O categorie de români primesc a 13-a pensie în decembrie. Guvernul anunță cine primește sprijinul financiar

de: Toma Enescu
20 11. 2024
pensie Foto: arhivă online

În România, legea pensiilor a suferit mai multe schimbări în ultimele luni, având ca obiectiv principal rezolvarea inechităților din sistem. Oficialii de la nivel european au obligat România să rezolve problemele din sistem și s-au cerut mai multe recalculări ale veniturilor seniorilor. Milioane de români au primit bani în plus, însă sunt și persoane care încă mai speră la o majorare în 2025.

Până atunci însă, o categorie de români se bucură, chiar de sărbători, de a 13-a pensie de la Casa Națională de Pensii.

Sub ce formă primesc românii a 13-a pensie

În mai multe țări s-a luat decizia de a se oferi a 13-a pensie, iar România este și ea pe listă. În Ungaria, Polonia sau Italia, guvernele au oferit deja acest venit deja, mai ales în cazul persoanelor aflate în pragul sărăciei.

Banii sunt luați în calcul ca un ajutor de la stat, dar la maghiari de exemplu sunt destul de multe condiții pentru ca aceasta să se aprobe. Mai exact, trebuie ca țara să înregistreze o creștere economică de peste 3%, iar acest lucru nu s-a întâmplat în 2024, deci nu a fost virat niciun forint.

Fiind și an electoral, Guvernul de la București a hotărât să ia exemplul altor țări și să ofere a 13-a pensie pentru românii cu venituri mici. Banii sunt oferiți în țara noastră sub formă de carduri sociale pe care să le încarce cu câte 250 de lei la fiecare două luni. Ultima tranșă din ajutorul social va intra în luna decembrie, astfel că la finalul lui 2024, pensionarii care au îndeplinit condițiile impuse de lege pot spune că au primit 1.500 de lei, a 13-a pensie.

Începând cu 2025, lucrurile se schimbă. Legea se modifică, iar cardurile sociale vor fi încărcate doar cu câte 125 de lei o dată la șase luni. Banii de pe aceste carduri nu pot fi utilizați decât pentru alimente și mese calde, iar beneficiarii sunt persoanele vulnerabile, care trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Cine sunt românii care pot beneficia de acest sprijin social

  • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, crescută la 2.210 lei după recalculare;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.