Toate aceste obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru trebuie respectate cu sfințenie de fiecare creștin. Reprezintă o mare sărbătoare din an.
Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de Mir pe data de 26 Octombrie. De asemenea, pe data de 27 Octombrie este prăznuit Sfântul Mucenic Basarabov. Mai mult decât atât, Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorător de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. S-ar părea că din moaștele sale a curs și curge mir.
În prima duminică după sărbătoarea Sfântului Dimitrie, la vecernie, este deschisă racla în care sunt prezente moaștele. Mitropolitul va scoate tava de sub moaștele cu mir, care este amestecat cu ulei de la Sfântul Maslu. Atunci este dat credincioșilor care au nevoie.
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Dumitru
- Nu aveți voie să lucrați muncile câmpului sau în gospodărie. Nu spălați, nu călcați, nu coaseți, nu dați cu mătura, nu ștergeți praful etc.
- În cazul în care aveți datorii ar fi bine să le achitați până de Sfântul Dumitu. În altă ordine de idei, nu este bine nici să dați bani cu împrumut.
- Nu este bine să vă certați de Sfântul Dumitru. Dacă sunteți cu cineva supărat, ar fi bine să vă cereți iertare. Altfel, ați putea avea conflicte cu cei din jur.
- Din punct de vedere meteorologic, așa cum este de Sfântul Dumitru, așa va fi iarna care urmează. Dacă în noaptea de Sfântul Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună. Dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă ninge sau plouă, iarna va fi una grea, cu zăpezi și temperaturi foarte scăzute.
- Nu aveți voie să folosiți pieptănul. S-ar spune că atrageți probleme. Nici să vă tăiați părul nu este bine.
- Dacă ai promis ceva cuiva ar fi bine să vă țineți de cuvânt.
- E bine să mergeți la slujbă, să vă rugați, iar când ajungeți acasă să luați masa cu cei dragi și din familie.
- Gospodinele sunt de părere că varza trebui pusă după Sfântul Dumitru pentru a fi bună și pentru a rezista toată iarna.
- Este bine să dați alimente copiilor și oamenilor săraci. În unele zone ale țării se împartă nuci, colaci, mere etc. Nu lăsa să treacă ziua fără să dai ceva cuiva.
- Este bine să spuneți rugăciuni, în special Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de Mir.
- Sfântul Dumitru este asociat cu sfârșitul toamnei și începutul iernii.
- Sfântul Dumitru este considerat ocrotitorul orașelor și păstorilor.
- După Sfântul Dumitru se spune că nu mai este bine să lucrezi pământul, întrucât vine iarna.
- În zonele de munte, păstorii de adună și fac un foc pentru a marca încheierea sezonului pastoral. Se crede faptul că focul alungă spiritele rele și protejează animalele pe timp de iarnă.
- În alte regiuni ale țării, tinerii sar peste foc pentru a avea noroc. Bătrânii aruncă boabe de porumb în foc pentru a avea o recoltă bogată anul viitor.