BUSINESS

Nonsens românesc. Campioni la absorbția fondurilor europene, primii la împrumuturi

Nonsens românesc. Campioni la absorbția fondurilor europene primii la împrumuturi
Sursă foto: Pixabay

Statul român caută orice soluție pentru a face rost de bani în această perioadă. Deși ministrul Adrian Câciu anunță cu mare fast că suntem fruntași la absorbția fondurilor europene, România continuă să se împrumute de pe piețele internaționale în ritm accelerat.

Campioni la absorbția fondurilor europene

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu se laudă pe pagina sa de Facebook că țara noastră a ajuns pe locul 2 ca nivel al absorbției de fonduri. 23 de milioane de euro a primit România, ajungând la un procent de 96%. Trebuie menționat, totuși, că vorbim despre exercițiul financiar 2014-2020.

”România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva valorii nominale a absorbției de fonduri europene pe programele din Politica de Coeziune 2014-2020.
La acest moment, România a primit peste 23,112 miliarde euro din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 96%”, scrie ministrul Adrian Câciu.

Oficialul responsabil de fondurile europene mai notează că, în prezent, sunt transmise spre rambursare Comisiei Europene declaratii de cheltuieli de înca circa 600 milioane euro, iar pentru luna martie estimăm transmiterea de declaratii de cheltuieli de încă 600 milioane euro.

Dacă vorbim despre exercițiul financiar 2021-2017, problema pare că se complică. O spune chiar europarlamentul Corina Crețu:

”Trebuie să demarăm programele operaționale 2021-2027, care puteau fi demarate de un an și jumătate.

Avem o rată de absorbție de 0,1% din 30 de miliarde de euro pentru 2021-2027, ceea ce este trist. Sunt 12 programe operaționale și regionale”, puncta Corina Crețu la Antena3.

Al doilea împrumut în doar două luni

România a împrumutat 4 miliarde de euro, de pe piețele internaționale, joi, în a doua ieșire externă din acest an. Un împrumut de 2 miliarde de euro a fost făcut pe 7 ani, iar cel de-al doilea de 2 miliarde euro a fost făcut pe 12 ani. Acesta din urmă a reprezentat debutul României pe obligațiuni „verzi”.

Ofertele investitorilor au fost generoase, de 6,5 miliarde de euro pentru prima emisiune și de 10 miliarde de euro pentru a doua emisiune.

Potrivit datelor Bloomberg, dobânzile pentru cele 2 finanţări sunt următoarele:

• pentru cea de 7 de ani, dobânda este formată din indicatorul de referinţă al pieţei (Midswap) plus 275 puncte de bază;

• pentru cea de 12 ani, Midswap plus 315 puncte de bază.

Aranjori ai emisiunii au fost Citi, Erste, HSBC, JMP (B&D), SocGen.

Printre cele mai importante proiecte verzi eligibile pentru finanțare din emisiunile de obligațiuni verzi se numără dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în orașele București și Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice în principalele zone urbane din România (reședințe de județ și alte orașe cu peste 50.000 de locuitori), reabilitarea liniilor de apărare existente în conformitate cu Directiva UE privind inundațiile și Strategia națională de management al riscului de inundații, creșterea eficienței energetice a fondului de clădiri și înființarea de noi zone de păduri urbane.

Aceasta este a doua ieșire externă a Guvernului din acest an. La finalul lunii ianuarie, Guvernul a împrumutat 4 miliarde de dolari de pe piețele internaționale, la costuri mai mici decât cele estimate inițial, datorită cererii puternice din piață, conform datelor Bloomberg consultate de Economedia.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri