Coaliția guvernamentală tripartită din Germania s-a prăbușit miercuri seară după ce cancelarul Olaf Scholz a anunțat că îl va demite pe ministrul de finanțe Christian Lindner din cauza divergențelor persistente privind cheltuielile și reformele economice, o mișcare care deschide calea pentru alegeri anticipate în câteva luni. Cancelarul Germaniei a declarat că un vot de încredere va avea loc mai întâi pe 15 ianuarie, arată Politico.
Concedierea expulzează efectiv Partidul Liber Democrat (FDP) al lui Lindner, conservator din punct de vedere fiscal, din coaliția aflată în dificultate, forțându-l pe Scholz să solicite un vot de încredere care ar urma să aibă loc pe 15 ianuarie. Dacă, așa cum este probabil, Scholz pierde acest vot, se preconizează organizarea de alegeri anticipate până în martie.
Noua instabilitate politică din Germania a venit la doar câteva ore după victoria clară a lui Donald Trump în alegerile din SUA, un rezultat care i-a uimit pe liderii politici germani, care depind de puterea militară americană pentru apărarea țării lor și se tem că politicile tarifare ale lui Trump vor împiedica industria germană, scrie Politico.
„Dragi concetățeni, mi-ar fi plăcut să vă scutesc de această decizie dificilă, mai ales în vremuri ca acestea, când incertitudinea crește”, a declarat Scholz într-o declarație la cancelarie.
În cursul unei reuniuni dramatice a liderilor celor trei partide, miercuri seara, în cancelarie, Christian Lindner i-a spus lui Olaf Scholz că nu vede nicio cale de a continua coaliția și l-a îndemnat să pregătească terenul pentru alegeri anticipate.
Dar disensiunile din interiorul coaliției s-au dovedit a fi prea mari pentru a fi depășite. Lindner și FDP-ul său au insistat ca guvernul german să respecte reguli stricte de cheltuieli și să reducă taxele, chiar dacă partenerii săi de coaliție de stânga doreau să mențină cheltuielile sociale și să stimuleze industria germană prin stimulente economice.
„De prea multe ori, ministrul Lindner a blocat legi într-un mod nepotrivit”, a declarat Scholz într-o declarație. „De prea multe ori s-a angajat în tactici meschine de politică de partid. De prea multe ori mi-a înșelat încrederea”.
Scholz a declarat că i-a cerut lui Linder să relaxeze normele privind cheltuielile pentru a permite acordarea unui ajutor mai mare Ucrainei, dar Lindner a refuzat, spunând că o astfel de măsură ar fi „încălcat jurământul meu”. Linder a atacat, de asemenea, răspunsul lui Scholz la slăbiciunea economică a Germaniei.
„Olaf Scholz a eșuat mult timp să recunoască necesitatea unei noi treziri economice în țara noastră”, a declarat Lindner într-o declarație. „El a minimalizat mult timp preocupările economice ale cetățenilor noștri”.
FDP este cel mai mic partid din coaliție și are în prezent un sondaj de numai 4% – sub pragul necesar pentru a ajunge în parlamentul german – ceea ce înseamnă că liderii săi s-au gândit la o rupere a coaliției pentru a-și salva viitorul politic. Concediindu-l pe Lindner, Scholz a părut să ia fața FDP.
Niște alegeri anticipate ar duce probabil la formarea unui nou guvern condus de Uniunea Creștin-Democrată (CDU) de centru-dreapta, care conduce în prezent în sondaje cu o marjă largă. În ultimii ani, liderii CDU au virat brusc spre dreapta în ceea ce privește migrația, susținând în același timp un ajutor militar mai puternic pentru Ucraina.
În centrul dezacordurilor actuale ale coaliției se află adoptarea de către parlament a bugetului pentru 2025 – în care trebuie acoperit un deficit de cel puțin 2,4 miliarde de euro și, posibil, mult mai mare – precum și un acord privind măsurile de relansare a economiei aflate în dificultate a țării.
Discuțiile de criză din cadrul coaliției au ajuns la un punct critic după ce Lindner a publicat un document de orientare cu cerințe privind reformele economice liberale care au fost dificil de acceptat pentru celelalte două partide, solicitând reduceri de taxe și o reducere a politicilor climatice pentru a stimula creșterea economică – ambele poziții care au pus partidul în dezacord cu partenerii săi de coaliție.
Se așteaptă ca victoria lui Trump să pună o presiune puternică asupra celei mai mari economii europene. O analiză a Institutului Economic German (IW) estimează că un nou război comercial ar putea costa Germania 180 de miliarde EUR în cei patru ani de mandat ai lui Trump.
Mulți germani au sperat că victoria lui Donald Trump în alegerile americane de la începutul zilei va forța coaliția să se mențină unită, din cauza temerilor că viitorul președinte va pune la grea încercare cea mai mare economie a Europei.
În cele din urmă, însă, nici măcar amenințarea iminentă a lui Trump nu s-a dovedit suficientă pentru ca partidele fracționate să își lase deoparte diferențele.
„Această seară pare greșită și nepotrivită”, a declarat Robert Habeck, ministrul ecologist al economiei. „Este de-a dreptul tragic într-o zi ca aceasta, când Germania trebuie să dea dovadă de unitate și de capacitatea de a acționa în Europa”.