NEWS

O aplicație de telefon, folosită în premieră la un spital de stat din România. Arată rudelor ce se întâmplă cu pacientul în timp real

O aplicație de telefon folosită în premieră la un spital de stat din România. Arată rudelor ce se întâmplă cu pacientul în timp real

O aplicație de telefon, folosită în premieră la un spital de stat din România. Modelul, lansat joi, este utilizat de Spitalul Judeţean din Oradea.

Oamenii pot afla în timp real ce se întâmplă cu cei dragi după ce sunt preluaţi de medici. Scanează un cod QR și au acces la informaţii despre pacient.

O aplicație de telefon, folosită în premieră la un spital de stat din România. Se numește ”Aparținător.ro”

Odată ce targa pe care se află pacientul intră în secţie şi uşile se închid, rudele rămân afară, măcinate de îngrijorare, uneori ore întregi, până când un medic are timp să informeze familia.

”Foarte greu găsim timp, de fiecare dată când familiile și-ar dori să ieșim și să vorbim cu ei, să o și facem, la modul real. Și-atunci, această aplicație le poate prezenta evoluția” spune dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea, inițiatorul aplicației pentru Știrile ProTv.

Aplicația APARŢINĂTOR.RO a fost creată şi îmbunătăţită de medici şi it-işti, timp de aproape un an. Poate fi folosită de cei care ajung la Unitatea de Urgenţe a spitalului din Oradea.

 ”Îmi apare evoluția durerii pacientului, și că durerea e acum la nivelul 6. Acuma mi-o apărut, în desfășurare, că i-o făcut ecografie și analize în ambulator. Consultație medic curant, la ora 14 și 6 minute”. spune ruda unui pacient,

Toate informațiile în timp real. Cine introduce datele

Informaţiile sunt introduse în aplicaţie de asistentul de la triaj, apoi de medicul curant.

Dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea, inițiatorul aplicației: ”Aici e axa timpului, pe care sunt elementele care au fost deja executate: consultul medicului curant, tratament, radiografia. Iar dacă ar mai avea, să zicem, recomandare de ecografie, vor apărea deasupra”.

Datele sunt văzute în timp real de familia care aşteaptă afară. Când ajung la spital, rudele trebuie să descarce, gratuit, aplicaţia, apoi să scaneze codul QR care apare pe fişa pacientului.

Mihai Petruțiu, CEO firmă de IT: ”Cu fiecare orădean cu care am vorbit și care a avut tangență cu urgențele, ne-a zis: da, este nevoie de aplicația asta”.

În viitor, aplicaţia ar putea fi folosită în toate secţiile spitalului din Oradea. Și unele spitale private din țară au sisteme prin care rudele sunt anunțate de starea pacienților.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele