei. Evenimentul a reunit supravieţuitori ai Holocaustului, oficiali internaţionali şi reprezentanţi ai organizaţiilor dedicate păstrării memoriei victimelor Holocaustului.
Ceremoniile au fost un prilej de aducere aminte a suferinţelor îndurate de milioane de oameni într-unul dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei moderne. Discursurile emoţionante ale supravieţuitorilor şi ale liderilor prezenţi au transmis un mesaj puternic de solidaritate, educaţie şi luptă împotriva urii şi discriminării.
În marja acestui eveniment solemn, ministrul Natalia-Elena Intotero s-a întâlnit cu Majestatea Sa Regele Willem-Alexander al Ţărilor de Jos şi cu Prim-ministrul Olandei, Dick Schoof. Discuţiile s-au concentrat pe semnificaţia profundă a momentului comemorativ şi pe situaţia artefactelor valoroase din patrimoniul cultural românesc recent furate.
„Aceste artefacte nu sunt doar obiecte de patrimoniu, ci sunt părţi esenţiale ale istoriei şi identităţii poporului român. Ele reprezintă o moştenire culturală inestimabilă, nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume. Este o datorie morală să protejăm şi să recuperăm aceste simboluri ale trecutului nostru comun. Am solicitat autorităţilor olandeze să acorde atenţia cuvenită acestei situaţii şi să facă toate demersurile necesare pentru a identifica autorii acestui furt şi pentru a readuce aceste obiecte acasă, acolo unde le este locul”, a declarat ministrul Natalia Intotero.