NEWS

Obligații pentru șoferii care au mașină cu GPL. Reguli noi

Obligații pentru șoferii care au mașină cu GPL. Reguli noi
Sursă foto: captură video

Șoferii care au mașină cu GPL trebuie să știe că au o serie de obligații și interdicții chiar dacă se bucură de costurile mici de exploatare. Montarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat trebuie făcută numai la ateliere autorizate și acestea se schimbă la 10 ani. Accesul în parcările închise și în cele subterane este interzis pentru vehiculele cu GPL.

Obligații pentru șoferii care au mașină cu GPL

Destul de populare și apreciate datorită costului redus al gazului (aprox. 3,50 lei în acest moment față de 7 lei benzina), mașinile dotate cu butelii cu gaz petrolier lichefiat vin cu o serie de obligații pentru șoferi.

Vehiculele echipate cu GPL pot fi dotate cu acest sistem fie de către producătorul auto, încă de la fabricație, fie pot fi transformate din vehicule cu sistem de alimentare clasic într-un sistem dual, ulterior cumpărării, de către proprietar.

În cazul mașinilor echipate din fabrică cu această opțiune, procedurile legate de montaj, verificare și omologare a modificărilor tehnice sunt gestionate de producătorul auto și nu presupun nici un efort pentru posesor.

Însă, în cazul în care decizia de montare ulterioară a sistemului GPL aparține proprietarului, există câteva aspecte ce trebuie luate în considerare.

Echipamentele GPL pot fi folosite cel mult 10 ani, apoi trebuie înlocuite, iar montarea lor se face numai în centre autorizate de RAR

Din perspectiva construcției, instalațiile de gaz petrolier lichefiat sunt concepute astfel încât să poată fi folosite în siguranță, având caracteristici minim obligatorii, conform normelor europene în materie. Astfel, rezervorul trebuie să aibă pereții construiți din oțel suficient de gros pentru a face față unui impact, iar sistemul trebuie proiectat pentru a nu permite umplerea rezervorului în proporție mai mare de 80% din capacitatea sa maximă, permițând gazului să se dilate în cazul creșterii semnificative a temperaturii mediului înconjurător.

De asemenea, întreaga instalație trebuie dotată cu senzori de siguranță, filtre, regulatoare de presiune și valve de oprire automată a alimentării în cazul unei defecțiuni, conform Avocatnet.ro.

În conformitate cu normele naționale în vigoare, un rezervor destinat gazului petrolier lichefiat (GPL) poate fi folosit pe o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației, care este înscrisă pe eticheta sau pe sigiliul corespunzător, fie direct pe rezervor.

Înlocuirea rezervoarelor cu GPL

După expirarea acestei perioade, este necesar să îl înlocuiești. Operațiunea de înlocuire trebuie să fie realizată doar în centrele autorizate de Registrul Auto Român (RAR), unde se pot efectua montajul, revizia sau reparațiile la sistemele GPL.

De asemenea, după instalarea noului rezervor, trebuie să duci vehiculul la o stație RAR, cu o programare prealabilă, pentru a înregistra detaliile de identificare ale noului rezervor în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). În acest caz, vei avea nevoie și de un certificat de calitate și garanție eliberat de unitatea care a realizat înlocuirea.

Această complexitate tehnică asigură siguranța în exploatare, motiv pentru care este imperativ să folosești doar ateliere autorizate pentru montarea sau reparațiile la astfel de instalații. O listă a acestor ateliere avizate de RAR poate fi consultată aici.

De asemenea, este important să știi că modificarea sistemelor de alimentare la vehiculele, care au fost omologate pentru circulația pe drumurile publice din România cu un anumit tip de carburant furnizat de producător, necesită reomologarea ulterioară a vehiculului după transformarea sa pentru a funcționa cu GPL. Acest proces implică înregistrarea modificărilor în CIV.

Omologarea instalației la RAR, obligatorie

Pentru înregistrarea modificărilor în CIV, trebuie să prezinți la Registrul Auto Român (RAR), așa cum este menționat pe site-ul instituției, următoarele documente: „certificatul de garanție al instalației, declarația de conformitate model A, eliberată de unitatea care a efectuat montajul, și manualul utilizatorului final sau instrucțiunile de utilizare ale instalației”.

Aceste documente și certificate pot fi furnizate numai de un service autorizat. În aceste documente trebuie să fie înscrise: unitatea care a efectuat montajul, datele de identificare ale vehiculului (seria caroseriei sau șasiului) și datele de identificare ale instalației montate.

Dacă instalația nu este nouă, ci este preluată de la alt vehicul, procedura este similară, „dar în locul declarației de conformitate model A se va prezenta declarația de conformitate model B, eliberată de unitatea care a efectuat transferul acesteia”.

Dacă intenționezi să achiziționezi un autoturism care are deja instalată o astfel de instalație sau dacă dorești să montezi una, trebuie să ai în vedere că autovehiculele dotate cu sisteme GPL nu au voie să intre în parcările subterane sau supraterane de tip închis.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Crima de la Brăila. Mărturia pacientei care a mers la cabinet după uciderea dentistei: „M-am uitat pe geam”
Crima de la Brăila. Mărturia pacientei care a mers la cabinet după uciderea dentistei: „M-am...
Gigantul străin care a deschis o nouă fabrică în România. Se fac angajări masive aici, se oferă salarii bune, iar viitorii angajați au șansa să se dezvolte
Gigantul străin care a deschis o nouă fabrică în România. Se fac angajări masive aici,...
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
Topul liceelor în funcţie de ultima medie de admitere
De unde provine, de fapt, cuvântul ”mulțumesc” și cum a ajuns în limba română. Și tu îl folosești zilnic, dar nu știi asta
De unde provine, de fapt, cuvântul ”mulțumesc” și cum a ajuns în limba română. Și...
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei și a Marei Bănică. ''Mara era hotărâtă să ne distrugă fericirea''
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei...
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest dispozitiv
Anunțul momentului pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice. Primești bani și pentru acest...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cine te despăgubește dacă ești atacat de urs? Explicațiile unei avocate: „Totul începe cu depunerea unei cereri”
Cine te despăgubește dacă ești atacat de urs? Explicațiile unei avocate: „Totul începe cu depunerea...
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și...
Alex Bodi, acuzații la adresa fostei iubite. Cei doi se află în Mykonos, dar în hoteluri diferite
Alex Bodi, acuzații la adresa fostei iubite. Cei doi se află în Mykonos, dar în...
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă,...