Se pregătesc noi reguli în apartamente printr-un proiect de lege dezbătut în Parlament. Astfel, cei care stau la bloc vor fi obligați să folosească doar materiale cu anumite proprietăți atunci când fac lucrări de izolare termică.
Conform proiectului legislativ, pentru a se reduce riscul de incendiu, la lucrările de anvelopare termică, se vor putea folosi doar materiale ce au proprietăţi ignifuge şi un grad ridicat de rezistenţă la foc.
De fapt, prin proiectul legislativ de la Senat se propune modificarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții, astfel încât siguranța locuințelor să crească.
Mai precis, propunerea de față impune ca, în cazul lucrărilor de izolație termică și fonică a clădirilor, să se utilizeze materiale de construcții cu proprietăți ignifuge și cu un nivel înalt de rezistență la foc.
Practic, în Legea 10/1995 privind calitatea în construcții se va introduce un nou paragraf, care stabilește că “materialele şi elementele de construcţie utilizate pentru asigurarea protecţiei împotriva zgomotului şi a izolaţiei termice a construcţiilor trebuie să aibă proprietăţi ignifuge şi un grad ridicat de rezistenţă la foc”.
Inițiatorii argumentează faptul că România și-a asumat transformarea treptată a parcului imobiliar naţional în clădiri rezidenţiale și nerezidenţiale, atât publice, cât și private, cu un nivel ridicat de eficienţă energetică și decarbonat până în 2050, conform Strategiei naţionale de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului naţional de clădiri, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1.034/2020.
Conform acestei strategii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă raportează 6.000 de incendii pe an și aproximativ 70.000 de persoane rănite în incendiile din clădiri (asfixierea cu fum fiind printre cauzele majore de deces).
Problema riscului la incendiu trebuie avută în vedere cu atenţie la acţiunile de renovare energetică a clădirilor, cu precădere la lucrările de anvelopare termică realizate cu materiale ușor inflamabile (precum polistirenul expandat sau extrudat). În acest sens, trebuie actualizate reglementările tehnice privind reabilitarea termică. Prin simpla intervenţie asupra normelor în vigoare pot fi salvate mii de vieți, mai spus inițiatorii proiectului de lege, citat de Avocatnet.ro.