NEWS

Numărul Unic al Bucureștiului, un proiect revoluționar. Milioane de oameni au folosit numărul scurt 7458 pentru bilete STB sau plătit parcare în Capitală

Numărul Unic al Bucureștiului un proiect revoluționar. Milioane de oameni au folosit numărul scurt 7458 pentru bilete STB sau plătit parcare în Capitală
sursa foto: ARSC

Numărul Unic al Bucureștiului, 7458, este metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Numărul unic poate deveni un veritabil City Card mai ușor de folosit. Aproape 8 milioane de călătorii cu mijloacele STB au fost plătite, în 2023, prin SMS la numărul unic #7458.  În 2024, media lunară a crescut, ajungând la un record de peste 800.000 de plăți în luna martie a acestui an. Alte aproape 3 milioane de tranzacții prin #7458 au vizat plata parcării în capitala României, arată ultimele informații.

Bucureștiul este una dintre cele doar 15 capitale ale țărilor UE (din 28) în care plata călătoriilor cu mijloacele de transport în comun supraterane se poate face prin SMS, fără a fi nevoie de descărcarea unei aplicații sau de plata imediată, prin card.

Este un avantaj de care bucureștenii, sau cei care vizitează capitala, profită din ce în ce mai mult, după cum arată datele consultate de ARSC.ro.

Numărul Unic al Bucureștiului, un proiect revoluționar. Milioane de oameni au folosit numărul scurt 7458 pentru bilete STB sau plătit parcare în Capitală

Concret, în 2023 s-au făcut aproximativ 8 milioane de plăți prin acest sistem, cu o medie lunară de peste 600.000 de tranzacții, iar în 2024 numărul plăților a crescut substanțial, ajungând la un vârf de peste 800.000 în luna martie.

sursa foto: ARSC

Același număr unic, poate fi folosit în București, de această dată la fel ca în aproape toate capitalele UE, și pentru plata parcării. La acest capitol, în 2023 s-au efectuat aproape 3 milioane de tranzacții, iar doar în martie 2024 s-au înregistrat aproape 330.000 de plăți.

sursa foto: ARSC

Tot prin SMS la numărul #7458 se poate plăti și trenul care leagă Gara de Nord cu Aeroportul Otopeni. Spre deosebire de celelalte metode de plată a călătoriei cu STB sau a parcării, plata prin SMS vine cu avantaje certe, mai ales într-o țară în care nivelul de alfabetizare în domeniul noilor tehnologii este printre cele mai mici din UE, scepticismul populației în ceea ce privește siguranța plăților cu cardul este ridicat, iar infrastructura în acest sector este încă precară.

sursa foto: ARSC

În primul rând, așa cum arătam și mai sus, nu este nevoie de descărcarea unei aplicații specifice (așa cum este cazul în multe alte capitale), motiv pentru care cei care achită călătoria prin SMS nu au nevoie de telefoane performante și nici măcar de internet. De precizat că plata prin SMS se poate face și cu ajutorul unor aparate dotate cu cartelă pre-pay.

În al doilea rând, având în vedere programul casieriilor STB (închise noaptea și în week-end), plata prin SMS este o metodă prin care poți evita amenzile, chiar și fără a avea un abonament lunar sau cu altă durată.

Nu în ultimul rând, plata prin SMS vine cu o “perioadă de grație” pentru cel care o utilizează, pentru că plata călătoriei se va face împreună cu următoarea factură pentru abonamentul de telefonie, adică la interval de aproximativ o lună. Acest ultim avantaj este evident mai ales atunci când este vorba despre plata parcării, având în vedere că, în București, costul orar mediu este de 5 lei, ceea ce poate genera cheltuieli notabile pentru cei care, de exemplu, vin des în București, fără a locui aici.

Ca și în cazul transportului în comun, plata parcării prin această metodă te scutește de problemele care pot apărea cu găsirea unui “parcometru” sau cu instalarea unei aplicații dedicate, care uneori poate să nu funcționeze și care oricum presupune debitarea unui card, deci inclusiv introducerea datelor bancare.

Bilete mai scumpe unde plata călătoriei nu se poate face prin SMS

O analiză ARSC relevă că în capitale europene cunoscute, unde plata călătoriei nu se poate face prin SMS, achiziționarea biletelor este de multe ori un demers dificil sau suprataxat. Site-urile de specialitate din Spania, de exemplu, scriu că în Madrid, unde sistemul de transport public este unul masiv și alambicat, cumpărarea biletelor pentru rute specifice este foarte complicat, atunci când se utilizează aplicația pusă la dispoziție de operatorul public și vine cu costuri suplimentare atunci când biletul se achiziționează direct din autobuz sau tramvai sau când se apelează la intermediari.

Aceeași situație se regăsește și în Budapesta, de exemplu, unde, dacă biletul nu este achiziționat de la un automat al operatorului, va fi cu până la 20-25% mai scump, cumpărat direct din mijlocul de transport în comun. Și exemplele pot continua.

