NEWS

Noi scheme de sprijin pentru români. Au ca scop scăderea inflației în România

Noi scheme de sprijin pentru români. Au ca scop scăderea inflației în România
cursdeguvernare.ro

Noi scheme de sprijin pentru români. Au ca scop scăderea inflației în România. Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD) a precizat că, în viitorul program de guvernare propus de social-democrați se regăsesc două noi proiecte care vizează sprijinirea financiară a românilor.

Senatorul Radu Oprea a precizat că este vorba despre proiecte de sprijinire financiară a producătorilor de materiale de construcții și a firmelor din sectorul de procesare a alimentelor.

El a mai spus că se dorește îndreptarea către zonele care au un potențial foarte mare de reechilibrare a balanţei comerciale. Aceasta din urmă are impact pe toţi indicatorii macroeconomici din România.

În grupul de lucru din cadrul Partidului Social Democrat, care se ocupă de programul de guvernare există în acest moment două proiecte care sunt deja dezvoltate şi care probabil că vor intra în consultare publică. Unul se referă la o schemă de ajutor, de sprijinire a producătorilor de materiale de construcţii.

Zona are un potenţial foarte mare de reechilibrare a balanţei comerciale și are impact pe toţi indicatorii macroeconomici din România. A doua schemă este cea referitoare la procesarea alimentelor, la procesarea produselor agricole, pentru a adăuga valoare în România şi pentru a reuşi să fie o luptă directă cu inflaţia, mai ales în zona produselor alimentare.

Proiectele au ca scop scăderea inflației

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), Radu Oprea, a mai precizat că aceste două proiecte explicate anterior au ca scos scăderea inflației în România.

Începând cu primăvara anului 2021, prețurile materialelor de construcție au cunoscut creșteri importante, din cauza întreruperilor aprovizionării globale cauzate de pandemia de COVID-19. Apoi, creșterile prețurilor la energie au adus cu ele o nouă majorare de preț pe piața construcțiilor.

În urma declanșării războiului din Ucraina și a întreruperii lanțului de aprovizionare pentru unele dintre cele mai importante materiale din construcții, situația din piață se agravează cu fiecare zi care trece. Drept urmare, finalizarea lucrărilor în șantierele existente este pusă la grea încercare.

În actualul context economic și sociopolitic, constructorii din România avertizează că piața este aproape de colaps. În mod evident, toate aceste schimbări produc efecte importante și în piața imobiliară, iar mulți dezvoltatori au luat în calcul majorări de preț de până la 30% pentru a compensa costurile din construcții, în vreme ce tranzacțiile și-au încetinit ritmul.