NEWS

Noua schemă de compensare la energie. Ce reduceri vor mai primi românii după 1 aprilie

Noua schemă de compensare la energie. Ce reduceri vor mai primi românii după 1 aprilie
Sursă foto: colaj Mediaflux

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat noua schemă de compensare la energie pentru după 1 aprilie 2025. Actul normativ în acest sens va fi pus în dezbatere publică în această săptămână.

Noua schemă de compensare la energie

Ministrul a indicat că propunerea va prevedea termene diferite pentru energie electrică și pentru gaze, respectiv 3 luni și 12 luni.

„Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, ca să acoperim anul gazier și să susținem procesul de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an”, a scris, pe Facebook, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei susține că actul normativ este destinat să mențină energia accesibilă, fără creșterea bruscă a facturilor, cu măsuri tranzitorii. După punerea în dezbaterea publică, actul normativ ar putea fi adoptat de către Guvern în cursul săptămânii viitoare.

„După finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vom implementa noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili prin carduri sau vouchere de energie. Un sprijin mai bine țintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el”, precizează Burduja.

El menționează că, potrivit Eurostat, România are al 4-lea cel mai ieftin gaz și a 5-a cea mai ieftină energie electrică din UE, pe baza actualei scheme de compensare-plafonare.

„Prețurile la energie sunt influențate de factori geopolitici și decizii externe, iar noi luăm măsuri pentru a evita creșterile necontrolate. De altfel, în ultima perioadă, prețul gazului a crescut cu 40% și prețul energiei electrice cu 25%, iar în lipsa compensării-plafonări aceste evoluții s-ar fi reflectat direct în facturi”, susține Burduja.

El a precizat că singura soluție pe termen mai lung pentru reducerea facturilor este creșterea capacității de producție. Astfel, după punerea în funcțiune, în 2024, a unor capacități care însumează 1200 MW, Ministerul Energiei își propune să inaugureze dublu în 2025.

”Prin fiecare MW nou, prin fiecare investiție nouă, România își consolidează independența energetică și beneficiază de mai multă energie sigură, ieftină și curată — în această ordine de priorități.”

3 miliarde de luni pentru compensare

Situaţia actuală a consumatorilor vulnerabili din România şi scenariile de lucru după expirarea actualului mecanism de sprijin privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie au fost analizate luni, în cadrul şedinţa de lucru a Comitetului Interministerial privind protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice.

„Dorim să restabilim funcţionarea normală a pieţei energiei, într-o manieră raţională şi graduală, astfel încât să evităm creşteri bruşte ale facturilor la energie. Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creşteri accelerate ale costurilor cu energia pentru populaţie şi mediul economic de la 1 aprilie 2025.

Mai mult, Guvernul a alocat un buget iniţial de 3 miliarde lei pentru începutul acestui an pentru susţinerea schemei de plafonare-compensare, ceea ce va permite plăţi semnificative către furnizori în perioada imediat următoare. În cadrul întâlnirii au fost prezentate şi numeroase propuneri de măsuri tranzitorii, cu accent pe transparentizarea pieţelor de energie şi creşterea lichidităţii. În zilele următoare le vom integra în propunerea de act normativ, care va fi publicată în transparenţă până la finalul acestei săptămâni”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele