NEWS

Noi reguli pentru chiriași! Atenție, și proprietarii pot lua amenzi

Noi reguli pentru chiriași Atenție și proprietarii pot lua amenzi
09 iun. 2023 | 11:00

De luna aceasta se aplică noi reguli pentru chiriaşi în România, în timp ce proprietarii riscă și ei amenzi dacă nu respectă legea.

Sunt noi reguli pentru chiriaşi, dar şi pentru proprietarii de apartamente care iau în gazdă alte persoane. Ele se aplică deja de luna aceasta, iunie 2023, notează stiripesurse.ro, care citează avocatnet.ro. Mai exact, gazdele celor ce nu au înscrisă în buletin adresa la care locuiesc efectiv vor trebui să-i însoțească la autorități, pentru a-i lua în spațiu.

În plus, perioada în care românii proprietari de apartamente pot face acest lucru s-a micşorat de la 30 de zile la 15 zile.

Noua prevedere apare într-o lege care se va aplica din 10 iunie.

OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi buletinele românilor urmează să se modifice, începând din 10 iunie, potrivit Legii 162/2023, una dintre modificări stabilind o nouă obligație pentru cei ce găzduiesc una sau mai multe persoane.

Mai exact, după cum apare în document, „persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile – n. red.) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”.

Așadar, gazdele vor fi obligate ca, la trecerea a 15 zile de la data la care chiriașul locuiește în casa lor, să-l însoțească la serviciul de evidență a persoanelor, pentru a-și da acordul cu privire la luarea acestuia în spațiu.

Noi reguli pentru chiriași. Care sunt excepţiile

Există, printre aceste noi reguli pentru chiriași, și excepții. Astfel, conform sursei citate, de la obligația de a-și schimba adresa din actul de identitate sunt exceptate persoanele ce locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

În cazul în care nu este respectată noua obligație, autoritățile pot aplica amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei.

În prezent, OUG 97/2005 stabilește că „persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile (…) are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul”, potrivit avocatnet.ro.