Nori negri pentru Zelenski. Propunerea lui Donald Trump pentru funcția de director al Biroului Federal de Investigații (FBI), Kash Patel, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ajutorul financiar acordat de SUA Ucrainei în timpul unui episod recent al podcastului Kash’s Corner, solicitând o anchetă cu privire la modul în care au fost utilizate fondurile.
”Am cerut acestui Congres să investigheze unde s-au dus acești bani. Poporului american i se datorează acest răspuns pentru că sunt banii noștri, impozitele noastre”, a declarat Patel.
Acesta a subliniat amploarea sprijinului financiar acordat de SUA, afirmând: ”Nu am trimis un miliard de dolari, ca și cum ar fi fost o sumă mică. Am trimis de 100 de ori mai mult către o singură țară”.
În realitate, ajutorul defensiv al SUA este trimis sub formă de sisteme de armament și nu sub formă de numerar, potrivit Kyiv Post.
De asemenea, el l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că ar fi făcut afirmații neverificate cu privire la un atac cu rachetă în noiembrie 2022.
”Zelenski… a mers pe scena mondială și a spus că Rusia a tras o rachetă în Polonia, ceea ce ar fi literalmente un act de război. Ei bine, s-a dovedit că Rusia nu a tras nicio astfel de rachetă. S-a dovedit că racheta a venit din Ucraina și a fost lansată în Polonia”, a adăugat el.
La 15 noiembrie 2022, în timpul unui bombardament masiv al Rusiei asupra Ucrainei, o rachetă a lovit Voievodatul Lublin din Polonia, omorând două persoane. În ziua următoare, președintele polonez Andrzej Duda a sugerat că a fost vorba probabil de o rachetă S-300 lansată de Forțele de apărare ale Ucrainei, un punct de vedere susținut de NATO, deși secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina nu este de vină.
În septembrie 2023, ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, a confirmat că racheta a fost lansată de apărarea aeriană ucraineană.
Cu toate acestea, în ianuarie 2024, RMF FM a raportat că Polonia și-a suspendat investigația din cauza lipsei de cooperare a Ucrainei. Biroul procurorului polonez a declarat că solicitările multiple de confirmare a originii rachetei au rămas fără răspuns, făcând imposibilă stabilirea definitivă a responsabilității pentru decese.
Patel a susținut că, dacă Zelenski intenționează să continue să ceară lumii mai mult sprijin financiar, inclusiv să se adreseze Congresului SUA și să solicite fonduri suplimentare, el trebuie să fie mai prudent în declarațiile sale publice.
„El trebuie să fie mai pregătit cu privire la declarațiile globale care ne aduc în pragul războiului decât să facă ceea ce a făcut toamna trecută cu acest atac cu rachete sau această lansare de rachete”, a spus el.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, într-un interviu difuzat duminică, 8 decembrie, dar înregistrat înainte de întâlnirea din ziua precedentă cu Zelenski la Paris, a declarat că viitoarea sa administrație va reduce ajutorul acordat Ucrainei, pe care Washingtonul a susținut-o cu fermitate de la invazia sa de către Rusia în urmă cu aproape trei ani.
„Posibil. Da, probabil, sigur”, a declarat Trump la emisiunea «Meet the Press» de la NBC.
Trump a dezvăluit că a avut „o întâlnire bună” cu Zelenski. În urma acesteia, Zelenski și-a exprimat recunoștința pentru „hotărârea fermă” a lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina. Trump s-a lăudat odată că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore.
Recent, el a declarat că rezolvarea crizei din Ucraina va fi principala sa prioritate atunci când va prelua funcția luna viitoare, numind Orientul Mijlociu o „situație mai puțin dificilă”. Într-un interviu acordat Paris Match, Trump a declarat că atât Rusia, cât și Ucraina suferă pierderi semnificative, cu sute de mii de soldați uciși.