LIFESTYLE

Obiceiuri și tradiții de Moșii de Vară. Ce este bine să împarți

Obiceiuri și tradiții de Moșii de Vară. Ce este bine să împarți
www.cdn.knd.ro
03 iun. 2023 | 08:10

Sunt o mulțime de obiceiuri și tradiții de Moșii de Vară. Orice credincios ar trebui să le respecte și să știe ce anume se împarte în această zi. 

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților reprezintă o sărbătoare dedicată celor care nu mai sunt printre noi. În anul 2023, Moșii de Vară pică pe data de 3 iunie, chiar înainte de Rusalii. Vor fi pomeniți cei trecuți în neființă.

Obiceiuri și tradiții de Moșii de Vară

Creștinii merg la biserică cu pachete, dar și cu colivă. Sunt sfințite de preot, iar mai apoi împărțite persoanelor care sunt nevoiașe. Mai mult decât atât, oamenii vor merge apoi la cimitir, la mormintele celor dragi și aprind lumânări, tămâie, dar se duc și cu flori.

De asemenea, că tot vorbind de lumânări, se aprind cel puțin două. Ele au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți. În unele zone ale țării, la cimitir se vor ține slujbe de pomenire. Mormintele vor fi curățate și pregătite cu ceva vreme înainte, exact ca de Paștele Morților.

La porți se întind mese cu colaci și cu vin, împodobite cu flori și frunze de tei. De Moșii de vară se aduc la biserică frunze de nuc și ramuri de tei, care după ce sunt binecuvântate de preoți. Apoi se pun la icoană pentru a ocroti gospodăria de pagubă și boală, potrivit Libertatea. 

Seara nu este bine și indicat să mergi la fântână sau să treci pe la o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri rele. Totodată, este bine să dormi în locuința proprie, și nu în altă parte.

Femeile nu au voie să spele, să calce, să dea cu mătura, să facă curat, să șteargă praful etc. Altfel, tradiția ne spune că toți colacii dați de pomană nu vor ajunge acolo unde trebuie. Dacă va ploua în această zi, recolta va fi una bună și bogată în anul respectiv.

Ce se împarte de Moșii de Vară

Să ne întoarcem la ceea ce se împarte. Atât la sate, cât și la orașe, este bine să dăm ceva de pomană celor săraci care nu au atât de multe posibilități. S-ar preconiza că nu este bine să dai de pomană rudelor. Cu toate acestea, încă se mai practică asta din diverse motive.

Mâncarea pe care o vei da să fie caldă de preferat. Dacă nu se poate toată, atunci măcar un fel și tot este bine. Mirosul bucatelor calde îi va sătura pe cei de sus. În primul rând se dau de pomană colăcei, vin, o cană cu lapte și orez, iar deasupra să puneți câteva cireșe. Să nu uităm și de câte o floricică, chiar și ruptă din grădina voastră. Dacă nu aveți vin, puteți să puneți câte o cană de vin sau de apă îndulcită miere sau cu zahăr.