NEWS

UPDATE: Acordul final pentru un program comun de guvernare și candidat comun la prezidențiale! Discuții decisive între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități GALERIE FOTO

Discuții PSD-PNL-USR-UDMR-minorități

Cu numărul mandatelor de parlamentari pe masă și un acord pentru formarea unei coaliţii, noul Guvern își caută premier. De la ora 19.00, liderii PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale discută formarea unei majorități democratice în Parlament care să dea Executivul și strategia pentru prezidențiale.

UPDATE. Elena Lasconi oferă detalii din ședința formațiunilor pro-europene

Președintele USR, Elena Lasconi a venit cu câteva detalii din ședința formațiunilor pro-europene de la Palatul Victoria.

”Eu, știți bine, vin din afara sistemului vechi al politicii, sunt mai puțin om de partid și mai mult un om care vrea să schimbe sistemul care a dat greș. Dar, înainte de orice, sunt un om care își dorește binele României.
Iar România trece printr-un moment foarte greu. Dar îl depășim cu calm, cu măsuri ferme și dialog.
Așa că în această seară am stat la masă cu toate partidele proeuropene și am convenit:
– Să facem un guvern al forțelor politice proeuropene și să punem la punct un program realist de guvernare;
– Să ne concentrăm să atragem banii din PNRR și să facem reformele necesare, să tăiem cheltuielile inutile ale statului și să reducem birocrația;
– Să discutăm despre posibilitatea unui candidat comun la alegerile prezidențiale.
Voi face tot ce îmi stă în putință ca românii să o ducă mai bine, să trăim în pace și în siguranță în țara pe care o iubim!”, a scris Lasconi pe pagina sa de Facebook.

UPDATE: Acordul final pentru un program comun de guvernare și candidat comun la prezidențiale

Ședința dintre liderii PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale s-a încheiat și s-a trimis presei un comunicat comun privind deciziile adoptate.

”Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale.

În cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluției comune de săptămâna trecută, au fost discutate câteva priorități esențiale:

1. Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european

În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României.

Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate.

Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică.

 

2. Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.

Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate.

Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean.”, au transmis partidele pro-europene.

 coaliție alianță psd pnl usr udmr minoritati

Noul Guvern își caută premier

La Palatul Victoria are loc întâlnirea dintre liderii partidelor din această alianță pentru viitoarea guvernare. Premierul Marcel Ciolacu a ajuns deja acolo.

Discuțiile încep cu ceva neînțelegeri legate de cine ar putea să rămână în Opoziție din partidele enumerate, iar fiecare formațiune vine cu un plan de reforme și cu niște condiții clare.

Deși întâlnirea e în format larg, liderii PSD și PNL au discutat deja neoficial despre un candidat comun la prezidențiale și instalarea rapidă a unui guvern.

PSD i-a dat deja mandat lui Marcel Ciolacu să negocieze participarea la guvernare şi obţinerea poziţiei de prim-ministru, având în vedere scorul obţinut la alegeri, cu absolut toate forţele pro-europene şi democratice din Parlament, a anunţat, luni, după şedinţa conducerii partidului, purtătorul de cuvânt Lucian Romaşcanu.

Acesta a mai precizat că noul guvern va fi în funcţiune imediat după 21 decembrie și a adăugat că probabil că un partid pro-european va trebui să rămână în opoziţie, pentru a nu lăsa opoziţia integrală în mâna celor care se autodenumesc suveranişti. Romașcanu a mai spus că au fost foarte mulţi colegi care au zis fără USR, alţii au zis cu USR.

De asemenea, PSD vrea să dea premierul, lucru despre care lidera USR Elena Lasconi spune că social-democrații sunt îndreptățiți să vrea asta.

Marcel Ciolacu sau Ilie Bolojan?

De cealaltă parte, PNL ar vrea ca Ilie Bolojan să fie prim-ministru, însă acesta a precizat că PSD e îndreptățit să solicite șefia Executivului, în contextul în care social-democrații au cea mai mare pondere de mandateler câștigate la alegerile parlamentare.

Ilie Bolojan consideră că sunt create premisele ca partidele proeuropene să iniţieze discuţiile legate de ceea ce au de făcut în perioada următoare. Acesta speră ca până la finalul anului să fie instalat noul guvern.

„A ne bate doar pentru nişte ministere de palmares, fără să avem oameni competenţi pentru aceste ministere, înseamnă că nu am înţeles nimic”, consideră președintele interimar al liberalilor.

Bolojan este de părere că partidele trebuie să vină cu cei mai buni specialişti pentru a prelua ministerele și s-a referit la reducerea numărului de ministere şi la stoparea risipei.

„Cu cât avem mai repede un buget pe anul viitor, cu atât va fi mai bine. Dar pentru a avea acest buget este nevoie de mai multe legi” a mai precizat Ilie Bolojan la Digi24.

PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile au semnat o rezoluţie privind formarea unei coaliţii care să asigure stabilitatea guvernării, în care îşi asumă responsabilitatea de a evita izolarea internaţională a României, de a susţine un ritm solid al dezvoltării economice şi de a proteja parcursul european al ţării.

Structura noului Parlament

În noul Parlament, PSD are în acest moment 123 de senatori și deputați. Vor avea cu 30 de aleși mai puțin ca în prezent, însă rămân în continuare cei mai numeroși.

După rezultatele din alegerile de pe 1 decembrie, AUR va fi a doua formațiune cu cei mai numeroși parlamentari, cu 88 de aleși.

PNL va avea 71 de parlamentari, USR – 59, UDMR – 32, SOS România – 43, POT – 30 și minoritățile 19 mandate.

 

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din Los Angeles. A fost cumpărată în 2021, cu 8,4 milioane $
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din...
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare...
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată...
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu o văd. De tine depinde să scapi de ea!
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu...
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de iarnă arată ca un adevărat colț de Rai
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de...
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită...
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Patinoar la tine acasă. Produsul care te ajută să îți transformi sufrageria într-un loc de poveste
Patinoar la tine acasă. Produsul care te ajută să îți transformi sufrageria într-un loc de...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată...