WORLD

Ofițerii din Gabon declară o lovitură de stat militară. Președintele Ali Bongo a fost reținut

Ofițerii din Gabon declară o lovitură de stat militară. Președintele Ali Bongo a fost reținut
sursa foto: colaj

Ofițerii militari din Gabon, țară producătoare de petrol, au declarat miercuri că au preluat puterea, plasându-l pe președintele Ali Bongo în arest la domiciliu și numind un nou lider, după ce organismul electoral al statului centrafrican a anunțat că Bongo a câștigat un al treilea mandat.

Ofițerii din Gabon declară o lovitură de stat militară. Președintele Ali Bongo a fost reținut

Precizând că reprezintă forțele armate, ofițerii au declarat la televiziune că rezultatele alegerilor au fost anulate, frontierele închise și instituțiile statului dizolvate, după un vot tensionat care urma să prelungească mandatul de peste jumătate de secol al familiei Bongo la putere, scrie Reuters.

În câteva ore, generalii s-au întâlnit pentru a discuta cine va conduce tranziția și au convenit, prin vot unanim, să îl numească pe generalul Brice Oligui Nguema, fostul șef al gărzii prezidențiale, potrivit unui alt discurs televizat. Între timp, din detenție în reședința sa, Bongo a făcut apel, într-o declarație video, la aliații străini, implorându-i să vorbească în numele său și al familiei sale. El a spus că nu știe ce se întâmplă.

Situația dificilă a lui Bongo a fost o răsturnare dramatică față de primele ore ale zilei de miercuri, când comisia electorală l-a declarat câștigător al votului contestat de sâmbătă.

Oamenii au ieșit pe străzi să sărbătorească

Sute de persoane au sărbătorit intervenția militarilor pe străzile capitalei Gabonului, Libreville, în timp ce Națiunile Unite, Uniunea Africană și Franța, fostul conducător colonial al Gabonului, care are trupe staționate acolo, au condamnat lovitura de stat.

Preluarea puterii de către militari în Gabon este a opta în Africa Centrală și de Vest din 2020 și a doua – după cea din Niger – în tot atâtea luni. Ofițerii militari au preluat puterea și în Mali, Guineea, Burkina Faso și Ciad, ștergând câștigurile democratice din anii 1990 și stârnind temeri în rândul puterilor străine care au interese strategice în regiune.

„Marșez astăzi pentru că sunt bucuros. După aproape 60 de ani, Bongos nu mai este la putere”, a declarat Jules Lebigui, un tânăr de 27 de ani fără loc de muncă, care s-a alăturat mulțimii din Libreville.

Bongo a preluat puterea în 2009, la moartea tatălui său Omar, care a condus din 1967. Opozanții spun că familia a făcut prea puțin pentru a împărți bogăția petrolieră și minieră a statului cu cei 2,3 milioane de locuitori. Tulburări violente au izbucnit după victoria contestată a lui Bongo în alegerile din 2016, iar în 2019 a existat o tentativă de lovitură de stat dejucată.

Ofițerii din Gabon, care se autointitulează Comitetul de tranziție și restaurare a instituțiilor, au declarat că țara se confruntă cu „o criză instituțională, politică, economică și socială gravă” și că votul din 26 august nu a fost credibil.

Aceștia au mai spus că l-au arestat pe fiul președintelui, Noureddin Bongo Valentin, și pe alții pentru corupție și trădare.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea guvernului din Gabon.

Ofițerii militari gabonezi anunță că au preluat puterea

Bongo, în vârstă de 64 de ani, a fost văzut ultima dată în public exprimându-și votul sâmbătă. Înainte de vot, el părea mai sănătos decât în aparițiile sale mai fragile de la televizor, după accidentul său vascular cerebral din 2018.

Spre deosebire de Niger și de alte țări din Sahel, Gabon, care se află mai la sud, pe coasta atlantică, nu a trebuit să lupte cu insurecțiile islamiste destabilizatoare. Dar lovitura de stat este un nou semn al regresului democratic în regiunea volatilă.

O „contagiune a autocrației” se răspândește în întreaga Africă, a declarat președintele nigerian Bola Tinubu, actualul președinte al blocului vest-african ECOWAS. El a declarat că lucrează îndeaproape cu alți lideri africani pentru a stabili cum să răspundă în Gabon.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și Uniunea Africană au condamnat evenimentele și au cerut armatei să asigure siguranța lui Bongo și a familiei sale, în timp ce China și Rusia au declarat că speră într-o revenire rapidă la stabilitate. Statele Unite au declarat că situația este profund îngrijorătoare.

„Condamnăm lovitura de stat militară și ne reamintim angajamentul nostru pentru alegeri libere și transparente”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran.

Lovitura de stat creează mai multă incertitudine în ceea ce privește prezența Franței în regiune. Franța are aproximativ 350 de soldați în Gabon. Forțele sale au fost alungate din Mali și Burkina Faso după loviturile de stat din ultimii doi ani.

Gabon, mare producătoare de petrol

Compania minieră franceză Eramet, care are operațiuni mari de mangan în Gabon, a declarat că a oprit operațiunile. Gabon produce aproximativ 200.000 de barili de petrol pe zi, în principal din zăcăminte în curs de epuizare. Printre companiile internaționale se numără compania franceză TotalEnergies și producătorul anglo-francez Perenco.

Îngrijorările legate de transparența alegerilor din weekend au fost ridicate de lipsa observatorilor internaționali, de suspendarea unor emisiuni străine și de decizia de a întrerupe serviciile de internet și de a impune un stingher de noapte după vot. Echipa lui Bongo a respins acuzațiile de fraudă.

Miercuri, internetul părea să funcționeze pentru prima dată de la vot. Junta a confirmat că accesul la internet a fost restabilit, precum și toate emisiunile internaționale, dar a declarat că va menține starea de asediu până la noi ordine.Cu puțin timp înainte de anunțul loviturii de stat, autoritatea electorală l-a declarat pe Bongo câștigător al alegerilor cu 64,27% din voturi și a declarat că principalul său contracandidat, Albert Ondo Ossa, a obținut 30,77%.Obligațiunile Gabonului, denominate în dolari, au scăzut miercuri cu până la 14 cenți, înainte de a-și reveni și de a se tranzacționa cu 9,5 cenți pe dolar.