Pe de altă parte, este de remarcat că în orașe recunoscute pentru organizarea bună, cum sunt capitalele țărilor nordice membre UE sau Amsterdam, plata biletelor prin SMS este o opțiune validă și utilizată frecvent. Venituri pentru STB și pentru administratorii parcărilor. Poate funcționa numărul unic ca un veritabil City Card pentru București? Plata prin SMS vine cu avantaje și pentru autoritățile publice, arată digi24.

Pe un calcul aproximativ, cele circa 8 milioane de călătorii cu STB plătite prin SMS în perioada ianuarie 2023-decembrie 2024, au adus spre 10% din încasările STB. Aceasta în condițiile în care estimăm încasările STB din 2023 la circa 260 de milioane de lei, adică 53 de milioane de euro, și considerăm că fiecare tranzacție prin SMS a fost făcută la nivelul minim, doar pentru 90 de minute de călătorie, la prețul de 62 de eurocenți.

Dacă veniturile STB s-au menținut la nivelul din 2022, adică puțin peste 240 de milioane de lei, deci 48 de milioane de euro, iar media per tranzacție prin SMS ar fi spre un euro (având în vedere că abonamentul de o zi este 1,5 euro), ar rezulta că doar din SMS au venit peste 16% din încasări. În ceea ce privește parcările, este greu de estimat contribuția plăților prin SMS, având în vedere că schimbările privind sistemul de taxare sunt relativ recente, iar datele raportate de Primărie sunt puține.

Totuși, știm că au fost 3 milioane de plăți prin SMS care, dacă s-ar fi făcut doar pentru o oră, ar însemna circa 15 milioane de lei. Dar ar putea sistemul de plată prin SMS să fie extins și la alte servicii? Cu siguranță că da, iar acest lucru este demonstrat inclusiv de faptul că se fac deja plăți prin SMS pentru taxe și impozite, roviniete, amenzi și altele, la nivel național.

În particular pentru București, numărul unic ar putea funcționa ca un City Card, mai ușor de folosit. Un prim pas ar putea fi utilizarea acestui serviciu pentru plata călătoriilor la metrou, având în vedere că Metrorex nu a implementat momentan această modalitate de plată. Apoi, pe un model pe care mulți dintre noi l-am experimentat în orașe celebre, la Viena, Londra, Roma sau Barcelona, care au carduri dedicate, ar putea include abonamente pentru muzee, grădini zoologice sau botanice și chiar reduceri pentru anumite restaurante simbol.

sursa foto: ARSC

Un astfel de produs integrat ar fi util nu doar turiștilor ci și bucureștenilor. Gândiți-vă cum ar fi să puteți plăti prin SMS intrarea la muzeu copilului dumneavoastră adolescent. Dezvoltarea sistemului ar putea aduce beneficii și sectorului privat, prin parteneriate cu restaurante, baruri sau hoteluri.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Ce face Călin Georgescu? Reacție întârziată după decizia de anulare a alegerilor prezidențiale. Incident la vila din Izvorani
Ce face Călin Georgescu? Reacție întârziată după decizia de anulare a alegerilor prezidențiale. Incident la...
Gigantul românesc care a deschis o nouă fabrică în țara noastră. Produsele sunt de mare calitate și se vând la prețuri mai mici decât cele de import
Gigantul românesc care a deschis o nouă fabrică în țara noastră. Produsele sunt de mare...
BEC a oprit procedurile de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
BEC a oprit procedurile de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 7 decembrie, trei produse pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 7 decembrie, trei produse pe care românii se bat...
ȘOC! Gina Pistol, PĂRĂSITĂ de Smiley. A recunoscut ACUM: ‘Rămân singură’
ȘOC! Gina Pistol, PĂRĂSITĂ de Smiley. A recunoscut ACUM: ‘Rămân singură’
Noul model Dacia care concurează cu una dintre cele mai fiabile mașini din Europa. Surpriza uriașă în domeniul auto
Noul model Dacia care concurează cu una dintre cele mai fiabile mașini din Europa. Surpriza...
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în...
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să...
Ce este interzis să faci de Sfântul Nicolae. Tradițiile pe care să nu încalci sub nicio formă, e mare păcat
Ce este interzis să faci de Sfântul Nicolae. Tradițiile pe care să nu încalci sub...
Alertă roșie la Călin Georgescu. Poliția și jandarmii au intervenit în forță la el acasă
Alertă roșie la Călin Georgescu. Poliția și jandarmii au intervenit în forță la el acasă
Carne contaminată, retrasă de la raft.  Pericol înainte de sărbători
Carne contaminată, retrasă de la raft. Pericol înainte de sărbători
Mandatul lui Iohannis expiră. Cine va fi preşedintele României. Toate scenariile posibile
Mandatul lui Iohannis expiră. Cine va fi preşedintele României. Toate scenariile posibile
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu,...
Călin Georgescu, la un pas de cătușe.  Taifun în România
Călin Georgescu, la un pas de cătușe. Taifun în România
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de Delia în Centrul Vechi. Nu oricine și-ar putea permite
Câți bani e nevoie să plătești ca să petreci de Revelion la clubul deținut de...
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi