NEWS

Noi măsuri la granița cu Ucraina. Armata cere ISU să emită mesaje Ro-Alert când sunt atacuri cu drone în zonă

Noi măsuri la granița cu Ucraina. Armata cere ISU să emită mesaje Ro-Alert când sunt atacuri cu drone în zonă
sursa foto: observatornews.ro

Noi măsuri la granița cu Ucraina după ce resturile unei drone au fost descoperite pe teritoriul românesc. De asemenea, a fost descoperit un glonț care ar fi trecut prin acoperișul unei bucătării din localitatea Chilia Veche. Se cere ca ISU să emită mesaje Ro-Alert când sunt atacuri cu drone în zonă.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri o hotărâre prin care abilitează Ministerul Apărării Naționale să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail, bombardate de ruși, unde trebuie instituite măsuri de protecție a populației.

Armata cere ISU să emită mesaje Ro-Alert când sunt atacuri cu drone în zonă. Vor fi create spații de adăpostire

Printre măsurile de protecție a populație se numără și emiterea de mesaje Ro-Alert în zonele unde va fi detectat riscul de a cădea „elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

În afară de alertarea populației cu mesaje Ro-Alert, Inspectoratele județene pentru situații de urgență vor instrui localnicii din zonele afectate de conflict ce trebuie să facă în astfel de situații.  În localitățile Plauru și Ceatalchioi, dar și altele, vor fi construite spații de de adăpostire.

Prevederile noii hotărâri

Art. 1 – Se abilitează Ministerul Apărării Naționale să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației.

Art. 2 – (1) În zonele stabilite în condițiile art. 1, comitetele județene pentru situații de urgență dispun măsuri pentru informarea populației, identificarea spațiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire și asigurarea permanenței la sediile autorităților publice locale locurile de acționare a mijloacelor de alarmare. (2) Inspectoratele pentru situații de urgență din județele în care sunt stabilite zone în condițiile art. 1, asigură informarea populației cu privire la modul de comportare și acțiune, verificarea și eliberarea tuturor spațiilor cu destinație de adăposturi publice, precum identificarea altor spații ce pot fi folosite pentru protecția populației.

Art. 3 – Ministerul Apărării Naționale edifică spații de protecție a populației la nivelul localităților Plauru și Ceatalchioi, precum și la nivelul altor localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență.

Art. 4 – (1) În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naționale notifică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zona specifică potențial a fi afectată.

(2) În zonele comunicate conform alin. 1, se abilitează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să emită mesaje de avertizare și alarmare a populației prin sistemul Ro-Alert și/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale.

Art. 5 – În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situații de urgență dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Art. 6 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”.

Glonț găsit la Chilia Veche

Un glonţ a fost găsit într-o gospodărie din Chilia Veche, judeţul Tulcea, iar poliţiştii şi procurorii fac cercetările pentru a stabili cum a ajuns proiectilul acolo.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Tulcea a anunţat, vineri, că poliţiştii au fost sesizaţi, joi, despre faptul că într-o anexă a unei gospodării din localitatea Chilia Veche a fost identificat un proiectil de mici dimensiuni, tip glonţ, transmite News.ro.

Surse apropiate anchetei afirmă că proiectilul, un glonţ-calibrul 7,62 mm, a pătruns prin acoperişul casei, prin tavanul de rigips, căzând în interiorul bucătăriei.